Pereiti į pagrindinį turinį

Specialiosios tarnybos „Vilniaus energijai“ neria kilpą

2012-05-19 05:31
Specialiosios tarnybos „Vilniaus energijai“ neria kilpą
Specialiosios tarnybos „Vilniaus energijai“ neria kilpą / Simono Švitros nuotr.

Specialiosios tarnybos ir prokurorai rimtai susidomėjo bendrove „Vilniaus energija“: dešimtys kratų, ikiteisminis tyrimas. Įtarimai – itin rimti: gali būti, kad bendrovė sukčiavo keldama šilumos kainas. Bendrovės atstovai skelbia: „Prieš mus – sąmokslas!“

Žada kastis gilyn

Kurą įsigyti iš savų bendrovių, bet už didesnę kainą ir taip pabranginti šilumą. Taip galėjo pasielgti Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdoma bendrovė „Vilniaus energija“. Tai – sukčiavimas stambiu mastu ir piktnaudžiavimas. Prokurorai ir specialiosios tarnybos aiškinasi, ar „Vilniaus energija“ apvaginėjo vilniečius ir neteisėtai pelnėsi.

Galimus bendrovės nusikaltimus tiriančios Generalinės prokuratūros prokuroras Simonas Slapšinskas vakar nebuvo kalbus. Paaiškėjo tik tiek, kad iškrėstos dešimtys bendrovių, vienaip ar kitaip susijusios su „Vilniaus energijos“ veikla. Įtarimai kol kas nepareikšti niekam.

Tačiau prokurorai pažadėjo kastis dar giliau – žadama analizuoti ir įvertinti 2002 m. pasirašytą sutartį dėl Vilniaus šilumos ūkio nuomos. Jei įtarimai pasitvirtintų, „Vilniaus energija“ gali netekti licencijos verstis savo veikla – šilumos ūkis grįžtų savivaldybės žinion.

Vicemeras irgi įtarė

Už miesto šilumos ūkį atsakingi politikai specialiųjų tarnybų ir prokurorų veiksmus prieš „Vilniaus energiją“ ir jos antrines įmones pasitinka ramiai – lauks galutinio teisėsaugos atstovų žodžio ir tik tada spręs, ką daryti.

Romas Adomavičius, Vilniaus vicemeras, vadovaujantis specialiai komisijai, turinčiai prižiūrėti, kaip laikomasi šilumos tinklų nuomos sutarties, pripažino: teisėsaugininkų akcija prieš šilumos tinklų nuomininką jo nenustebino: „Tai, kad yra įtarimų, – jokia staigmena. Tai būtų nebe pirmas kartas. Jeigu bus nustatyti pažeidimai, bus rimtas pagrindas nagrinėti situaciją – nutraukti sutartį.“

Socialdemokratas nurodė kad galimi ir „kiti variantai“, tačiau kokie – neatskleidė. „Tačiau tam reikalingi labai rimti argumentai“, – pabrėžė už miesto ūkį atsakingas socialdemokratas.

Pakiš koją konkursui?

R.Adomavičius atmetė jau sklandančius gandus, esą situacija dėl „Vilniaus energijos“ gali pakenkti būsimam šilumos ūkio modernizavimo konkursui, ir užtikrino, kad pastarieji įvykiai tam tikrai įtakos neturės.

Tačiau paaiškėjo, kad net aukštiems sostinės politikams „Vilniaus energija“ nesuteikia visos reikalingos informacijos. R.Adomavičius prasitarė kalbėjęs su „Vilniaus energijos“ komercijos direktoriumi Rimantu Germanu, tačiau aiškių paaiškinimų dėl situacijos neišgirdo.

„Taip, bandžiau kalbėtis, bet jie nieko nekomentuoja, praneš patys. Savivaldybei neįdomu, kas ten vyksta, koks tiekėjas “Vilniaus energijai„ tiekia kurą. Mums svarbu, kokiomis kainomis – štai kur yra esmė“, – pareiškė R.Adomavičius.

Jo žodžiais, Vilniaus meras Artūras Zuokas susiklosčiusios situacijos nedramatizuoja, politikai nesitars, ką daryti toliau, o tiesiog lauks galutinio prokurorų, Kainų ir energetikos komisijos žodžio.


Komentarai

Andrius Janukonis

„Icor“ valdybos pirmininkas, „Vilniaus energijos“ valdybos narys

Aukščiausių šalies pareigūnų rankomis daroma viskas, kad mūsų valstybė liktų brangių importuojamų gamtinių dujų vartotoja. Neatsitiktinai puolimo sulaukė būtent mūsų įmonių grupė, kuri yra biokuro diegimo Lietuvos šilumos ūkyje pradininkė.

Esame puikus taikinys, siekiant parodyti, kad biokuro verslu Lietuvoje užsiimti nėra pati geriausia mintis. Tai signalas potencialiems investuotojams: biokuro verslas – pavojingas, jį plėtojant laukia didelės bėdos. Matyt, šio skandalo burbulas bus pučiamas tol, kol to reikės šiuo metu Lietuvą valdančioms politinėms jėgoms. Lietuvai „pasirinkus“ dujų kelią, ši tema praras aktualumą ir šis politinis tyrimas, jo rezultatai, bus pamiršti.

Jeanas Sacreste'as

„Dalkia Eastern Europe“ valdybos pirmininkas ir prezidentas

„Dalkios“ antrinėms įmonėms mesti kaltinimai dėl biokuro pirkimo neturi realaus pagrindo. Matyt, jei „Dalkios“ įmonės diegtų ir naudotų ne biokurą, o gamtines dujas, neturėtų jokių bėdų. Tokia situacija tiesiogiai padeda gamtinių dujų tarpininkų interesams. Todėl esu priverstas šią situaciją vertinti kaip spaudimą verslui, galbūt siekiant, kad „Dalkia“ savo veiklą perduotų konkuruojančiai bendrovei.

Bronius Cicėnas

Tarybos narys, buvęs Vilniaus šilumos tinklų direktorius

Duok Dieve, kad „Vilniaus energijai“ atimtų licenciją ir vėl viskas grįžtų į savivaldybės rankas – atpigtų šiluma. Įtarimų, kad „Vilniaus energija“ sukčiauja, buvo ir anksčiau – čia jokia staigmena. Juk biokuro kainos Vilniuje – vienos didžiausių, palyginti su kitais miestais. Gal dabar paaiškės, kodėl Vilniuje už toną biokuro mokėta net 15 litų daugiau nei kitur Lietuvoje. Niekam ne paslaptis – biokuras Lietuvoje tampa monopolija. Kylant dujų kainai, jie kelia ir biokuro kainą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų