Teismas: nėra duomenų apie rugsėjo 10-osios mitingo atšaukimą, todėl bylos nebus

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas atsisakė nagrinėti rugsėjo 10-ąją prie Seimo planuojamo mitingo organizatoriaus Raimondo Grinevičiaus skundą.

Šiuo skundu vienas iš „Šeimos gynimo maršo“ organizatorių, buvęs „tvarkietis“ Raimondas Grinevičius prašė panaikinti esą atšauktą teisės aktą dėl planuoto renginio.

Teismas pareiškė, kad nėra jokių duomenų apie planuojamo mitingo atšaukimą, todėl bylos nagrinėjimo nebus.

Savivaldybės atstovai BNS informavo, kad leidimas susirinkimui nėra atšauktas, bet prašymas bus persvarstytas rugpjūčio 31-ąją, norint įvertinti pasikeitusias aplinkybes.

Rugsėjo 10 dieną planuojama rengti akciją sostinės centre „Stop diktatūrai Lietuvoje, Sugrąžinkime Lietuvą tautai, TAIP – Seimo paleidimui“.

Šio renginio organizatorius – vienas iš „Šeimos gynimo maršo“ organizatorių, buvęs „tvarkietis“ Raimondas Grinevičius.

Kaip antradienį pranešė teismas, atsisakyta priimti pareiškėjo R. Grinevičiaus skundą, kuriame jis prašė panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos administracinį aktą, kuriuo atšauktas liepos 2 dienos Vilniaus miesto administracijos direktorės įsakymas. Juo buvo suderintos R. Grinevičiaus rugsėjo 10 dieną organizuojamos eitynės ir mitingas.

Teismas, atsisakydamas priimti pareiškėjo skundą, atkreipė dėmesį, kad turi būti nustatyta, jog Vilniaus miesto savivaldybės administracija priėmė sprendimą atšaukti liepos 2 dienos įsakymą dėl eitynių ir mitingo suderinimo.

„Šiuo metu tokių duomenų nėra, todėl negali būti ir ginčo viešojo administravimo srityje“, – rašoma teismo pranešime.

Pareiškėjo skunde teigiama, kad jis po rugpjūčio 10 dieną įvykusio mitingo žiniasklaidoje perskaitė, jog Vilniaus miesto savivaldybė atšaukė visus suderintus susirinkimus.

Kadangi pareiškėjas iš savivaldybės apie rugsėjo 10 dieną suderinto susirinkimo statuso pasikeitimą jokios informacijos negavo, rugpjūčio 13 dieną kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administraciją, prašydamas patvirtinti ar paneigti šią informaciją, tačiau iki šiol nesulaukė jokio atsakymo.

Teismas akcentavo, kad, pagal Viešojo administravimo įstatymo nuostatas, viešojo administravimo subjektas administracinį sprendimą dėl asmens prašymo ar skundo turi priimti per 20 darbo dienų nuo tokio prašymo ar skundo gavimo dienos.

„Taigi, šiuo metu nėra nustatyta, kad tarp šalių yra kilęs viešojo administravimo srities ginčas“, – mano teismas.

Todėl, teismo nuomone, šiuo metu nėra pagrindo pradėti administracinės bylos nagrinėjimo procedūrą.

Ši nutartis per septynias dienas gali būti apskųsta Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Savivaldybė: sprendimas – rugpjūčio 31-ąją

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas BNS tvirtino, kad savivaldybė dar iki mitingo buvo suderinusi „kelis susirinkimus į priekį“, tarp jų leidimas išduotas ir rugsėjo 10-osios mitingui prie Seimo, bet įvertinus kilusius neramumus, nuspręsta peržiūrėti leidimus visiems susirinkimams. 

„Pamatėme, kad praėjęs mitingas baigėsi pareigūnų sužeidimais ir apskritai, visas kontekstas pasikeitė, prisidedant ir hibridinio karo grėsmei. Mes nusprendėme, kad visi savivaldybės leidimai, išduoti į ateitį, neliečiant komercinių renginių, turi būti peržvelgti atsižvelgiant pakitusias sąlygas“, – sakė jis.

Administracijos atstovas patvirtino, kad formalaus sprendimo „atšaukti“ susirinkimus nebuvo, jie tiesiog iš naujo peržiūrimi.

Anot A. Bužinsko, kelių susirinkimų leidimai jau persvarstyti, o sprendimas dėl rugsėjo mitingo bus priimtas šįkart išsamiai įvertinus visas aplinkybes, laukiama ir organizatorių paaiškinimų.

„Rugpjūčio 31 dieną pakvietėme ir organizatorius, ir policiją, ir kitus subjektus, kur mes jau persvarstysime tą leidimo išdavimo faktą. Kreipėmės ir į kitas institucijas, tokias kaip Valstybės saugumo departamentas, kad jie irgi įvertintų tam tikras kilusias grėsmes“, – tvirtino jis.

„Rugpjūčio 31 dieną bus galutinai aišku, ar savivaldybė leis tą renginį, ar ne. Gal patys organizatoriai matys pakitusią situaciją, mato naujų riaušių riziką, gal nori perkelti renginį į kitą vietą, ar į kitą datą, ir mes į tai atsižvelgsime“, – kalbėjo A. Bužinskas.

Apie 5 tūkst. žmonių rugpjūčio 10 dieną buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo. Pareigūnams ėmus juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai, signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos.

Po riaušių sostinės savivaldybė pranešė atšaukianti suderintus leidimus gyventojų susirinkimams, o komerciniai, kultūriniai renginiai vyks.

Rugsėjo 10 dieną planuojamai akcijai sostinės centre „Stop diktatūrai Lietuvoje, Sugrąžinkime Lietuvą tautai, TAIP – Seimo paleidimui“ leidimas buvo išduotas 7–15 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aušra

Aušra portretas
O!!! Matau vieną LITĄ nuotraukoje!

LIETUVOS ŽMONĖS

LIETUVOS ŽMONĖS portretas
JEI KOKS PREKYBCENTRIS JUS NEĮLEIDO NES NETURIT TO GALVIJO PASO NUSISPJAUKIT ANT JO DURŲ...JEI BENT DEŠIMT ŽMONIŲ NUSISPJAUS TAI KOKS BUS JO VAIZDAS. PREKYBCENTRIS BUS PRIVERSTAS NUOLAT PLAUTI APSPJAUDYTAS DURIS. IR JUMS NET NESPĖS KĄ NORS PADARYTI. JIE ŽEMINA JUS O JUS PAŽEMINKIT JUOS.

Vardas

Vardas portretas
To mašininio įmonėje vidutinis atlyginimas 870 "ant popieriaus". Taip rūpinamasi šeimomis - iki bado netoli...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių