Pereiti į pagrindinį turinį

Tarybos kadencija įpusėjo: kas nuveikta Vilniaus labui?

2013-04-19 17:00
Tarybos kadencija įpusėjo: kas nuveikta Vilniaus labui?
Tarybos kadencija įpusėjo: kas nuveikta Vilniaus labui? / T. Lukšio/BFL nuotr.

Nuo 2011 m. iki šių metų kovo Vilniaus miesto tarybos nariu buvusio ir neseniai tarybos sekretoriumi tapusio Miroslavo Monkevičiaus nuomone, pusė tarybos kadencijos praėjo gana sklandžiai. Pasak jo, netrukus vilniečiams bus pateikta oficiali nuveiktų darbų ataskaita.

Iš daugiau kaip 40-ies politikų, dirbti pradėjusių nuo kadencijos pradžios, savo nuopelnus aptarti sutiko maždaug pusė. Vieniems jų klausimas, kas nuveikta per dvejus metus, pasirodė pernelyg sudėtingas, kiti nesunkiai pavardijo keletą konkrečių darbų, dar kiti sakė, kad dirba komandinį darbą ir asmeninių iniciatyvų taryboje būti negali.

Opozicijos atstovai vieningai tvirtino negalintys įgyvendinti planų, nes taryboje nesurenka užtektinai balsų. Pasitaikė ir atvejų, kai už tą patį darbą nuopelnus prisiėmė keletas tarybos narių.

Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicija


Juozas Antanaitis

Bandom susitvarkyti su atliekų tvarkymo taisyklėmis, miesto tvarkos taisyklėmis. Mano pagrindinis rūpestis – daugiabučių namų gyventojų, butų savininkų, energijos gavėjų priežiūra, kad jų neskriaustų, nes dirbu Ūkio komitete. Būsiu kritiškas: pirmus metus mokiausi, kaip viską daryti, nes tokia politika užsiimu pirmą kadenciją. O antrais metais, manau, galėjau nuveikti daugiau, bet dėl įvairių priežasčių, nežinojimo, patirties stokos nepadariau ir esu gėdingai prieš save nusiteikęs.


Indrė Jakaitytė

Pagrindinė mano darbo sritis taryboje – E. miestas (Smart Vilnius). Kuruojant šią kryptį, formuojant jos uždavinius ir prižiūrint įgyvendinimą, pasiekta šių rezultatų: atnaujintas savivaldybės interneto tinklalapis, įdiegtos e. demokratijos priemonės, sukurtas miesto problemų registras, interaktyvus Vilniaus žemėlapis, kuriama mobiliųjų atsiskaitymų sistema, sukurta e. mokyklos koncepcija ir skaidrumą užtikrinanti bei dirbtines eiles palengva panaikinsianti priėmimo į darželius e. sistema. Pagerinta ir savivaldybės interesantų aptarnavimo kokybė – įsteigtas skambučių centras, užtikrinantis, kad į visus gyventojų skambučius būtų atsiliepta.


Darius Maskoliūnas

Man sekasi puikiai, valdančioji koalicija dirba puikiai ir mes atliekame labai daug gerų darbų Vilniaus miestui ir miestiečiams. Dirbant komandoje nėra asmeninių darbų, yra bendri koaliciniai, komandiniai. Iniciatyvų yra, bet tegul jos lieka pas mane. Aš vertinu, kad viskas eina teisinga kryptim, koalicija dirba gerai.


Žydrūnas Savickas

Esu iš sporto srities, tad labiausiai stengiuosi dėl sporto biudžeto, kurį kiekvienais metais norima sumažinti. Kadangi ši taryba gana sportiška, daug žmonių supranta, kad be sveikų žmonių nebus ir stiprios visuomenės, todėl šiaip taip pavyksta atlaikyti tą mažinimą sporto reikmėms. Taip pat pagaliau gautas finansavimas projektui „Sveika ateitis“. Jis jau startavo – dviejose mokyklose per pertraukas kasdien vaikams vyksta mankštelės. Visada norisi pasiekti daugiau, bet ne taip viskas paprasta. Gyvenime viskas nuo tavęs priklauso, o čia – nuo 51 tarybos nario.


Daina Urbanavičienė

Esu Gatvių pavadinimų ir paminklinių lentų komisijos pirmininkė. Mano iniciatyva sudaryta darbo grupė įvykių, asmenybių įamžinimo reglamentui ar nuostatams parengti. 2013 m. balandžio 2 d. Vilniaus miesto taryba šį reglametą patvirtino. Parengta ir UNESCO pateikta paraiška dėl Vilniaus siekio 2014 m. tapti pasaulio knygų sostine. Mano iniciatyva Vilniaus miestas įsitraukė į kūrybinių industrijų darbo grupę. Vilniaus miesto kūrybinis potencialas buvo pristatytas Nyderlanduose (Roterdame), Belgijoje (Antverpene). Užmegzti kultūriniai menininkų mainai su Vokietijos miestu Diuseldorfu. Prisidėjau prie visuomeninės veiklos organizuojant Gatvės muzikos dienos ir „Tebūnie nakties“ renginius.


Petras Nausėda

Būdamas sportininkas ir strategiškai svarbaus komiteto narys didelį dėmesį skiriu sporto infrastruktūros plėtrai ir sostinės sporto objektų išsaugojimui. Vieni svarbesnių tarybos sprendimų „Dėl Vilniaus miesto dviračių takų specialiojo plano parengimo“ paskatins savivaldybės atsakingus padalinius toliau plėsti dviračių takus. Taip pat baigiamas rengti dviračių takų Neries pakrantėje projektas. Praėjusiais metais inicijavau naujos Vilniaus miesto sporto tarybos sudarymą.


Jonas Juodka

Buvau Socialinių reikalų komiteto pirmininku, dabar esu šio komiteto pirmininko pavaduotojas. Prisidėjau prie iniciatyvų įkuriant savarankiško gyvenimo namus „Savi namai“ ir dienos centrą psichikos negalią turintiems asmenims, taip pat – įkuriant pensiono „Vilties namai“ savarankiško gyvenimo namus ir trumpalaikės globos centrą bei steigiant grupinio gyvenimo namus vaikams, šeimos paramos centrą ir krizių centrą motinoms bei vaikams.


Edgaras Stanišauskas

Per dvejus kadencijos metus teko aktyviai dirbti Sveikatos bei Ekonomikos ir finansų komitetuose. Per šiuos metus mano iniciatyva atgaivinta Vilniaus ir Kauno dvimiesčio strateginio planavimo komisija. Dėl tolesnio dvimiesčio gairių įgyvendinimo suburta penkių ekspertų grupė (jau parengtos ekspertų grupių išvados).


Kęstutis Nėnius

Nuo 2011 m. gegužės 9 d. iki dabar pirmininkavau 66 posėdžiams. Aktyviai dirbu prie daugiabučių atnaujinimo programos. Kuriame finansinį modelį, kuris iš mirties taško išjudintų daugiabučių renovaciją Vilniaus mieste ir leistų gyventojams išvengti milžiniškų sąskaitų už šildymą.


Algimantas Vakarinas

Vyksta nuolatinis darbas kontroliuojant savivaldybės įmonių bei kitų ūkio subjektų veiklą, svarstomi, rengiami ir teikiami pasiūlymai dėl energetikos ūkio ir jo eksploatacijos, aktyviai analizuojami viešojo transporto klausimai, analizuojama, kaip vykdomas biudžetas.


Rūta Vanagaitė*

Patvirtinta vyresnio amžiaus žmonių slaugos ir globos strategija iki 2020 m., parengtas detalus veiksmų planas. Dėl to ir ėjau į Vilniaus tarybą, kad pajudinčiau reikalus dėl senų žmonių slaugos ir globos. Taip pat jau suburta darbo grupė, kuri slaugą ir globą sujungs į viena. Pajudėjom gan smarkiai ir dar liko dveji metai tam veiksmų planui įgyvendinti. Pirmus metus rengiau informaciją ir strategiją, o antrais metais su darbo grupėmis buvo rengiamas veiksmų planas.

Lenkų rinkimų asociacijos ir Rusų aljanso koalicija Valdemaro Tomaševskio blokas


Viktoras Balakinas

Pažiūrėkit darbotvarkę. Darbas vyksta komitetuose, visi klausimai, kurie buvo darbotvarkėje, buvo sprendžiami komisijose, visas darbas ten buvo vykdomas. Kaip čia galiu atsakyti, ar kokius nors įsipareigojimus daviau? Darbas vyksta pagal darbotvarkę, kuri pristatoma komisijose. Visi darbai, kurie sprendžiami taryboje, vienaip ar kitaip Vilniaus gyventojams svarbūs, daug darbų padarėm, negaliu jums konkrečiai pasakyti.


Olga Gorškova

Kaip niekad aktyviai dirba dvi komisijos: Bendruomenės reikalų ir Tautinių bendrijų. Manau, tai labai gerai. Partnerystės programos vyksta, kruopščiai dirbome su rusų, baltarusių ir žydų mokyklomis. Iš esmės darbais esu patenkinta, kiek norėjom, tiek padarėm. Planų irgi daug, bet spėsim.


Jaroslavas Kaminskis

Aš komandos žmogus, iniciatyvų neteikiu, bet aš galiu pasiūlyti ir tada sprendžiame drauge. Siūlymų buvo. Vyko tarptautinių projektų, pagal kuriuos mūsų vaikai, sportininkai beveik nemokamai lankėsi šalyse kaimynėse. Rūpinamės mokyklų priežiūra. Mano iniciatyva prie kiekvienos mokyklos kabo savivaldybės vėliavos.


Tadeušas Lavrynovičius

Stengėmės vykdyti savo rinkimų programą, tik tam šiek tiek trūksta lėšų. Mūsų prioritetas – švietimas, tad lyg ir stengėmės, kad ne tik tautinių mažumų mokyklos būtų renovuotos, atnaujintos, bet kaip įmanoma daugiau. Tai pagrindinis mūsų prioritetas. Visi kiti klausimai priklauso nuo finansų. Džiaugiamės, kad tęsiami investiciniai projektai. Ypatingų savo siūlymų neturėjau.


Gžegožas Saksonas

Mūsų frakcijos ir mano, kaip Miesto plėtros komiteto pirmininko, iniciatyva buvo pradėta apie 15 detaliųjų planų, o to tikslas – naujų žemės sklypų individualiai statybai formavimas ir jų, kaip kompensacijos, suteikimas neatlygintinai pretendentams į žemės atkūrimą. Pagal šiuos detaliuosius planus Vilniaus miesto savivaldybės 72 ha ploto laisvoje valstybinėje žemėje formuojama apie 450 naujų sklypų. Taip pat aktyviai dalyvavau rengiant tarybos projektus, reglamentuojančius žemės mokesčio ir nekilnojamojo turto mokesčio tarifus bei taikomas lengvatas.

Lietuvos socialdemokratų partija


Sigita Burbienė

Mano iniciatyva įkūrėme Gyvūnų globos ir apsaugos komisiją, joje daug nuveikėme dėl rinkliavų taisyklių, beglobių kačių sterilizacijos programos, bendradarbiavimo su gyvūnų globos organizacijomis. Siūliau ir palaikiau tokius projektus, kurie svarbūs socialiniu požiūriu, pavyzdžiui, negalima pritarti, kad būtų didinami mokesčiai už muzikos, sporto mokyklas. Ne visada tam pritaria kiti tarybos nariai, bet mano siūlymai visada tokie. Pasiūlėme, kad savivaldybė nešelptų nedideliais pinigais, pavyzdžiui, 5 tūkst. litų, didelių biudžetinių įstaigų, tokių kaip Operos ir baleto teatras ar Dailės akademija, o pinigus skirtų mažiems, bet svarbiems visuomenei kolektyvams.


Vitalija Kliukienė

Svarbiausia man – visuomenės sveikata, sveikas gyvenimo būdas, gydymo įstaigų paslaugų optimizavimas. Buvo įvairių pranešimų, daug konferencijų, renginių, į kuriuos kvietėme žmones, dirbome. Dar vadovavau Bendruomenės sveikatos tarybai, aptarėme įvairius aktualius sveikos gyvensenos klausimus. Daug nuveikėme, pasiekėme tikslus. Nors nepastatėme kokios nors poliklinikos ar ligoninės, neprirašėme receptų, ir šita politinė veikla gana ryški.

Darbo partija


Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

Didžiausius darbus galėčiau išskirti du. Pirmas: inicijavau Gyvūnų globos ir apsaugos komisijos įkūrimą, sutvarkėme „Grindos“ prižiūrimą gyvūnų globos ir apsaugos funkciją, atidarėme kliniką „Grindoje“. Kitas darbas susijęs su jaunimo politika – džiaugiuosi, kad mieste jau veikia keturi atviri jaunimo centrai, kurie dirba su mažiau galimybių turinčiu ar nusikalsti linkusiu jaunimu. Tai mano pačios „kūdikiai“, kuriais labiausiai džiaugiuosi. Su šiais tikslais daugiausia ir ėjau į tarybą. Daug dirbu kiekvieną dieną, manau, jeigu visi taip dirbtų, būtų dar geresnis rezultatas.


Nijolė Jagelavičienė

Esu Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininko pavaduotoja. Daugumai padėjau gauti daugiau finansavimo, kad galėtų baigti ar pradėti remonto, statybų darbus, tarpininkavau dėl papildomų etatų ir finansavimo kultūros programoms vykdyti. Esu Trakų Vokės dvaro atgaivinimo darbo grupės vadovė. Šiuo metu rengiamas projektas pritraukti europines lėšas. Taip pat dalyvauju sprendžiant labai opią problemą – dirbu lopšelių-darželių optimizavimo Vilniaus mieste darbo grupėje. Imamės priemonių, kad artimiausiu metu gerokai sumažėtų į darželius patekti norinčių vaikų skaičius.


Jonas Pinskus

Aplinkos apsaugos sritis: Kazokiškių sąvartyno filtrato įrengimas; dujų surinkimas iš sąvartyno ir nuvedimas iki Vievio; atlikti MBA projekto parengiamieji darbai; Kariotiškių dumblo saugyklos uždengimas; atidaryta antroji Kazokiškių sąvartyno sekcija.

Sveikatos apsaugos sritis: didesnėmis apimtimis renovuotos trys poliklinikos ir viena ligoninė; naujai pastatytas VšĮ Karoliniškių poliklinikos Pilaitės filialas; dėl Vilniaus apskrities administracijos likvidavimo buvo perimtos VšĮ Sapiegos ligoninė ir BĮ Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namai; restruktūrizuota Vilniaus miesto klinikinė universitetinė ligoninė.

IT sritis: sukurta vaikų priėmimo į Vilniaus miesto savivaldybės ikimokyklinių ugdymo įstaigų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes e. priemonė (centralizuotas priėmimas į darželius); e. demokratijos sistema gyventojams; Vilniaus miesto savivaldybės administracinės paslaugos (t. y. nereikia eiti į savivaldybę, galima viską atlikti internetu); nemokamų belaidžio interneto zonų įrengimas Vilniaus mieste bendradarbiaujant su „Cgates“; įdiegtas interaktyvus Vilniaus miesto žemėlapis.

Tvarkos ir teisingumo partija


Bronius Cicėnas

Kadangi esame opozicijoje, labiausiai bandome oponuoti negeriems darbams, galima taip pasakyti. Priešinomės sprendimui pirkti „Žalgirio“ stadioną, kurį priėmė valdančioji dauguma, bet negalėjome nieko padaryti. Dar tris kartus siūlėme nutraukti nuomos sutartį su „Dalkia“ dėl šilumos tiekimo. Buvo ir smulkesnių pasiūlymų.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai


Raimundas Alekna

Padėjau miesto merui dirbti konstruktyviai, kiek tai buvo įmanoma, sustabdyti populistinius sprendimus. Be galo sunku ką nors nuveikti, kai esi opozicijoje, į kurios konstruktyvius siūlymus absoliučiai neatsižvelgiama. Vieną kitą projektą pavyko sustabdyti nebent tada, kai susikirsdavo skirtingų partijų interesai, labiau asmeniniai negu piliečių. Kaip opozicija nuveikėme pakankamai. Taryboje negali būti kokios nors asmeninės iniciatyvos, ji visada kolektyvinė.


Rasa Baškienė

Esu Tautinių bendrijų ir savivaldos plėtojimo komiteto narė. Pagrindinį dėmesį šiuos dvejus metus skyriau viešosios tvarkos problemoms, ypač keliamoms naktinių barų, spręsti. Mano iniciatyva, pritarus tarybos nariams, 2011 m. įkurta darbo grupė šioms problemoms spręsti. Pateikėme keletą siūlymų taisyti teisės aktus ir kreipėmės į Seimą, Vyriausybę bei Lietuvos savivaldybių asociaciją. Taip pat buvo pakoreguotos prekybos alkoholiu taisyklės Vilniuje. 2012 m. gruodį mano iniciatyva buvo sukūrė grupė „Už kultūringą Vilnių“. Šiuo metu gilinuosi į maisto Vilniaus darželiams tiekimo niuansus.


Valdas Benkunskas

Mūsų frakcija dabar rengia opozicijos veiklos ataskaitą, kuri vadinsis „Apie tikrąją padėtį Vilniaus mieste“. Joje pristatysime, ką nuveikėme ir su kokiais valdančiosios daugumos sprendimais nesutinkame. Kadangi dirbame opozicijoje, mums su savo projektais labai sunku ką nors nuveikti, nes neturime galimybės surinkti reikiamų parašų. Tad mūsų pagrindinis darbas buvo valdančiosios daugumos priimamų sprendimų kontrolė ir pastangos, kad tie sprendimai, kurie nenaudingi miestiečiams ar pačiam miestui, nebūtų priimti. Arba jei jie buvo priimti, kad miestiečiai apie juos sužinotų.


Birutė Galinienė

Mano veikla daugiausia orientuota į socialinius reikalus, labai daug žmonių kreipiasi dėl transporto. Padarėme kelią privažiuoti, apsisukti į sodus, kur Žolyno gatvėje žmonės negalėjo privažiuoti 15-u maršrutu. Į Laurų stotelę 17-o maršruto autobusas neužsukdavo, tai irgi pavyko išspręsti su Transporto skyriumi. Kairėnuose sprendėme problemas dėl nuotekų, Antaviliuose taip pat. Tiek, kiek norėjau, tikrai nepavyko padaryti. Įsivaizdavau, kad ir būsto problemą būtų galima kitaip išspręsti, nes socialinis būstas yra visiška atgyvena. Teikėm pasiūlymus, jie atiduoti į Seimą svarstyti, pasiekėm, kad būtų keičiamas apmokėjimas. >>>>>>>


Violeta Podolskaitė

Darbas opozicijoje nelengvas. Esu Vilniaus miesto gyventojų saugos ir globos komisijoje, dirbu kuriant strategiją, teikiam pasiūlymus. Taip pat dirbu Gyvūnų globos ir apsaugos komisijoje, pirmus metus buvau jos pirmininkė, šitą darbą pradėjau dar praeitoje kadencijoje. Galiu komisijos atsiradimą prisiimti kaip asmeninį nuopelną, nes viskas prasidėjo mano kabinete. O svarbiausias šios kadencijos darbas – įkurta Vaiko gerovės plėtros komisija, tokios dar niekada nebuvo, aš – jos pirmininkė. Visi džiaugiasi, kad savivaldybė pirmą kartą pabandė sujungti departamentus. Visi dirba vaiko gerovei, bet vieni su kitais nelabai bendrauja, tad jau sukurta ir tokia strategija.


Gediminas Švilpa

Realiai opozicija negali ko nors inicijuoti, daugiau kritikuojame ir ruošiamės valdžiai. Stengiamės informuoti apie visus, mūsų nuomone, netinkamus sprendimus ir aktyviai dirbti. Pasisakėme prieš pagarsėjusią viešojo transporto sujungimo idėją. Kitaip įsivaizdavome oro linijų bendrovės projektą – siūlėme, kad pirmiausia būtų rastas strateginis investuotojas. Buvome prieš „Vilniaus veža“ įkūrimą, nes tai iškraipo konkurencinę rinką. Stipriai kritikavome savivaldai skirtų lėšų mažinimą. Siūliau svarstyti, kad visuomenei būtų pateikta aiški darželių ir mokyklų statymo vizija, – kad žmonės žinotų, kada ir kuriose miesto dalyse planuojama statyti ugdymo įstaigas.


Povilas Tamošauskas

Kadangi priklausau Kultūros, švietimo ir sporto komitetui, labiausiai ir gilinausi į tokias problemas. Taryboje keliame klausimus, o aš rašau straipsnius. Jų publikavimas – vienas veiklos būdų. Buvo siūlymų dėl nesąžiningo Antakalnio ir Joachimo Lelevelio mokyklų sujungimo, su kolega apskundėm tai Administraciniam teismui. Kita problema – sportas. Nerimą kelia nesąžiningas sporto finansavimas – komerciniams klubams skirti milijonai, o sporto mokykloms finansavimas sumažintas 5 mln. litų, vykdoma diskriminacija. Keliame tuos klausimus taryboje. Manau, buvau aktyvus tarybos narys.

– Ar įpusėjus kadencijai visuomenė išgirs apie nuveiktus tarybos darbus?

– Kaip ir kasmet, šiuo metu rengiama ataskaita už praėjusius metus, joje bus paminėti ir tie darbai, kuriuos atlikome per pusę kadencijos. Taip pat – ateities planai, kur link judame. Artimiausiu metu ji bus parengta ir pristatyta tiek visuomenei, tiek žiniasklaidai, tiek aptarta pačioje taryboje.

Taryba turėjo gana daug iššūkių, pirmiausia – susitvarkyti su skolomis, kad galėtume toliau vykdyti veiklą. Yra ir kitokių ambicingų projektų.

– Kaip įvertintumėte šios tarybos veiklą? Ar darbas vyko sklandžiai?

– Taryba susideda iš politikų ir skirtingų pažiūrų frakcijų, tad natūralu, kad iškyla skirtingas požiūris. Tačiau labai gerai, kai yra pozicija ir opozicija, – pastaroji konstruktyviai kritikuoja, neleidžia daugumai sustoti prie pusiau nuveiktų darbų.

Manau, kad darbas šioje taryboje buvo gana darnus, koalicija stabili ir pasiruošusi bendriems iššūkiams. Galima sakyti, ši dauguma išsiskiria tuo, kad jeigu pasiūlymas racionalus ir konstruktyvus, tai be jokių politinių ambicijų ar dirbtinių prieštaravimų į šituos pasiūlymus atsižvelgiama.

– Opozicija teigia negalinti nuveikti ko nors ypatinga, nes nesurenka pakankamai balsų. Ar tai iš tiesų trukdo tarybai sklandžiai darbuotis?

– Jeigu opozicija sako, kad negali ko nors padaryti, turbūt tai paprasčiausias būdas nusimesti atsakomybę. Opozicija visada turi formų ir būdų, kuriais gali įsitraukti ir dalyvauti tarybos veikloje, prižiūrėti darbus, teikti pasiūlymus. Tad opozicija galėtų būti konstruktyvesnė ir teikti konstruktyvius pasiūlymus, o ne prieštarauti iš esmės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų