Pereiti į pagrindinį turinį

Tarp Vilniaus ruonių jaunimo nematyti

2009-02-09 09:00
Tarp Vilniaus ruonių jaunimo nematyti
Tarp Vilniaus ruonių jaunimo nematyti / Gedimino Bartuškos nuotr. Drąsa: vilnietė N.Gaidukevič maudynėms žiemą ryžosi pirmąkart, nors tam kaupėsi jau dešimt metų.

"Mūsų sieloje šiandien šventė" – unisonu dainuoja saujelė prie Salotės ežero Pilaitėje susirinkusių sveikuolių. Trys keturi – jie šoka į iškirstą eketę. Taip Vilniaus ruoniai šeštadienį atšventė 7-ąją sveikatos ir grūdinimosi šventę.

Sveikam kūnui ir dvasiai

Sveikuoliai nusimeta drabužius ir sulenda į pakrantėje pastatytą "indėnišką" pirtelę. Pasikaitinę joje susikimba už rankų ir tekini sniegu skuodžia ant ežero lieptelio. Netrukus jie jau vandenyje: turškiasi, šūkauja, juokiasi.

"Savijauta puiki. Jaučiuosi kaip naujai gimusi", – džiaugėsi iš eketės išlipusi 43 metų vilnietė Natalija Gaidukevič. Maudynėms žiemą šeštadienį ji ryžosi pirmąkart.

"Dešimt metų norėjau, bet vis pristigdavo drąsos. Šįkart nusprendžiau: viskas – neriu. Reikia nugalėti savo baimes", – pojūčiais, patirtais įveikus psichologinius užkardus, dalijosi N.Gaidukevič.

Maudynėms reikia subręsti

N.Gaidukevič teta Liuba Radionova į ledinį ežero vandenį spaudžiant solidžiam šaltukui ryžosi prieš 15 metų. Dabar 66 metų moteris žiemą maudosi beveik kasdien. Tai tapo ritualu.

"Maudynės man labai pagerina nuotaiką, blogos mintys ir emocijos kaip mat išgaruoja. Žinoma, ir jaučiuosi sveikesnė", – tikino L.Radionova.

Moters sūnus ir dukra mamos pomėgį kol kas vertina iš tolo. "Rupūžiokai mano pavyzdžiu neseka. Sakė, kad ruoniais taps išėję į pensiją", – juokėsi Pilaitėje gyvenanti vilnietė.

Vilniaus ruonius draugėn subūrusi Genovaitė Meškelienė pati ledinį vandenį išbandė prieš 13 metų. Anuomet ji gyveno Kaune. Persikėlusi į sostinę moteris netruko rasti bendraminčių, įkūrė klubą.

"Kadaise jame buvo vos dešimt žmonių, dabar jau – pusšimtis. Tik jaunimo neprisišaukiame, jie šalčio bijo. Maudynėms žiemą reikia subręsti", – mirktelėjo G.Meškelienė.

Profesionalų patarimai

Iš eketės Pavelas Šaltis išlipo įraudęs. "Visas kūnas dega", – sakė vyriškis, tačiau vilktis drabužių neskubėjo. Esą svarbiausia, kad nebūtų šalta pėdoms. "Išlipus iš vandens plikomis kojomis stovėti ant sniego nesveika. Reikia pasikloti rankšluostį ar kilimėlį", – mokė P.Šaltis, ruoniu tapęs prieš trejus metus. Maudynėms eketėje jis grūdinasi kasdien prausdamasis po šaltu dušu.

"Maudymosi kostiumėlius vilkime tik dėl žurnalistų. Šiaip bristi į vandenį žiemą patartina visiškai nuogiems. Mano įsitikinimu, jokio išankstinio grūdinimosi nereikia – tik noro ir ryžto. Procedūra paprasta: iššokę iš eketės rankomis nusibraukiate vandenį, ant nuogo kūno rengiatės drabužius: būtinos natūralios vilnos kojinės ir pirštinės – jokių sintetinių audinių. Praverstų striukė su gobtuvu – viskas", – instruktavo Rima Sasnauskienė.

Priminimas apie "Snaigę"

Ruoniams turškiantis eketėje prie Salotės ežero slidėmis atčiuožė Vilniaus keliautojų klubo prezidentas, tradicinių žygių "Snaigė" organizatorius Algimantas Jucevičius. Tik į vandenį jis nė kojos nekėlė. "Ekstremalių išbandymų nesiekiu", – nusišypsojo A.Jucevičius.

Jo vizito prie Salotės ežero tikslas – kitas. Vyriškis paruošė maršrutą "Snaigės" žygio slidininkams: vakar jie įveikė 4, 7 arba 12 km trasas – kiekvienas pagal norą ir galimybes.

Kitą sekmadienį "Snaigės" žygio startas planuojamas Saulėtekio alėjos gale – Plytinės gatvėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų