Pereiti į pagrindinį turinį

Tarybos valdžia užmiršo kelią į dangoraižį

2008-10-17 09:00

Vilniaus savivaldybėje tylu lyg kapinėse. Mat politikus labiau domina rinkėjų medžioklė nei tarybos posėdžiai. Spėjama, kad kol Seime nepaaiškės naujoji valdžia, tol neatsivers tarybos salės durys.

Rinkimai – atostogos klerkams

Pastarasis Vilniaus miesto tarybos posėdis buvo surengtas rugsėjo 10-ąją. Po jo stojo tyla. Visi politikai iš savivaldybės dangoraižio išbildėjo į savas rinkimų būstines. Prasidėjo didžioji medžioklė, ir ne dėl valdžios kokioje nors miesto taryboje, o dėl įtakos visoje Lietuvoje. Į rinkimus stačia galva puolė ne tik Lietuvą pakeisti trokštanti, Vilnių valdanti partija Tvarka ir teisingumas (TT), bet ir sostinės opozicija, užsisvajojusi apie geresnę Lietuvą arba deganti meile gimtosios šalies žmonėms.

Kol miesto valdžia rūpinosi savais reitingais, Vilniuje per mėnesį nepatvirtintas nė vienas detalusis planas, ore pakibo mokesčio už atliekų išvežimą tvarka, oro taršos mažinimas sostinėje. Ant nosies šildymo sezonas, tačiau nesvarstomos galimybės, kaip sumažinti centralizuotai tiekiamos šilumos kainą. Užmiršta ir senų pastatų renovacija, galinti išgelbėti gyventojus nuo brangstančio šildymo.

Viešieji pirkimai vos kruta

Negana to, kad miestui gyvybiškai svarbūs klausimai merdi, kiti uždaviniai, patikėti ne tarybai, o savivaldybės administracijai, irgi vykdomi atmestinai. Konservatorius Raimundas Alekna atskleidė girdėjęs, jog viešieji pirkimai vykdomi itin atsainiai. Pavyzdžiui, apie perkamą paslaugą, susijusią su mirusiųjų palaikų saugojimu, įmonės informuojamos likus porai dienų iki konkurso pabaigos. Per tiek laiko parengti konkursui dokumentų neįmanoma.

Šiuo metu viešiesiems pirkimams vadovauja Vilniaus mero patarėjas Remigijus Žemaitaitis, taip pat užsimojęs savivaldybę iškeisti į Seimą. Su TT politikas kandidatavo vienmandatėje Šilalės-Šilutės apygardoje, tačiau į antrąjį turą nepateko. Opozicijai atrodo, kad, kol R.Žemaitaitis kovojo dėl rinkėjų balsų gimtajame krašte, Vilniuje likę jo kolegos kone atostogavo.

Posėdžių pasigedo tik dabar

Pirmieji iš rinkimų letargo pabudo Vilniaus liberalcentristai. Jiems šie Seimo rinkimai nebuvo labai sėkmingi, todėl vėl teko atsigręžti į Vilnių. Šį trečiadienį jie prisiminė, kad Vilniaus tarybos posėdis buvęs daugiau nei prieš mėnesį. Jeigu artimiausiu metu Vilniaus meras nesušauks posėdžio, sostinė gali netekti ES skiriamų 25 mln. litų miesto plėtros, transporto, socialiniams projektams įgyvendinti.

Paklaustas, kodėl  šio klausimo neeskalavo anksčiau, savivaldybės Liberalcentristų frakcijos seniūnas Algimantas Vakarinas pripažino, jog buvo paskendęs rinkimų reikaluose. Tačiau pasibaigus pirmajam turui paaiškėjo, jog A.Vakarinui durys į Seimą užsitrenkė, todėl šis vėl puolė garsiai kritikuoti Vilniaus merą Juozą Imbrasą ir jo komandą.

"Ką jie sprendžia dabar? Nieko nesprendžia! Viešojo transporto problemų nesvarsto, ir kiti klausimai stovi. Visiškai niekas apie tarybos posėdį nešneka. Vakar pats klausiau vicemero Arturo Liudkovskio, tai jis numykė, esą reikia, žiūrėsim, darysim", – piktinosi A.Vakarinas.

Meras posėdžiauti neskuba

O štai J.Imbrasas labiau susidomėjęs rebusu "Eiti ar neiti į Seimą" nei miesto tarybos posėdžiais. Nors šis partijos Tvarka ir teisingumas (TT) narys daugiamandatėje apygardoje iškovojo bilietą į parlamentą, dar nesulaukė partijos vado leidimo apleisti sostinės dangoraižį. TT partijos pirmininkas Rolandas Paksas yra griežtai nurodęs laukti, kol paaiškės naujoji Lietuvos valdžia. Jeigu ši partija dalyvaus Seime buriant valdančiąją koaliciją ir jeigu pristigs žmonių, galinčių tapti ministrais, bus pasišauktas ir J.Imbrasas.

Meras ne kartą yra užsiminęs labiau norintis likti vadovauti sostinei, tačiau ši pozicija mažai grindžiama darbais. Ir šiandien neaišku, kada bus sušauktas kitas posėdis, tačiau tikrai žinoma, kad kitą savaitę jo nebus. Vadinasi, politikai miesto bėdų spręsti sugužės tik po rinkimų.

Klausimai kaupiasi kasdien

Savivaldybės tarybos sekretorius Paulius Paulionis patvirtino, kad yra susikaupę daugiau nei 70 spręstinų klausimų. Gana realu, kad posėdžio dieną jų bus apie 100.
"Nieko čia baisaus. Įstatymas nurodo posėdžius šaukti ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius. Esu girdėjęs ir pozicijos, ir opozicinių frakcijų pageidavimų, kad kitas posėdis būtų vėliau. Aš neklausiau, kodėl toks pageidavimas. Galima daryti prielaidą, kad tam šiokią tokią įtaką daro Seimo rinkimai", – sakė P.Paulionis.

Atsakomybės vengia ir opozicija

Vilniaus opozicija įsitikinusi, kad kitas posėdis bus ne anksčiau nei lapkritį, kai paaiškės naujoji valdžia Seime. Jų nuomone, anksčiau posėdį šaukti Vilniaus meras bijo dėl vis dar jam gresiančios interpeliacijos. Esą žinodamas, kad turi užnugarį Seime, J.Imbrasas būtų drąsesnis savivaldybėje. Jei paaiškėtų, kad TT įtaka Seime nedidelė, neabejojama, jog meras pasipustytų padus ir bėgtų į parlamentą. Nors įtakos nedaug, ramus gyvenimas ir didesnis atlygis garantuotas.

Opozicija tvirtina neatsisakiusi planų nuversti J.Imbrasą, giriasi, kad po interpeliacijos tekstu turinti daugumos – 26 tarybos narių – parašus.

Įdomu tai, kad kreiptis į merą dėl neeilinio tarybos posėdžio gali ir opozicija. Tam reikia mažiausiai 17 tarybos narių sutikimo. Gavęs prašymą meras posėdį privalo sušaukti per dvi savaites. Šiuo atveju opozicija, turėdama daugiau nei pusės tarybos paramą, kreiptis dėl neeilinio posėdžio gali, tačiau vengia. Paklaustas kodėl, A.Vakarinas atrėžė nekomentuosiąs.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų