Pereiti į pagrindinį turinį

Tylos! Filmuojame "Moterų alėją"

2009-07-25 08:49
Tylos! Filmuojame "Moterų alėją"
Tylos! Filmuojame "Moterų alėją" / Tomo Raginos nuotr.

Kaune filmuojamo serialo "Moterų alėja" kūrybinę grupę galima išvysti įvairiose miesto vietose. Smalsiems kauniečiams vertėtų suklusti: kiekvienas turi galimybę patekti į kadrą.

Ieško tobulų vietų

Automobilių virtinė kelias minutes zuja aplink Pažaislio vienuolyną. Transporto priemonės sustoja, žmonės greitai išlipa, operatorius nubėga į pievą ir pasistato filmavimo kamerą, aktoriai vartydami lapus kartojasi tekstą. "Gal patiesalą kas turite? Keista, kad suoliukų nėra", – pasigirsta moteriškas balsas. Praeiviai tik žvilgtelėja į besibūriuojančius prie automobilių žmones ir nenutuokia, kad šalia jų po akimirkos bus filmuojamos serialo "Moterų alėja" scenos.

"Filmavimas – tai ne patogus ir malonus serialo žiūrėjimas. Norėdami sukurti kokybišką vaizdą, turime ilgai ir nuobodžiai dirbti. Aplinkiniai dažnai klausia: "Ką, čia tik pusė minutės išėjo, juk keliolika minučių filmavote?" Tačiau neretai ir tos pusės minutės nebūna", – darbo subtilybes atskleidė serialo režisierius Viktoras Valašinas. Režisierius neslėpė sunkaus darbo detalių, tačiau iš šalies žvelgiantieji nė neįtarė, kad linksmai nusiteikęs ir sąmojus laidantis aktorių ir filmo kūrėjų kolektyvas vakarais iš nuovargio vos pavelka kojas.

Po keliolikos minučių paieškos buvo rasta tinkama vieta filmuoti. "Kadangi mes norime nufilmuoti visai Lietuvai žinomus objektus – Pažaislį, Soborą, Laisvės alėją – turime vaizdą pateikti taip, kad kiekvienas žinotų, kur vyksta veiksmas. Tenka šiek tiek užtrukti, kad parodytume įspūdingą vaizdą, o ne tik Pažaislio vienuolyno sienas ar tik dalį pastato", – aiškino vykdomoji prodiuserė Rasa Grockytė.

Praeiviai dirbti netrukdo

Patogiai įsitaisyti pievoje, netoli miškelio priešais Pažaislio vienuolyno fasadą, kolektyvui pavyko greitai. Nereikėjo du kartus prašyti, kad šalia besideginančios moterys paskolintų patiesalą. Išvydusios filmavimo kameras moterys pačios pasiūlė savo pagalbą: mikliai apsirengusios palaidines, jos kūrybinei grupei ištiesė scenai nufilmuoti reikalingą daiktą. "Čia serialą filmuos? Tikrai? Tai gal tada mes iš mašinos stebėsime, – besirinkdamos daiktus nuo pievos greitai tarstelėjo draugės Birutė ir Leokadija. Moterys po kelių minučių sekė veiksmą filmavimo aikštelėje pravėrusios nedidelio automobilio langus. Mažiau susidomėjęs pasirodė žvejys. Jis nė akimirkai nestabtelėjo, o nušlepsėjo per miškelį prie Kauno marių.

Prasidėjo repeticija: ant patiesalo prisėdę gydytojas Vincas Bareika (aktorius Albinas Budnikas) ir buvusi Muzikinio teatro primadona Sofija Katulienė (aktorė Olita Dautartaitė) šnekučiavosi. Vienas kitą sužavėti bandančių personažų kalbą greitai pertraukė šaižus garsas. "Ir čia atėjo aštuntasis pasaulio stebuklas ir išjungė keturis žoliapjovius", – šmaikštavo operatorius. Stebuklo neprireikė, nes pieva besirūpinantys darbuotojai pasirodė sukalbami. Kol scenos bus filmuojamos, žolės jie nepjaus. "Tylos. Prašau", – tarė ausines dėdamasis režisierius V. Valašinas ir filmavimas prasidėjo.

Kūrybinė grupė pasakojo, kad skolintis filmuoti reikiamus daiktus ir aplinkinius tildyti tenka retai. "Vilniuje į filmavimus nebereaguoja niekas, o Kaune žmonės atsisuka, pasižiūri, kai kas netyčia įplaukia į filmavimo aikštelę. Praeinančiųjų, jei jie patenka į kadrą, prašome tik vieno – nesižvalgyti ir neatsisukti į kamerą", – sakė atstovas spaudai Erikas Kundreckas. Praeiviai nesiburia į minias, nesielgia agresyviai ir tik retkarčiais sutrukdo vykstantį darbą.

Sulaukė statistų antplūdžio

Prieš keletą savaičių pradėję ieškoti žmonių masinėms scenoms, serialo kūrėjai sulaukė kauniečių antplūdžio. Per mažiau nei savaitę buvo sulaukta apie 200 susidomėjusiųjų laiškų ir skambučių.

"Kauniečiams svarbiausia yra dalyvauti: kai kuriems visai nebūtina nusifilmuoti, o užtenka tik pamatyti, kaip kuriamas serialas", – pastebėjo R.Grockytė. Nusifilmuoti masinėse scenose panoro ne tik jaunų, bet ir vyresnio amžiaus žmonių. Vykdomoji prodiuserė užsiminė, kad jaudulį ir emocijas dažniau parodo jauni žmonės, vyresni apie baimę ir nežinomybę filmuojantis užsimena tik atsisveikindami su kūrybine grupe.

Apie 70 "Moterų alėjos" serijų planuojama nufilmuoti iki rugpjūčio. "Teko girdėti atsiliepimų, kad "Moterų alėja" – dokumentinis filmas apie Kauną. Dar kartą pabrėžiame, kad tai serialas apie vieną žmogų – prodiuserį ir režisierių Miką Katulį ir jo santykius su moterimis", – pastebėjo režisierius V.Valašinas. Išskirtinis serialo bruožas – nuolatinis veiksmas, o nuosekliai filmo nežiūrėsiantiems žmonėms bus sunku suprasti siužetą.


Sukurta serialo daina

Marijonas Mikutavičius parašė dainą serialui "Moterų alėja" "Tai vieno bičo solo pritariant gitarai", – taip naująjį kūrinį apibūdino pats autorius. Nuo rugsėjo per LNK pradedamas rodyti serialas žiūrovus pasitiks specialiai sukurta daina "Mano mieste".

Nors "Moterų alėja" filmuojama Kaune, tačiau "Mano mieste" nėra tik šiam miestui skirtas himnas. Pasak M.Mikutavičiaus, ši daina tinka bet kuriam miestui. "Pats nesu kaunietis, todėl man būtų buvę sunku apdainuoti šį miestą. Juolab kad norėjau išvengti klišių, tokių kaip "Mes prie Nemuno užaugę", nenorėjau apdainuoti konkrečių Kauno vietų, tokių kaip Laisvės alėja ar Zoologijos sodas. Nenorėjau prie nieko prisirišti", – pasakojo M.Mikutavičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų