Sostinės taryba ragina ministeriją netrikdyti ukrainiečių mokyklos veiklos

Vilniuje veiklą pradėjusi viešoji įstaiga Tarptautinė Ukrainos mokykla mokytis pakvietė nuo karo pabėgusius vaikus – ugdymo įstaigoje šiuo metu užsiregistravo jau per 600 mokinių.

Tačiau mokyklos veiklą trikdo biurokratija – Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) atsisakė duoti sutikimą vykdyti Ukrainos švietimo programą.

Kaip rašoma Vilniaus savivaldybės pranešime, privati mokykla, kurios steigėjai yra ukrainiečių bendruomenė, gavo Vilniaus kolegijos patalpas Studentų gatvėje. Mokyklą lanko 600 mokinių, dirba apie 50 mokytojų. Leidimo dirbti jai nesuteikianti ŠMSM sprendimą grindžia nustatytais trūkumais – teigiama, kad mokyklos pateikti dokumentai neatitinka bendrųjų dokumentų rengimo reikalavimų, nėra dokumentų, patvirtinančių, kad mokymo patalpos atitinka higienos normas ir pan. Kol negautas leidimas, mokyklai neskiriamos mokymo lėšos – tai reiškia, kad mokinių tėvai turės mokėti už mokslą.

Vilniaus mokyklos ir taip perpildytos. Priimti 600 mokinių į jau veikiančias klases būtų tikrai sudėtinga.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį vykusiame posėdyje sutarė kreiptis į ministeriją ir paraginti netrukdyti ukrainiečių mokyklos veiklai – išduoti sutikimą ir skirti mokymo lėšas.

„Absoliutus nesusipratimas, kai ministerija pasiūlo patalpas, o jai pavaldūs specialistai kvestionuoja, ar tos patalpos tinkamos. Ukrainoje vyksta karas, ir ten vaikai išvis neturi sąlygų mokytis. Dabar labiausiai ne laikas biurokratinėms priekabėms“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Anot Vilniaus miesto savivaldybės administracijos patarėjos Alinos Kowalewskos, Vilniaus miesto savivaldybė labai palaiko privačias iniciatyvas steigti mokyklas ir tokios mokyklos Vilniuje labai reikalingos.

„Vilniaus mokyklos ir taip perpildytos. Priimti 600 mokinių į jau veikiančias klases būtų tikrai sudėtinga“, – esamą situaciją apibūdino švietimo reikalus kuruojanti administracijos patarėja.

Su panašia problema susiduria ir viešoji įstaiga Charkivo mokykla „Gravitacija“. Ji taip pat nėra gavusi ŠMSM sutikimo vykdyti Ukrainos švietimo programą, todėl mokyklai neskiriamos  mokymui skirtos lėšos, nors mokyklą jau lanko virš 100 mokinių.

Šiuo metu Vilniuje bendrojo ugdymo mokyklose mokosi 3124 vaikai ir jaunuoliai iš Ukrainos. Iš jų 2049 lanko privačias mokyklas. Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas lanko beveik 700 vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnius

Vilnius portretas
Bombos krenta ir į kitas Ukrainos sritis. Vaikų iš Ukrainos tik daugės. Ukrainiečiai neišvažiuos į Ukraina greitai, net jei karas pasibaigs. Nes teritorijos užminuotos, didžiulė besarbistė, sugriauta infrastruktūra ir namai. Iš esmės-nėra kur grįžti… Mūsų valdžiai apsiimė žalinga politika, kad neduoda leidimus ukrainiečių mokykloms.

///

/// portretas
as vistiek nesuprantu, ju didzioji dalis ukrainos vysiskai laiisva

Aišku, netrukdykit

Aišku, netrukdykit portretas
Bus kokie keli tūkstančiai prostitučių iki 11 metų amžiaus, reikia spėt joms blakstienas priklijuot ir išmokyti būt gimnastėm. Gal išeis jas vokiečiams iškišti už sulūžusias mašinas mainais.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių