Pereiti į pagrindinį turinį

Sutartis gali būti pratęsta

2009-06-17 23:59

Vilniaus miesto valdžia ketina dar penkeriems metams pratęsti sutartį su bendrove "City Service" dėl ugdymo įstaigų šilumos ūkio priežiūros, tačiau į sutartį žadama įtraukti papildomą sąlygą – galimybę keliose mokyklose pačiai savivaldybei atlikti eksperimentinę priežiūrą.

Nepaisydama Specialiųjų tyrimų tarnybos pradėto ikiteisminio tyrimo, Vilniaus miesto valdžia jau šį trečiadienį ketina apsispręsti, kokiomis sąlygomis pratęsti sutartį su bendrove "City Service". Ilgiau delsti savivaldybė negali, nes būtent penktadienį, birželio 19-ąją, baigiasi 2002 m. su bendrove "City Service" pasirašyta sutartis.

Šiandien rimčiau svarstomi du variantai: pratęsti sutartį vieniems metams, kol konkurso būdu bus parinktas naujas paslaugos teikėjas. Kitas būdas – pratęsti visam penkerių metų laikotarpiui, kuris numatytas šiandienėje sutartyje, tačiau į ją įtraukti keletą papildomų sąlygų. Iš sostinėje veikiančių 245 mokyklų ir vaikų darželių apie 235–233 jų būtų patikėta "City Service" priežiūrai, o 10–12 ugdymo įstaigų šilumos ūkį, vandens ir nuotekų tinklus prižiūrėtų pačių mokyklų darbuotojai. Siekiant objektyvesnių rezultatų eksperimentui būtų atrinktos įvairių tipų mokyklos.

Šis eksperimentas atskleistų, kuris variantas miestui ekonomiškai naudingesnis. Jeigu mokyklos pačios pajėgtų pigiau rūpintis šilumos ūkiu, savivaldybė galėtų po metų nutraukti sutartį su "City Service".

"Jeigu mokyklos pačios tai darytų, reikėtų mokyti 245 žmones, jiems mokėti ne mažiau nei po 2 tūkst. litų atlyginimą per mėnesį. Kai paslaugą teikia "City Service", kiekvienos įstaigos priežiūra ir gedimų šalinimas savivaldybei kainuoja kainuoja po 400 litų per mėnesį. Ta suma gana maža. Už mažesnę sumą pačios mokyklos negali to padaryti", – kad pasiteisins antrasis variantas, abejojo vicemeras Romas Adomavičius.

Yra dar vienas variantas – nutraukti sutartį ir šilumos ūkio priežiūrą perleisti pačioms įstaigoms, kol konkurso būdu bus išrinktas naujas paslaugos tiekėjas. Tačiau Vilniaus valdžia būgštauja, kad konkursas gali savivaldybės iždą patuštinti labiau nei dabartinė sutartis.

Mat šiandien savivaldybė už ugdymo įstaigų priežiūrą "City Service" moka po 22 centus už 1 kv. m ir papildomai už šilumos tiekimą, taip pat kitus komunalinius mokesčius. Jeigu sutartis būtų pratęsta penkeriems metams, bendrovė šiam laikotarpiui ketina savivaldybei suteikti 2 mln. litų nuolaidą. Be to, kiekvienos renovuotos mokyklos priežiūra savivaldybei atpinga dar 25 proc. Iš viso Vilniuje yra 30 renovuotų ugdymo įstaigų.

Jeigu būtų skelbiamas konkursas, baiminamasi, kad vien priežiūros tarifas šoktelėtų 2 centais ir siektų 24 centus už 1 kv. m. Taip pat tektų dar po 10–12 centų mokėti už vandens, nuotekų, šilumos tinklų priežiūrą, neįskaitant gedimų šalinimo.


Siūlo skelbti naują konkursą

Su valdančiosios daugumos nuomone kategoriškai nesutinka kitas Vilniaus vicemeras Vidmantas Martikonis. Jo nuomone, būtent pastarasis būdas – nutraukti sutartį su "City Service" ir skelbti naują konkursą – būtu ekonomiškiausias ir skaidriausias.

Mat šiandien "City Service" ne tik prižiūri ugdymo įstaigų vandens ir nuotekų tinklus, administruoja pastatus, tačiau ir tiekia šilumos bei karštą vandenį. Būtent šiai bendrovei, o ne tiesiogiai "Vilniaus energijai", savivaldybė kas mėnesį moka už mokyklų ir darželių sunaudotą šilumą, karštą vandenį.

V.Martikonio nuomone, šilumą ir karštą vandenį derėtų ugdymo įstaigoms tiesiogiai pirkti iš "Vilniaus energijos", o jų administravimą patikėti ne vienai, o kelioms bendrovėms. Esą atsiradusi jų konkurencija sumažintų paslaugos kainą.

"Tai, ką galima suskaičiuoti skaitikliais ar kitais prietaisais, skaičiuokime patys. Tam jie ir yra. Vienintelė paslauga, kurios galbūt reikia – administravimas. Tik jam galima skelbti konkursą. Padalykime 245 ugdymo įstaigas į blokus po 30–50 ir kiekvienam jų konkurso būdu išrinkime administratorių. Administratoriai konkuruotų ir paslaugos kaina galėtų nukristi nuo 22 centų, ką savivaldybė moka dabar, iki 15 centų už 1 kv. metrą. Tokios kainos realiai egzistuoja. Mano tėvai gavo tokį pasiūlymą iš kito namų administratoriaus", – siūlė V.Martikonis.

Kurį iš trijų variantų pasirinks Vilniaus miesto valdžia – paaiškės trečiadienį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų