Ūkininkų turgeliai kraustosi į šiltesnes pastoges

Ūkininkų turgeliai kraustosi į šiltesnes pastoges

2009-10-12 23:59
Pasirinkimas: bene didžiausia sūrių įvairovė: su pipirais, kmynais, spanguolėmis, tepamas.
Pasirinkimas: bene didžiausia sūrių įvairovė: su pipirais, kmynais, spanguolėmis, tepamas. / Dovilės Jablonskaitės nuotr.

Atšiauresnis oras vilniečių noro pirkti maisto produktus ir rudens gėrybes tiesiai iš ūkininkų rankų neapmalšino. O ir patys ūkininkai daro viską, kad klientams būtų kuo patogiau – savo produkciją jie parduoda po uždaru dangumi, ten, kur šilta.

Kiekvieną sekmadienį 10–13 val. ūkininkai iš visos Lietuvos pirkėjų laukia Vilniaus gatvėje įsikūrusiame salotų bare "Mano Guru". Praeivius vilioja margaspalvės iškabos, raginančios užsukti. "Solistų turgelis" – taip save vadina kavinėje vaisiais, daržovėmis, gira, kiaušiniais, įvairių rūšių sūriais ir duona prekiaujantys ūkininkai.

Kiekvienas griežia savo smuiku – siūlo tai, ką tądien atsivežė: kas iš Panevėžio, kas iš Varėnos ar Ukmergės rajonų.

Nors kilę paryčiui, visi ūkininkai šypsosi ir maloniai kviečia ragauti savo produkcijos. Bene didžiausia sūrių įvairovė: su pipirais, kmynais, spanguolėmis, tepamas.

"Pieno supirkimo kainos taip nukrito, kad parduoti visai neapsimoka, todėl ir slegiame sūrius. Ūkininkų turgelių pakilimas – pačiu laiku. Dabar jau ūkininkai tikrai negali skųstis – gyvename gana neblogai", – kalbėjo sūrių ir giros į Vilnių iš Varėnos rajono kelis kartus per savaitę atvežanti Ginta.

Ją ūkininkų produkciją pamėgę miestiečiai gali sutikti ir Tymo turguje. Moteris parduoda ir kiaušinius. "Net esu sudariusi kiaušinių valgytojų sąrašą", – klientų gausa pasidžiaugė ūkininkė.

Sūrius skanaujanti Regina Narbutienė pabrėžė, kad ją į ūkininkų turgelius gena būtent tiesioginis kontaktas su žmonėmis.

"Ateini, pasikalbi – jau vieni kitus pažįstame. Pavyzdžiui, visada čia užeinu "Jūratės" duonos – tikro raugo, saldžiarūgštė. Kur kitur tokios gaučiau? Nemanau, kad žmonės dabar ieško kas pigiau. Mes norime kokybės ir natūralaus skonio", – kalbėjo R.Narbutienė.

Ūkininkų gaminių ji visada nusiperka daugiau, nei reikėtų jos šeimai. "Pavaišinu bičiulius, rekomenduoju. Pereiti per ūkininkų turgelius man tapo sekmadienio ritualu. Vėliau su draugais pasidalijame įspūdžiais – kur kas ką matė, ką ragavo. Ūkininkams reklamos nereikia – viskas iš lūpų į lūpas", – pasakojo R.Narbutienė.

Kiekvienas pardavėjas apie savo produktus gali pasakoti taip, kad seilė tįstų. "Ruginę "Jūratės" duoną kepame be mielių. Tai – rankų darbas. Nepelija. Receptą papasakojo sena moteriškė. Tokią duoną kadaise valgė aristokratai – bajorija", – aiškino iš Panevėžio atvažiavusi pardavėja Monika. Savo klientus ji irgi pažįsta. "Net gatvėje sveikinamės", – šypsojosi mergina.

Turgelyje sutikti miestiečiai džiaugėsi, kad čia apsipirkinėti šilta – nežvarbsta rankos skaičiuojant monetas.

Sekmadieniais rengiami asociacijos "VivaSOL" ir solidarių ūkininkų turgeliai į salotų barą "Mano Guru" persikėlė iš kavinės "Cafe de Paris".

Arūnė Taunytė, "VivaSOL" produktų valgytojų atstovė

Asortimentas čia skirtas tarsi gurmanams. Galbūt ko nors panašaus galėtum nusipirkti ir prekybos centruose, tačiau iš ūkininkų patraukliau – pažįsti žmogų, žinai jo ūkį, kartais netgi tampi produktų gamybos proceso dalimi, nes pasiūlai kuo nors pagardinti, ko nors pridėti. Čia net nesiderama – tiesiog smagu būti ūkininkų turgelio renesanso dalimi.

Augustinas, 70 metų pensininkas

Nusipirkau puskepalį duonos iš kaimo tarp Ukmergės ir Molėtų rajonų. Noriu palaikyti ūkininkus – tiek morališkai, tiek vienu kitu litu. Jie daug širdies įdeda, puoselėja mūsų tradicijas, prikelia liaudiškus močiučių receptus.

Produktų kainos:

1 kg "Jūratės" duonos – 20 litų

0,5 l karvės pieno natūralaus jogurto – 5 litai

300 g tepamo karvės sūrio – 7 litai

1 l naminės giros – 5 litai

1 kg sūrio su spanguolėmis – 20 litų

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų