Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas pripažino darželį nemokiu

2013-02-03 05:00
Teismas    pripažino   darželį   nemokiu
Teismas pripažino darželį nemokiu / Artūro Morozovo nuotr.

Teismas nusprendė, kad buvusios mokyklos „Anima“ patalpose veikiantis ir skandalingai pagarsėjęs vaikų darželis už skolas turi išsikraustyti.

Įklimpo į skolas

Buvusios mokyklos „Anima“ patalpose Žeimenos gatvėje įmonė „Uniqum“ veikia nuo 2010 m. Įmonė, pasivadinusi kūrybinės raiškos centru, gautose patalpose įkūrė privatų vaikų darželį „Vaikystės kiemas“, taip pat teikia įvairias vaikų ugdymo, užklasinio mokymo paslaugas.

Nuo pat įsikėlimo į buvusios mokyklos patalpas įmonė savivaldybei nemokėjo sutarto nuomos mokesčio. Per metus skola išaugo iki 100 tūkst. litų.

Savivaldybė kreipėsi į teismą, bet paskui sutiko pasirašyti taikos sutartį, pagal kurią nuomininkas pažadėjo sumokėti skolas. Iš pradžių „Uniqum“ atsiskaitinėjo už praėjusį laikotarpį, bet nemokėjo už einamą mėnesį. Paskui mokėjimai nutrūko ir skola vėl pradėjo augti.

Galiausiai Kauno savivaldybės Turto skyrius nurodė darželiui išsikraustyti iki liepos 2 d. Po to pradėjo skaičiuoti dvigubą nuomos mokestį. Šiuo metu darželis skolingas miestui 258 805 litus.

Prireikė teismo

Savivaldybė, negalėdama išprašyti skolininko iš savo patalpų, kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą. Jame neseniai nuspręsta, kad įmonė „Uniqum“ privalo palikti patalpas.

„Gindami viešąjį interesą negalėjome taikstytis su tokiu ilgalaikiu nuomos mokesčio nemokėjimu“, – aiškino Kauno administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Jo teigimu, patalpos ir toliau turės švietimo veiklos paskirtį, todėl bus ieškoma šią veikla užsiimančio nuomininko.

Pasak Kauno savivaldybės Teisės skyriaus vyriausiosios specialistės Editos Mikuličiūtės, kūrybinės raiškos centras „Uniqum“ negali šio sprendimo skųsti apeliacine tvarka, tačiau turi teisę sprendimą už akių priėmusiam teismui paduoti pareiškimą, dėl sprendimo už akių peržiūrėjimo. Tam „Uniqum“ turi laiko iki vasario 10 d.

„Jei atsakovas nevykdys teismo sprendimo gera valia, Kauno miesto savivaldybė turi teisę kreiptis į antstolį dėl priverstinio teismo sprendimo įvykdymo“, – sakė E.Mikuličiūtė.

Toliau reklamuojasi

Savo interneto svetainėje įmonė „Uniqum“ reklamuojasi, tarsi nieko nebūtų įvykę. Tėvai toliau kviečiami leisti savo atžalas į įvarius užsiėmimus, pristatomi nauji būreliai. Skelbiami netgi vasaros stovyklų grafikai, siūloma rezervuoti vietas. Skelbiama, kad stovyklautojai bus priimami tos pačiose patalpose, iš kurių yra išprašinėjami.

„Kauno diena“ rašė, kad su šiai įmonei rizikinga mokėti pinigus iš anksto. Kauniečių Subačių šeima pernai vasarą susiviliojo naujai formuojama dvejų metų amžiaus vaikų grupe „Uniqum“ įsteigtame vaikų darželyje ir iš anksto sumokėjo 900 litų. Atėjus rudeniui grupė nebuvo suformuota. Tėvai nutarė nelaukti ir atsiimti pinigus. Be to, jie pasipiktino žinia, kad tuo metu darželis neturėjo higienos paso.

Pinigų šeima neatgauna iki šiol. „Žadame kreiptis į prokuratūrą ir bandyti išsiaiškinti, kodėl savivaldybė dvejus metus toleravo piktybiškai nemokančią nuomos įmonę, leido kauptis šimtatūkstantinėms skoloms ir kartu rinkti lėšas iš žmonių“, – sakė Mindaugas Subačius.


Bandys tartis

Įmonės „Uniqum“ direktorius Nerijus Cibulskis tvirtino tik iš žurnalistų sužinojęs apie teismo sprendimą iškeldinti jo vadovaujamą bendrovę iš patalpų, todėl negalėjo pasakyti, ar kreipsis į teismą, kad būtų peržiūrėtas nepalankųs sprendimas.

„Nemanau, kad nukirsti mums galvą būtų geras žingsnis. Niekam nebus naudinga, jei patalpos liks tuščios. Bandysime ieškoti kompromiso, abiem pusėms priimtino sprendimo“, – neprarado vilties tęsti veiklą buvusios mokyklos patalpose N.Cibulskis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų