Pereiti į pagrindinį turinį

Sunkiai sergantiems vaikams lengvatų už darželį nebus

2009-10-19 09:07
Išmąstė: politikai nusprendė taupyti naikindami lengvatas darželius lankantiems sergantiems vaikams.
Išmąstė: politikai nusprendė taupyti naikindami lengvatas darželius lankantiems sergantiems vaikams. / Tomo Raginos nuotr.

Savivaldybė giriasi sumažinusi mokestį už darželį našlaičiams, tačiau nutyli, kad sunkiai sergantiems vaikams lengvatos panaikintos. Taryba nusprendė sunkiomis ligomis sergančius vaikus auginantiems tėvams apkarpyti lengvatas už maitinimą lopšeliuose ir darželiuose.

Per daug turtingi?

"Kai kurie tėvai, auginantys vaikus su negalia, yra pasiturintys, todėl privalo sumokėti už vaikų maitinimą darželyje", – tarybos nariams įrodinėjo Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas.

Iki šiol cerebriniu paralyžiumi, epilepsija, poliomielitu, diabetu, autizmu sergančių vaikų tėvai už savo atžalų maitinimą ikimokyklinio ugdymo įstaigose nemokėdavo. Tokia pat lengvata buvo taikoma darželinukams, kuriems nustatytas invalidumas, žymūs elgesio ir emocijų sutrikimai, aklumas ar silpnaregystė, kurtumas ar neprigirdimumas. Sunkiai sergančius vaikus auginančios šeimos ir taip nemažai lėšų išleidžia vaikams priežiūrėti, gydyti, higienos priemonėms pirkti.

Politikai nusprendė, kad likimo nuskriaustų vaikų tėvams pakaks 50 proc. nuolaidos, todėl dabar tokius vaikučius auginantys tėvai kas mėnesį turės sumokėti apie 75–80 litų. Tiksli suma priklausys nuo to, kiek kartų vaikas valgys darželyje.

Tarybos narių sprendimu, lengvatos visiškai panaikintos maždaug 400 vaikų, kurie serga vidutinio sunkumo bronchine astma, alerginiu atopiniu dermatitu, turi aiškiai pastebimą kalbos neišsivystymą ar mikčiojimą. Iki šiol jų tėvai už darželį mokėdavo 25 proc. mažesnį mokestį.

Kilo audringos diskusijos

Šis klausimas jau buvo svarstytas rugsėjo pradžioje vykusiame tarybos posėdyje. Kilus audringoms diskusijoms, jis buvo atidėtas. Tada siūlyta apsvarstyti visus įmanomus variantus ir galbūt lengvatas palikti. Antrą kartą klausimą pristatinęs savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas nieko naujo nepasiūlė.

A.Bagdono palaikyti stojo konservatorė Irena Gerčienė. "Specialiuose darželiuose vienam vaikui išlaikyti skiriama daugiau kaip 9 tūkst. litų. Taigi savivaldybė labai remia vaikus su negalia", – aiškino politikė.

Švietimo ir ugdymo skyriaus duomenimis, apkarpius lengvatas darželius lankančių ligoniukų tėveliams, savivaldybė sutaupys apie 130 tūkst. litų. Lengvatos išliks tik socialiai remtinose šeimose augantiems ligoniukams.

"Gauname vos dvidešimčia litų per daug pajamų, todėl nesame socialiai remtini. Nežinau, kaip reikės sumokėti už darželį", – nerimavo du sūnus į darželį vedanti kaunietė Inga. Abu jos vaikai serga bronchine astma, tad iki šiol taikyta 25 proc. nuolaida šeimai nebepriklausys.

Politikai neprieštaravo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos nario Kęstučio Mikėno siūlymui, perpus mokestį už darželį sumažinti našlaičius ar likusius be tėvų blogos auginantiems globėjams. Oficialiai teigiama, kad mieste darželius lanko 35 našlaičiai ar tėvų globos netekę vaikai.

Pyksta ant vargšų

"Noriu atkreipti dėmesį, kad lengvatas praradę neįgalių vaikų tėvai jų tiesiog nebeleis į darželį. Vaikai praras galimybę integruotis į visuomenę", – pastebėjo tarybos narys Gintautas Labanauskas.

Socialdemokratų partijos frakcija siūlė įvesti naujų lengvatų atsižvelgiant į sunkmetį. "Daug žmonių netenka darbo, o kai kurie neturi ir visiškai jokių pajamų. Darželio tarybos galėtų spręsti, ar tokias šeimas atleisti nuo mokesčio už darželį", – siūlė socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas.

A.Bagdonas mano, kad tokios lengvatos nereikalingos, nes skatins žmones neieškoti darbo, o savivaldybę gramzdins į dar didesnes skolas. Už ikimokyklinio ugdymo įstaigų šildymą savivaldybė skolinga apie 14 mln. litų.

Socialdemokratų siūlymai padėti sunkiai gyvenantiesiems ypač papiktino miesto merą Andrių Kupčinską. "Tai padarykime visus darželius nemokamus, kurkime socializmą, ir viskas bus labai gražu", – neišlaikė A.Kupčinskas.


Merui lengvatos nepatinka

Tarybai svarstant klausimą apie lengvatų panaikinimą sunkiai sergantiems darželinukams, meras pasiūlė naikinti lengvatas vaikus auginantiems studentams.

"Susikūrėme tiek daug nuolaidų sistemų, o paskui nebeišsimokame už šildymą ir visa kita", – pareiškė miesto vadovas. Jam užkliuvo lengvata, taikoma ikimokyklinio amžiaus vaikus auginantiems studentams.

Pagal galiojančią tvarką dieniniuose skyriuose studijuojantys studentai už savo vaikų maitinimą lopšeliuose ir darželiuose moka tik pusę sumos. Panaikinus lengvatą, jauni tėvai studentai už darželį mokės apie 160 litų per mėnesį.

A.Kupčinsko manymu, šią lengvatą reikėtų atidžiai peržiūrėti. "Doktorantai prilyginami studentams, nors gauna algą. Studentų irgi yra visokių – neakivaizdininkų, mokančių už mokslą, studijuojančių valstybės finansuojamose vietose", – aiškino meras. Jis nurodė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjui A.Bagdonui parengti siūlymą, kokiems studentams lengvatas būtų galima naikinti.

"Gaunu 150 litų per mėnesį stipendiją. Negi meras galvoja, kad tai per didelė suma ir mūsų šeimai nereikalinga?" – nustebo apie tokius svarstymus sužinojusi dvejų Gabrielę auginanti Vytauto Didžiojo universiteto studentė Violeta.

50 proc. mažiau už darželį mokėdavo ir tos šeimos, kurių tėvai atlikdavo tarnybą Lietuvos kariuomenėje. "Šauktinių nebėra. Kariuomenėje tarnauja profesionalai ir už tai gauna algą, todėl šita lengvata neteko prasmės", – pareiškė A.Kupčinskas.


Vedėjas tiesos nesako

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas nuolat akcentuoja, kad tėvai esą moka tik už vaikų maitinimą ikimokyklinėse įstaigose, o visas kitas išlaidas dengia savivaldybė.

Nepaisant to, kad tėvai už vaikų maitinimą moka kas mėnesį, maisto produktus tiekiančioms įmonėms savivaldybė skolinga daugiau kaip 2 mln. litų. Apie tai valdininkas nė karto nėra užsiminęs. Jis nekalba ir apie tai, kad darželiams vėluojama pervesti ugdymo reikmėms skirtas lėšas, kurias taip pat kas mėnesį moka vaikų tėvai.

Už šiuos pinigus darželiai įsigydavo muilo, tualetinio popieriaus, pildydavo gesintuvus, pirkdavo kitas gyventi būtinas priemones. Savivaldybė nesigiria tokiems dalykams pinigų neskirianti, o darželių darbuotojai turi užtikrinti visus reikalavimus atitinkančias sąlygas.

"Perkame higienos priemones, žaislus, knygas, indus, patalynę. Už savo pinigus patalpas remontuojame, darželio aplinką gražiname A.Bagdonas galėtų nemeluoti, kad tėvai moka tik už maitinimą", – piktinosi du darželinukus auginantis Kęstutis R.

Rugsėjį A.Bagdonas išplatino pranešimą, kuriame tėvai prašomi informuoti Švietimo ir ugdymo skyrių apie rinkliavas darželiuose, nes jos esančios neteisėtos. Valdininkas eilinį kartą pasigyrė, kad savivaldybė moka už tokių įstaigų išlaikymą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų