Sostinės mokyklose – pamokos ir lauko klasėse

  • Teksto dydis:

Įprastas pamokas klasėse sostinės moksleiviai galės iškeisti į mokymąsi po atviru dangumi su vaizdu į žaliuojantį parkelį – iki šių metų pabaigos 34 Vilniaus mokyklose atsiras visiems sezonams pritaikytos lauko klasės.

Kaip informuoja savivaldybė, sulaukus didžiulio mokyklų susidomėjimo, lauko klasių projektas bus tęsiamas ir 2023-iaisiais.

„Vilnius ugdo laisvas, atsakingas ir kūrybiškas asmenybes, todėl mums mokykla ne tik apie pažymius, o apie buvimą su bendraamžiais, gerą atmosferą, įdomią, kūrybišką ir motyvuojančią mokytis aplinką. Galimybė pamokas perkelti į naują ir neįprastą erdvę leis į mokymo procesą įnešti naujų atspalvių, moksleiviams taps papildoma motyvacine priemone ir traukos objektu mokyklose“, – sako Vilniaus vicemeras Tomas Gulbinas.

Pirmiausia lauko klasių poreikis mokyklose kilo per pandemiją, kai kovojant su sparčiai plintančiu virusu mokyklos kviesto dažniau išeiti mokytis į lauką. Taip pat lauko klasių poreikis kilo ir susiduriant su patalpų stygiumi sostinės mokyklose.

Didžioji dalis mokyklų įvardino norą vesti šiose klasėse inovatyvias, tyrinėjimu grįstas pamokas, ypač siejant jas su gamtos mokslais.

Gegužę sau pavaldžias bendrojo ugdymo įstaigas Vilniaus savivaldybė pakvietė dalyvauti lauko klasių įrengimo konkurse. Iš viso lauko klasėms bus paskirstyti 450 tūkst. eurų. Viena mokykla galėjo teikti vieną paraišką, o maksimali vienam projektui skiriama suma buvo iki 15 tūkst. eurų. Finansavimas skirtas projektams nuo suoliukų įrengimo, lengvai pastatomų sulankstomų pavėsinių iki kupolų.

Paraiškas konkursui iš viso pateikė 50 įstaigų, kai kurios bus perkeltos į kitus metus, nes reikalingi projektai, statybą leidžiantys dokumentai, pateikta ne visa reikiama dokumentacija.

Lauko klasės galės būti atviros ar uždaros, apsaugotos nuo oro sąlygų,  galės turės vėdinimo ir šildymo sistemą. Tokias klases mokyklos galės naudoti visus metus – šaltuoju metų laiku bei vasarą – pamokos vyks tarsi lauke.

„Kiekviena mokykla individualiai pagal savo poreikius planuos veiklas lauko klasėje. Didžioji dalis mokyklų įvardino norą vesti šiose klasėse inovatyvias, tyrinėjimu grįstas pamokas, ypač siejant jas su gamtos mokslais. Klases mokyklos galės naudoti tėvų susirinkimams, neformaliojo ugdymo veikloms, užsiėmimams su specialiųjų poreikių vaikais, konsultacijoms“, – sako „Edu Vilnius“ vadovė Unė Kaunaitė.

Pamokos  lauko klasėse vyks pagal atskirą tvarkaraštį. Kai kurios mokyklos jose nori vykdyti visos dienos mokyklos veiklas.

Iki šiol sostinėje buvo įgyvendinti tik pavieniai mokyklų bendruomenių lėšomis įgyvendinti lauko klasių projektai – Vilniaus Šilo mokykloje, Vilniaus Basanavičiaus progimnazijoje ir Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje. Kupolą jau turinčiose mokyklose klasės net konkuruoja, kuriai pamoka įvyks lauko klasėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mokytoja

Mokytoja portretas
Ir Kaune jau nebe vienerius metus kai kuriose mokyklose pamokos vyksta lauke. Tik niekas nesigiria, nes tai nėra naujiena. Gaila, kad oras Lietuvoje nėra dėkingas tokiems dalykams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių