Studijos Edukologijos universitete bus stabdomos jau nuo liepos?

Neigiamai įvertinto Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) studijas Švietimo ir mokslo ministerija siūlo stabdyti nuo liepos, o šios aukštosios mokyklos studentai mokslus po reorganizacijos tęstų Vytauto Didžiojo universitete (VDU).

„Siūlytumėme leidimą vykdyti studijas stabdyti liepą. Jei Seimas priimtų sprendimus dėl universitetų jungimo, studentai, kurie šiuo metu studijuoja LEU, galėtų pereiti į VDU ir toliau tęsti savo studijas“, – trečiadienį Seimo Švietimo ir mokslo komitete sakė švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Gruodžio mėnesį LEU antrą kartą įvertinta neigiamai, tai sudaro pagrindą panaikinti leidimą vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą.

Trys universitetai – į vieną

Seimas šiuo metu svarsto projektus dėl universitetų jungimo – prie Vytauto Didžiojo universiteto Kaune numatoma jungti šiuo metu sostinėje įsikūrusį LEU bei Kaune veikiantį Aleksandro Stulginskio universitetą.

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas trečiadienį pritarė, kad minimi trys universitetai po reorganizacijos prijungimo būdu veiktų kaip plačios aprėpties Vytauto Didžiojo universitetas. Dėl šio sprendimo dar balsuos Seimas, sprendimą planuojama priimti penktadienį.

Nutarimo projekte komitetas taip pat įrašė, kad atsižvelgiant į svarstomų klausimų svarbą Seimas įpareigotų Seimo valdybą užsakyti nepriklausomą ekspertinį šiuo nutarimu svarstomos universitetų reorganizacijos sąlygų vertinimą.

Dokumente numatyta, kad po reorganizacijos VDU studijas vykdytų Kaune, reorganizuoto LEU studentams sudarant sąlygas studijas baigti Vilniuje. Taip pat nutarime numatyta, kad Lietuvos edukologijos universitetui valstybės patikėtas nekilnojamas turtas pabaigus reorganizaciją perduodamas Vyriausybei.

Seimo narys konservatorius Andrius Kubilius teikė siūlymus, kad neigiamai įvertintas LEU būtų likviduojamas, o Aleksandro Stulginskio universiteto technologijos ir fizinių mokslų sritys perduodamas Kauno technologijos universitetui, tačiau tam komitetas nepritarė.

Švietimo ir mokslo ministrė pažymėjo, kad LEU reorganizuojamas, o likviduojamas būtų tuo atveju, jei Seimas šios universitetų pertvarkos nepatvirtintų.

Šią savaitę iš pareigų atsistatydinimo dviejų iš eilės neigiamų vertinimų sulaukusio LEU rektorius Algirdas Gaižutis. LEU taryba pirmadienį pritarė, kad jis baigtų darbą nuo sausio 12 dienos. Tądien numatomas Seimo galutinis balsavimas dėl LEU prijungimo.

Anksčiau siūlyta, kad VDU, LEU ir Aleksandro Stulginskio universitetai būtų reorganizuojami sujungimo būdu, tačiau teisininkai pažymėjo, kad pasirinkus tokį kelią kiltų problemų  – turėtų būti steigiamas naujas juridinis asmuo, jis negalėtų perimti pirmtako pavadinimo.

Ministrė yra perspėjusi, kad einant sujungimo keliu ir perregistruojant VDU kaip naują juridinį asmenį sustotų pats reorganizavimo procesas ir Lietuvos edukologijos universiteto perkėlimas į Kauną.

Sportininkai jungtis nenori

Seimo komitetas taip pat pritarė Lietuvos sporto universiteto (LSU) prijungimui prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU), nors tam prieštarauja Sporto universiteto bendruomenė. LSU siekia išlaikyti autonomišką statusą, jungimuisi nepritarė šios aukštosios mokyklos taryba ir senatas.

„Tas klausimas neišdiskutuotas, sujungimas negali būti įvykdytas per keletą mėnesių, neapsvarsčius visų alternatyvų, nes alternatyva LSU buvo pateikta tik viena – jungtis su LSMU. Komiteto matymas, kad mūsų sinergija tik su LSMU, mums tikrai atrodo kitaip, ir skaičiai tą sako“, – po komiteto posėdžio žurnalistams sakė LSU laikinoji rektorė Diana Rėklaitienė.

„Pirmas mūsų variantas buvo autonominio universiteto kaip specializuoto išlaikymas, kaip menų akademijos, dailės ir muzikos akademijos, bet galbūt galėtų būti ir kitos formos, kaip integralus centras, turintis ryšį ir su LSMU, ir dalyvaujantis VDU mokytojų rengime, juoba, kad dėl LEU įvertinimo jie, akivaizdu, neberengs kūno kultūros mokytojų, ir tas kūno kultūros mokytojų rengimas turės būti kur nors organizuojamas“, – kalbėjo D. Rėklaitienė.

Anot jos, Seimui priėmus galutinį sprendimą dėl universitetų jungimo „taryba ir senatas nuspręs, kaip elgtis toliau“.

„Bet parodytas labai aiškus, labai tendencingas, selektyvus komiteto narių matymas, kad į vienų universitetų nuomones atsižvelgti labai svarbu, o mūsų atveju galima nekreipti dėmesio“, – teigė laikinoji rektorė.

Švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė per komiteto posėdį pabrėžė, kad priešingai nei pirmuoju atveju dėl studijas stabdyti turėsiančio LEU jungimo prie VDU, čia jungiami gerai vertinami universitetai, taip dar labiau sustiprinant biomedicinos mokslų potencialą.

„Faktai tie, kad biomedicinos mokslų srities potencialo sutelkimas LSU ir LSMU tikrai įvyktų, ir to nuneigti nebūtų įmanoma. Toks ir yra pertvarkos tikslas – telkti, sudaryti dar geresnes sąlygas vykdyti tai, kas jau dabar yra vykdoma. Čia yra sustiprinimas universitetų tose veiklose, kur universitetai jau veikia pakankamai stipriai“, – sakė ministrė.

LSMU rektorius Remigijus Žaliūnas savo ruožtu teigė, kad dėl jungimosi LSU tik sustiprės, kaip atsitiko ir prieš kelerius metus prie Sveikatos mokslų universiteto prisijungus Veterinarijos akademijai.

„Aš sėkme neabejoju, mes LSU kviečiame kaip lygiateisį, lygiavertį, nepaisant to, kad jis nedidelis, savo partnerį. Universitete būtų trys akademijos – Medicinos, Veterinarijos ir Sporto. Mokslu grįsta tiesa, kad sporto mokslai su sveikatos labai susiję, mes vieni kitus papildytume, o ką jie geba daryti geriau nei mes – jie ir darys, tos stiprybės bus išlaikytos, mes tikrai nerengsime sporto trenerių. Kaip jie rengė, taip ir rengs“, – po komiteto posėdžio žurnalistas sakė R. Žaliūnas.

„Aš manau, kad jie (LSU – BNS) supras, jog būdami su mumis taps dar labiau savarankiški, negu dabar yra“, – reziumavo R. Žaliūnas.

Vyriausybėje lapkritį patvirtintas visų universitetų pertvarkos planas. Įgyvendinus Vyriausybės siūlomas valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano įgyvendinimo priemones, 14 valstybinių universitetų būtų pertvarkomi į devynis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kolkas

kolkas portretas
esame europos kolonija ir neatmestina kad tapsime lenku jei ne zydu juk Vilnius grazinamas ne mums kai puse salies isbegiojo o likusius reklamuoja per asocialia laida taip ciniskai zeminant visa tauta

V

V portretas
Tą Edukologijos universitetą aplamai reikia uždaryti ir nugriauti. Nežinau, kaip ten būdavę anksčiau, bet dabar neakivaizdinėse studijuojančių pagrindinė pareiga - susimokėti. O visa kita-tai jau menkai svarbu:))) VDU stiprus univeras, jis išliks, kas bebūtų. Dėstytojai jame stiprūs ir mokymo kokybė gera. Geri dėstytojai ir išėję iš LEU neabejotinai susiras darbo.

dėstytojas iš LEU

dėstytojas iš LEU portretas
Cha - juokingas komentaras - tai ne prijungimas, o UŽDARYMAS, negi neaišku? Manot viską perkels in corpore? Jei VDU paims keletą dėstytojų tai nereiškia prijungimo, įdomiausia, kad to nesuvokia ir kai kurie politikai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių