Teismas: VU galėjo naudoti veido atpažinimo funkciją per atsiskaitymus

  • Teksto dydis:

Teismas panaikino Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) nurodymą nedelsiant nutraukti Vilniaus universiteto (VU) studentų biometrinių duomenų tvarkymą, jis buvo įvestas siekiant užtikrinti nuotolinių atsiskaitymų sąžiningumą ekstremaliosios situacijos dėl COVID-19 metu.

Su skundu į Vilniaus apygardos administracinį teismą kreipėsi VU, penktadienį pranešė teismas.

VDAI tokį sprendimą priėmė 2021-ųjų birželio 8 dieną, gavusi anoniminį skundą ir atlikusi tyrimą dėl galimo Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) pažeidimo.

Vilniaus universiteto rektoriaus 2020-ųjų birželio 23 dienos įsakymu buvo nustatyta studentų nuotolinių atsiskaitymų tvarka bei priemonės, susijusios su asmens duomenų tvarkymu, siekiant užtikrinti atsiskaitančių asmenų sąžiningą elgesį.

Šiame dokumente nustatyta, kad valstybės lygio ekstremaliosios situacijos dėl COVID-19 laikotarpiu bus tvarkomi šie asmens duomenys: stebėjimo nuotraukos, veido biometriniai duomenys, egzamino garso įrašas (kai garso lygis viršija nustatytą ribą). Studentas, nesutinkantis su tokiu duomenų tvarkymu, gali kreiptis į akademinio padalinio vadovą su prašymu nukelti atsiskaitymą.

Vilniaus universiteto tvirtinimu, vykdant nuotolinius atsiskaitymus, užtikrinti akademinės etikos reikalavimus ir sąžiningą studentų konkurenciją be nuotolinių sąžiningumo stebėjimo priemonių būtų praktiškai neįmanoma, todėl, suderinus su studentų organizacijomis nestabdyti aukštojo mokslo proceso, buvo priimtas sprendimas įdiegti ir naudoti nuotolinio atsiskaitymo sąžiningumo užtikrinimo priemonę – veido atpažinimo funkciją.

Su tuo nesutinkantiems studentams buvo sudaryta galimybė kreiptis į akademinio padalinio vadovą su prašymu nukelti atsiskaitymą.

Teismas, išnagrinėjęs šią administracinę bylą, konstatavo, kad VU pasirinkimą atsiskaitymus organizuoti taikant veido atpažinimo funkciją lėmė ne įstaigos siekis patogumo ar ekonomiškumo, o būtinybė dėl šalyje kilusios pandemijos.

Teismo nuomone, VDAI sprendimas nedelsiant nutraukti studentų biometrinių duomenų tvarkymą negali būti pripažįstamas pagrįstu ir teisėtu, todėl yra naikinamas, o VU skundas patenkinamas.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių