Pereiti į pagrindinį turinį

Teka medžių kraujas – sula

2009-03-30 09:00

Nuleidus sulą, būtina užgydyti nukraujavusio beržo kamieną. Užkišti mediniu kaiščiu pragręžtą skylutę, užtepti ją moliu ar sodininkų naudojamu tepalu.

Nekankinkite vieno medžio

Žinovai pastebi, kad klevų sula yra saldesnė nei beržų. Vaišvydavoje gyvenanti Marija Ožeraitienė tikina, kad sula juo saldesnė, juo šaltesnė būna praėjusi žiema ir sausesnė vasara. Anot Marijos, kiekvieną pavasarį galima gerti sulą, nepadarant medžiui žalos, – tereikia laikytis kelių taisyklių.

Senovinis rauginimo būdas

Anot M.Ožeraitienės, ant kalniuko augančių beržų sula yra skanesnė, nei vargstančių kokiame kemsyne.

Marija pasakojo, kad pirmą kartą tekinti sulos ėjo su savo vyresniuoju broliu. Tuomet jai tebuvo devyneri. Nuo to laiko ji neįsivaizduoja pavasario be beržų sulos.

Moteris pasakojo, kad jos tėvai, norėdami ilgai išlaikyti sulą, ją raugindavo. "Supildavo sulą į svirne stovėjusią seną ąžuolinę statinę, ant viršaus tirštai užbarstydavo avižų pelų, o ant jų – grūdų. Ilgainiui jie sudygdavo, o sula įgaudavo rūgštoką skonį. Tereikėdavo praskleisti želmenis ir pasisemti sulos, kuri išsilaikydavo iki rugiapjūtės. Dabar į sulą dedama įvairių priedų: razinų, apelsinų ir citrinų skiltelių.

Padeda išvalyti organizmą

Medžių sula – tai skystosios maisto medžiagos, kurias, aktyviai veikiant saulei, šaknys siurbia iš žemės. Tekančioje medžiuose suloje gausu angliavandenių, mikroelementų, vitaminų, mineralinių medžiagų, eterinių rūgščių, eterinių aliejų. Šių medžiagų žmogaus organizmui ypač trūksta pavasarį.

Be to, sula valo organizmą, šalina iš jo toksinus, druskas, šlakus, akmenis. Ji naudojama ir veido vonelėms.

Žinovai pataria sulai rinkti skylutę gręžti šiaurinėje kamieno pusėje, kuo arčiau žemės. Svarbu neužmiršti, kad po vamzdeliu ar loveliu turi tilpti surinkimo indas. Patariama jį pridengti saugant nuo vabzdžių.

Pagal sulos gausą senoliai spręsdavo apie būsimą vasarą. Jei ji bėga veržliai, vasara bus lietinga. Lietuvos miškų instituto vyresnysis mokslo darbuotojas gamtos mokslų daktaras Rimvydas Gabrilavičius įsitikinęs, kad medžiui nepakenks, jei išbėgs ir dešimt litrų sulos. "Medžiui, kaip ir žmogui, sveika duoti savo kraujo", – aiškino R.Gabrilavičius.


Kaip pagerinti sulos skonį

Interneto svetainėse plaukioja daugybė originalių receptų, kaip pagerinti natūralų beržų skonį. Vieną receptų pateikia lsveikata.lt: į 4 l beržų sulos įdėti 400 g medaus, 3–5 gvazdikėlius, nuluptą citrinos žievelę ir viską virti ant silpnos ugnies, vis nugriebiant putas. Po to atšaldyti, įdėti 10–15 g mielių. Kai sula nustos rūgti, perkošti, supilstyti į butelius, į kiekvieną įdėjus po 2–3 razinas. Tuomet sandariai uždaryti ir laikyti vėsioje vietoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų