Pereiti į pagrindinį turinį

Šv. Teresės bažnyčia Vilniuje virto reklama

2010-09-15 08:02
Nekliūva: nors reklaminiu tentu "pasipuošė" minias turistų sutraukiantis architektūrinis ansamblis, Bažnyčios atstovai jokių bėdų neįžvelgia.
Nekliūva: nors reklaminiu tentu "pasipuošė" minias turistų sutraukiantis architektūrinis ansamblis, Bažnyčios atstovai jokių bėdų neįžvelgia. / Luko Miknevičiaus nuotr.

Restauruojama Šv. Teresės bažnyčia ne tik apstatyta statybininkų pastoliais – į atsiveriantį Aušros vartų vaizdą įsiterpia dažais prekiaujančios įmonės reklama. Negana to, ji įrengta be leidimų.

Vaizdas pašiurpino

"Projekto nėra, leidimų taip pat nėra. Tai baisu", – išvydęs šį vaizdą žodžių į vatą nevyniojo Vilniaus savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas.

Pasak jo, tai, kad statybininkų pastoliai uždengiami, normalu ir netgi pageidautina, tačiau viskas turi būti atliekama kultūringai. V.Karčiausko manymu, geriausia būtų sekti Vakarų valstybių pavyzdžiu ir ant restauruojamos bažnyčios fasado pakabinti vizualizaciją, kurioje būtų matyti, kaip bažnyčia atrodys po remonto.

Pasiteisinimas – nuolaida

Nors dideliu reklaminiu tentu "pasipuošė" minias turistų ir maldininkų sutraukiantis architektūrinis ansamblis, Bažnyčios atstovai jokių bėdų neįžvelgia.

"Jeigu ten būtų reklamuojamas alus ar kas nors panašaus, tada suprasčiau, kad galima piktintis. Ši bendrovė mums suteikė didelę nuolaidą. Dažų renovacijai juk reikia", – teisinosi Vilniaus arkivyskupijos kurijos advokatas Darius Krukonis.

Jis negalėjo pasakyti, kiek laiko reklaminis tentas kabės ant Šv. Teresės bažnyčios fasado. Reklamą ant šventovės pakabinusios įmonės "Caparol Lietuva" atstovai bendrauti atsisakė.

O V.Karčiauskas žada imtis veiksmų, kad reklamos ant Šv. Teresės bažnyčios fasado neliktų kuo greičiau. "Užfiksuosiu pažeidimą ir perduosiu Viešosios tvarkos skyriui, jie turi savų būdų, kaip su tuo kovoti. Gal bus priimtas sprendimas reklamą nukabinti, o gal reikės skirti ir baudą", – kalbėjo paveldo saugotojas.

Jis teigė suprantantis, kad bažnyčios restauratoriams trūksta lėšų, todėl ir teko žengti tokį žingsnį. "Bet viską reikia daryti tvarkingai ir gražiai. O dabar pripaišė drambliukų per pusę fasado", – piktinosi V.Karčiauskas.

Projektavo italų architektai

Ankstyvojo baroko stiliaus Šv. Teresės Avilietės bažnyčią XVII a. pastatė basųjų karmelitų ordinas. Šv. Teresės bažnyčia ypatinga tuo, kad pirmą kartą Vilniuje monumentalus šventovės fasadas iškilo gatvės perspektyvoje.

Bažnyčią projektavo italų architektai, remdamiesi Santa Maria della Scala basųjų karmelitų bažnyčios Romoje pavyzdžiu. Todėl ji yra vienos navos, su šoninėmis koplyčiomis ir belangiu "akluoju" kupolu, išryškinančiu presbiteriją ir didįjį altorių. Šv. Teresės bažnyčios fasado projektas priskiriamas karaliaus Vladislovo Vazos dvaro architektui Constantei Tencallai.

Dabartinis bažnyčios interjeras sukurtas XVIII a. antroje pusėje. 1760–1764 m. ją freskomis, kurios pasakoja apie šv. Teresės gyvenimą ir veiklą, o įrašai atskleidžia šios didžios mistikės idealus, ištapė Vilniaus dailininkas Motiejus Sluščianskis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų