Su savivaldybe sutarimo neradusi VVT profsąjunga streikų neatsisako

  • Teksto dydis:

Savivaldybės valdomo „Vilniaus viešojo transporto“ profesinė sąjunga sako trečiadienį neradusi sutarimo su savivaldybe dėl keliamų reikalavimų ir neatsisako streiko.

VVT darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Algirdo Markevičiaus teigimu, abi šalys kol kas liko prie savo pozicijų.

„Mes aiškiai iškėlėme šešis reikalavimus, laikomės tos pozicijos, kad per derybas mes negavome išsamių atsakymų. Tiesiog sutarta, kad mes lauksime iki rytojaus Vilniaus miesto savivaldybės raštiško atsakymo į mūsų iškeltus reikalavimus ir iki penktadienio pateiksime savo poziciją. Šiandien susidarė įspūdis, kad neradome bendros kalbos. Šiandien mes aiškiai pasisakome, kad streikai vyks ir mes visomis teisėtomis priemonėmis ginsime darbuotojų teises“, - BNS teigė A.Markevičius.

Įmonės profesinė sąjunga reikalauja paskelbti VVT savivaldybės vykdyto vežėjų konkurso nugalėtoja. VVT profesinės sąjungos piktinasi, jog antrojoje privataus vežėjo konkurso dalyje, kur VVT pasiūlė mažiausią kainą, savivaldybė atsisakė pripažinti laimėtoją ir pradeda neskelbtinas derybas su visais konkurso dalyviais. Taip pat reikalaujama išsaugoti bendrovės darbo vietas ir socialines garantijas, nediskriminuoti VVT, sudarant nesąžiningas sąlygas konkuruoti su privačiais vežėjais. Be to, savivaldybės reikalaujama įmonei grąžinti skolą.

Kaip skelbia profesinių sąjungų atstovai, 2 valandų streikai turėtų vykti balandžio 19, 21 ir 24 dienomis: balandžio 19 dieną nuo - 4.30 iki 6.30 val., balandžio 21 dieną nuo 5 iki 7 val. ir balandžio 24 dieną nuo 6 iki 8 valandos.

Kovo pradžioje savivaldybė maždaug dešimtadalio maršrutų Vilniuje laimėtoju paskelbė bendrovių „Rigas mikroautobusų satiksme“ ir „Transrevis“ konsorciumą. Profesinės sąjungos daro prielaidą, jog ir antrąją konkurso dalį laimėjus privatiems vežėjams, sumažės darbo VVT, o dalis įmonės darbuotojų bus atleisti be jokių garantijų lengviau įsidarbinti privačiame sektoriuje.

Antrojoje dalyje, apimančioje apie 7 proc. maršrutų, konkurse geriausias pasiūlymas nebuvo atrinktas, nes, anot savivaldybės, visi tiekėjai pasiūlė didesnę kainą, nei planavo savivaldybė. Dėl to pradėtos neskelbiamos derybos su trimis bendrovėmis. BNS žiniomis, konkurse be VVT dalyvauja įmonė „Kautra“ bei pirmąją konkurso dalį jau laimėjęs Lietuvos ir Latvijos bendrovių „Rigas mikroautobusų satiksme“ ir „Transrevis“ konsorciumas.

Savo ruožtu Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius sako, kad profsąjungų lyderiams pateikta visa informacija dėl savivaldybės veiksmų padedant įmonei, dėl dalies viešojo transporto maršrutų konkurso. Anot jo, savivaldybė profesinių sąjungų pozicijos dėl planuojamų įspėjamųjų streikų lauks iki penktadienio.

„Streikuoti yra konstitucinė teisė - tai gali daryti įmonės, bet tam turi būti rimtas pagrindas. Mano manymu, tokio pagrindo tikrai nėra. Tie pokyčiai, kurie yra įvykę prieš dvejus metus - skolos sumažėjimas drastiškai, žinant blogą Vilniaus situaciją, ir tie pokyčiai, kurie vyksta pačioje įmonėje, kokybės valdyme, švaistymo faktų, kurie buvo anksčiau ir ko dabar nebėra. Kartais, matyt, kai kurie žmonės nenori matyti tų gerų dalykų ir bando parodyti tuos faktus kitoje šviesoje“, - sakė vicemeras.

Anot jo, savivaldybės siekis yra apsaugoti įmonės darbuotojus.

Vicemeras anksčiau sakė, kad abi konkursų dalys apima apie 17 proc. visų sostinės keleivių vežimo maršrutų. Likusią dalį vykdo ir toliau vykdys VVT. Jis pabrėžė, kad konkursai maršrutams skelbiami po Konkurencijos tarybos išaiškinimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

julija

julija portretas
o kuo nusikalto jūsų ginče su savivaldybe niekuo dėtas miestietis, kuriam reikia pasiekti darbo vietas, Kaip paaiškinti darbdaviui kad sreikuoja visuomininis transportas. Pagalvokite kitokias priemones

Algimantas

Algimantas portretas
Jei jie taip nori tai streikas turi būti ir jokių kalbų
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių