Pereiti į pagrindinį turinį

Studentai organizuos nesankcionuotą mitingą

2009-03-03 09:00
Studentai organizuos nesankcionuotą mitingą
Studentai organizuos nesankcionuotą mitingą / Mindaugo Ažušilio nuotr. Kontrastas: skustagalviai kovo 11-ąją galės žygiuoti Gedimino prospektu, tačiau studentams ir dėstytojams mitinguoti prie Seimo neleidžiama.

Studentų ir aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų atstovai kovo 5 d. prie Seimo ketina rengti nesankcionuotą mitingą, kuriame dalyvaus bent 1000 žmonių. O su skustagalviais siejamos organizacijos eitynes sostinės valdžia leido.

Susitarti nepavyko

Piliečių grupė "Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje" ketina mitinguoti, nepaisydama Vilniaus valdžios atsisakymo išduoti leidimą. Studentų atstovai skelbia jau susitarę su Aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimu, mitingą remia ir Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubas.

"Mitingas, šiaip ar taip, įvyks. Žmonių bus tiek, kiek jų norės ateiti. Gal bus tūkstantis, gal ir daugiau. Jeigu savivaldybės atsakymas bus neigiamas, mitingas bus nesankcionuotas", – dienraščiui sakė organizacijos atstovas Nerijus Stasiulis.

Savivaldybės nenoras leisti mitinguoti netgi pastūmėjo studentus ir dėstytojus paankstinti renginio datą. Lig šiol mitingas planuotas maždaug kovo viduryje, tačiau jį nutarta rengti jau šį ketvirtadienį.

Piliečių grupė organizuodama nesankcionuotą mitingą neįžvelgia nieko neteisėto. "Pagal įstatymą jie (mitingą – red. past.) gali uždrausti tik vienu atveju – jeigu tvirtai įrodoma, kad organizatoriai planuoja kokius nors nusikalstamus veiksmus. O mes nieko panašaus neplanuojame", – pabrėžė N.Stasiulis.

Pasak jo, mitingo organizatoriai mėgino išprašyti leidimo mitinguoti prie Seimo esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, tačiau savivaldybės atsakymas buvo neigiamas.

Už nesankcionuoto mitingo organizavimą fiziniams asmenims gresia bauda iki 2 tūkst. litų, o jeigu per renginį kiltų neramumų, jo organizatoriams gali būti taikoma ir baudžiamoji atsakomybė.

Eiti galima, stovėti ne

Priešingai nei studentų atstovai, Fronto partija gavo leidimą mitinguoti Europos aikštėje, priešais sostinės savivaldybės pastatą. Negana to, Vilniaus miesto savivaldybės administracija davė leidimą Lietuvių tautiniam centrui organizuoti eitynės Gedimino prospektu. Ir ne bet kada, o kovo 11-ąją.

Toks sostinės valdžios sprendimas papiktino studentų atstovus. "Eitynių uždrausti nereikėtų. Bet jeigu leidžia jiems rengti eitynes, kodėl neleidžia studentams ir dėstytojams organizuoti mitingo?" – retoriškai klausė N.Stasiulis.

Pašnekovo žodžiais, studentų ir dėstytojų mitingas kelia kur kas mažesnę grėsmę už skustagalvių maršą Gedimino prospektu. "Ar mes esam pavojingesni?" – ironizavo N.Stasiulis.

Siūlo keisti įstatymus

Sostinės savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas pabrėžė, kad savivaldybė tiesiog laikosi įstatymo nuostatos, pagal kurią per mitingą Seimas ir Vyriausybė turi būti atitverti 75 m atstumu. Pasak jo, jau dabar bandoma ruošti Susirinkimų įstatymo pataisas, pagal kurias šis atstumas būtų sumažintas iki 25 m, siekiant sumažinti dėl renginių prie Seimo kylančią įtampą.

G.Palucko teigimu, judėjimui "Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje" buvo siūloma bent popieriuje sumažinti mitingo dalyvių skaičių iki savivaldybės reikalaujamų trijų šimtų. Tačiau studentų atstovai su tokia išlyga esą nesutiko. Mitingo organizatoriai neva nepanoro rinktis ir, pavyzdžiui, Europos aikštėje, kur leista mitinguoti Fronto partijos nariams.

"Dabar jie mėgina organizuoti nesankcionuotą mitingą, nors tai yra šimtąkart blogiau", – tikino G.Paluckas.

Eitynėse kovo 11-ąją savivaldybės administracijos vadovas nemato nieko blogo. "Pagal įstatymą galima. Niekas neriboja jų demokratinių teisių, prašau – galima. Tai yra demokratijos principai, mes negalim avansu žmonių kuo nors kaltinti. Jeigu jie kurstys tautinę nesantaiką ar panašiai, tegul teisėsauga domisi", – reziumavo pašnekovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų