Pereiti į pagrindinį turinį

Taikos sutartis dėl Vainatrakio kapinių – pinigų švaistymas?

2012-10-25 05:00
Taikos sutartis dėl Vainatrakio kapinių – pinigų švaistymas?
Taikos sutartis dėl Vainatrakio kapinių – pinigų švaistymas? / Gedimino Savickio (BFL) nuotr.

Tai šantažas, savivaldybės pinigų švaistymas – tokiais epitetais kai kurie Kauno politikai įvertino siūlomą taikos sutartį dėl Vainatrakio kapinių. 30 ha sklypų savininkams atstovaujantis Rimvydas Tvarijonas reikalauja 860 tūkst. litų.

Greičiau, bet brangiau

Šiandien miesto tarybos nariai turės apsispręsti dėl galimybės sudaryti taikos sutartį ir taip išjudinti įstrigusį kapinių projektą.

Savivaldybė Vainatrakyje yra įsigijusi apie 39 ha reikalingus kapinėms, tačiau detalusis planas buvo parengtas 112 ha teritorijai. Jis net buvo patvirtintas ir gauti statybų leidimai. Tačiau gretimų apie 30 ha sklypų savininkai, kuriems atstovauja Rimvydas Tvarijonas, per teismą pasiekė, kad detalusis planas ir statybos leidimai būtų atšaukti. Kauno rajono ir miesto savivaldybės tokį sprendimą apskundė aukštesnės instancijos teismui.

Iki šiol savivaldybės atstovai atmesdavo R.Tvarijono siūlymus sudaryti taikos sutartį, teigdami, kad neverta švaistytis šimtais tūkstančių litų, kai pergalę galima pasiekti teisme arba parengti naują detalųjį planą.

Dar vasaros pabaigoje sudaryta darbo grupė dėl Vainatrakio kapinių projekto, kurios vadovu paskirtas savivaldybės administracijos direktorius Antanas Nesteckis. Būtent ši darbo grupė ir pasiūlė su R.Tvarijonu ir kitais sklypų savininkais sudaryti taikos sutartį, už tylą jiems atseikėti 860 tūkst. litų.

„Jei miesto tarybos nariai priims neigiamą sprendimą, teismai tęsis. Tačiau miesto ir rajono savivaldybėms pralaimėjus teismą, dings visos investicijos“, – gąsdino Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Paprašytas patikslinti, kokias investicijas savivaldybė rizikuoja prarasti, valdininkas teigė, kad nors įsigyta teritorija niekur nedings, tačiau reikės rengti naująjį detalųjį palną, atlikti ekspertizes. Kiek tai kainuotų? Palyginti su dabar sklypų savininkų reikalaujamais 860 tūkst. litų, menka suma – apie 36 tūkst. litų.

Nemato kito kelio

Taikos sutartį su R.Tvarijonu pasiūliusios darbo grupės vadovas A.Nesteckis vakar vengė minėti tikslių skaičių tikindamas, kad jų nepamena. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo teigimu, derėtų atsižvelgti ir į šalia būsimųjų kapinių sklypus turinčiųjų interesus.

„Žemės savininkai turės nepatogumų, jei paliksime tą 112 ha detalųjį planą, kuris numatytas kapinėms. Nebus galima keisti žemės paskirties“, – aiškino A.Nesteckis.

„Kauno dienai“ priminus, kad parengti naująjį detalųjį planą kainuotų daugiau nei 20 kartų pigiau, savivaldybės administracijos direktorius puolė aiškinti, kad tai esą nėra išeitis. „Savininkas yra pasakęs, kad tokiu atveju skųs visą procesą. Teismuose įklimptume dar mažiausiai 3–5 metams“, – tikino A.Nesteckis.

Meras: dar neapsisprendėme

Kauno meras Andrius Kupčinskas teigė, kad Konservatorių frakcija dar nėra sutarusi, kokios pozicijos laikytis dėl taikos sutarties su R.Tvarijono atstovaujamais sklypų savininkais.

„Tarybos komitetų nuomonės taip pat išsiskyrė. Yra du keliai – greitesnis, bet brangesnis ir ilgesnis, bet pigesnis. Tiesa, pastarojo perspektyva kol kas miglota. Rengti naują detalųjį planą – tai ne zuikio dainos, viskas užtruktų ilgai. Ieškovų bendravimą su mumis galima vadinti netiesioginiu šantažu. Kad ir kokia brangi taika būtų, tai – taika“, – sakė meras.

Turėtų sudominti prokurorus

Ne tik opozicija, bet valdančiajai koalicijai priklausantys politikai komitetų posėdžiuose suabejojo, ar verta švaistyti savivaldybės pinigus taikos sutarčiai. Antikorupcijos komisijos narys Arvydas Garbaravičius patvirtino, kad balsuos prieš siūlomą taikos sutartį.

„Tokios taikos sutartys – korupcijos dangstymas. Jas turėtų tikrinti prokurorai. Prieš žaidžiant valdiškais milijonais, reikėtų nustatyti, kas kaltas dėl susidariusios padėties, o ne viską uždengti taikos sutartimis“, – pareiškė A.Garbaravičius.

Priminus, kad kapinių projektas užsitęsė, o kapaviečių trūksta, politikas įsitikinęs, kad viską galima išspręsti gana greitai ir be milijono litų.

„Detaliuosius planus reikia rengti tokiam plotui, kokį esi įsigijęs. Dabar naują detalųjį planą galima parengti per pusę metų. Tuomet nekiltų jokių ginčų dėl apsauginių zonų. Vėliau galima rūpintis ir kapinių plėtra“, – teigė miesto tarybos narys.

Jis priminė taikos sutartis su „Kamesta“, „Britanika“. „Kai dėl apleisto viešbučio A.Mickevičiaus gatvėje buvo brukama savivaldybei nenaudinga taikos sutartis, tikinta, kad tai vienintelis būdas sutvarkyti Kauno įvaizdį darkantį vaiduoklį. Kritikams buvo atkertama, kad jiems esą nerūpi Kaunas. Praėjo penkeri metai ir ką matome? Pastatas vaiduoklis A.Mickevičiaus gatvėje toliau griūva. Savivaldybė taip prarado dešimtis milijonų, kuriuos geriau duobėtoms gatvėms asfaltuoti“, – pareiškė A.Garbaravičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų