Pereiti į pagrindinį turinį

Tyrimai poliklinikose gali kainuoti net registruotiems pacientams

2010-05-04 10:59
Atsarga: prieš nuspręsdami atlikti sveikatos tyrimus, nepamirškite pasidomėti, kiek tai gali kainuoti.
Atsarga: prieš nuspręsdami atlikti sveikatos tyrimus, nepamirškite pasidomėti, kiek tai gali kainuoti. / Tomo Raginos nuotr.

Pas medikus apsilankę žmonės piktinasi, kad net registruotiems pacientams už paslaugas vis tiek tenka mokėti. Medikai tikina, kad būtiniausia pagalba suteikiama nemokamai.

Nori tyrimų – mokėk

Sergantį vaiką į Naujininkų polikliniką atvedusi Tatjana Prišmont buvo pasipiktinusi – už visus atliktus tyrimus jai teko mokėti iš savo kišenės: "Mano vaikui 11 metų, pirmą kartą jam darėme plaučių nuotrauką, kainavo 9,4 lito. Kraujo tyrimas – 6,5 lito. Echoskopija buvo mokama, visi kiti tyrimai taip pat."

"Nors visur deklaruojama, kad gydymas nemokamas, gydytojai pasako, kad toks administracijos nurodymas ir lieka tik mokėti. Aš moku nemažus mokesčius, negi už tai negaliu nemokamai gauti reikalingų tyrimų?" – stebėjosi moteris.

Neigia prašantys nepagrįstai

Naujininkų poliklinikos direktoriaus pavaduotoja gydymo reikalams Virginija Dautartienė užtikrino, jog negalėjo atsitikti taip, kad pacientas negavo būtinų tyrimų: "Kiekvienas atvejis yra atskiras, kada tyrimai mokami, kada ne. Jei gydytojas mano, kad tyrimas būtinas ir duoda siuntimą – tuomet daugelis tyrimų nemokami. Jei patys sugalvojote, kad norite išsitirti, paslaugos mokamos. Antraip atsirastų tokių, kurie užsimanytų pasidaryti pačius brangiausius tyrimus. O mokesčius, taip, visi mokame, bet dėl to nuėję į parduotuvę nepuolame visko griebti."

Nors T.Prišmont pasakojo poliklinikoje nemačiusi jokios informacijos apie paslaugų įkainius, V.Dautartienė negalėjo patikėti, kad taip galėjo būti: "Pas mus visur kabo informacija, įkainiai patvirtinti ministerijos. Ir gydytojai, skirdami tyrimus, visuomet perspėja, kurie iš jų bus mokami. Mes labai dėmesingai į tai žiūrime, žinome, kad šiuo metu tai itin jautri tema."

Nubausti galimybių mažai

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas spaudai Kazys Žilėnas pasakojo, kad anoniminių skundų dėl reikalavimo mokėti už gydymo paslaugas jie gauna nemažai, tačiau neturi galimybės jų patikrinti, nes nenurodomas nei jų autorius, nei gydymo įstaiga, nei mokėti reikalavęs gydytojas.

"Žmonės bijo, kad pasiskundę ateityje gali nukentėti, jiems bus netinkamai teikiamos paslaugos ir panašiai. Ir šiuo atveju vilnietė nenuėjo į Vilniaus teritorinę ligonių kasą papasakoti konkrečių aplinkybių, bet kažkodėl skundžiasi redakcijai. Tad beveik nėra galimybės ką nors nubausti. Teritorinės ligonių kasos kontrolieriai nuolat tikrina, ar teisingai ir teisėtai teikiamos paslaugos pacientams. Radus pažeidimų, išreikalaujama žala, padaryta Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetui", – sakė K.Žilėnas.

Pasak jo, visiems draustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims nemokamai turi būti suteiktos visos gydymo paslaugos, kurios apmokamos PSDF biudžeto lėšomis. "Tad visi tyrimai, kuriems atlikti siuntimą išduoda šeimos gydytojas ar gydytojas specialistas, privalo būti atlikti nemokamai", – sakė jis.


Tyrimas

Valstybinės ligonių kasos apklausos jų interneto puslapyje duomenimis, jeigu poliklinikoje, turinčioje sutartį su teritorine ligonių kasa, už tyrimus, konsultacijas ir kitas gydymo paslaugas paprašoma sumokėti arba ligoninėje reikalaujama patiems nusipirkti vaistus, medicinos pagalbos priemones, 73 proc. pacientų nesiginčydami sumoka. Kiti paprašo pateikti tokį reikalavimą pagrindžiančius dokumentus, praneša ligonių kasai, kreipiasi į gydymo įstaigos vadovus arba kategoriškai atsisako mokėti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų