Ūkininkų turgelyje nepamirškite derėtis

Besirūpinantieji maisto kokybe, gerai žino – šeštadienį šviežių ekologiškų maisto produktų galima nusipirkti ūkininkų turgelyje prie Kauno pilies.

Ieško ekologiškų produktų

"Kiekvieną šeštadienį čia apsiperku. Nuostabi idėja organizuoti tokį turgelį", – džiaugėsi dvi pintines pirkinių prisidėjusi Roma Žilinskienė. Gydytoja dirbanti moteris ypač gyrė skanius ir sveikus obuolius, kurių perka ne po vieną kilogramą.

Iš ūkininkų ji perka pieno produktų, daržovių, pasimėgauja iš Rusnės atvežtomis rūkytomis žuvimis. "Pasitikiu tais žmonėmis, nes jau pažįstu. Paprastai išleidžiu apie šimtą litų", – pasakojo R.Žilinskienė.

Žinomas dainininkas Ovidijus Vyšniauskas turgelyje dairėsi morkų, svogūnų laiškų. "Ateinu čia ieškoti ekologiškų produktų. Pavalgai, praeina, ir vėl reikia maisto", – juokavo O.Vyšniauskas.

Senamiestyje gyvenanti Simona sakė užsukanti į turgelį daržovių. Mergina norėtų, kad ūkininkai atvežtų įvairesnių prekių. "Skurdokas pasirinkimas. Mėsos važiuoju į kurį nors miesto turgų. Pirkčiau čia, jeigu būtų", – aiškino pirkėja.

Pažįsta vieni kitus

Savo produkcija turgelyje prekiauja ūkininkai iš Kauno ir kitų miestų. "Šiandien verbas perka labiau negu bulves", – šyptelėjo iš Šakių atvažiavęs ūkininkas. Jis su šeima kasmet sodina 12 ha bulvių. Kadangi Šakiuose prekyba vangi, vyras kiekvieną šeštadienį savo augintomis bulvėmis prekiauja Kaune. Važiuodamas į Kauną vyras su vaikais pripjovė ir pluoštą kadagių šakelių.

Dviejų litrų natūralaus pieno buteliai akimirksniu išnyko nuo ūkininkės Vilytės Mažintienės prekystalio. Jos sūnus tvarkė tuščias dėžes nuo produktų. 10 val. beveik visą savo atvežtą produkciją moteris buvo pardavusi. "Labai skanus pienas, pirkit", – keturis litrus pieno iš V.Mažintienės įsigijusi kaunietė suskubo reklamuoti pamėgtą produktą. Pasak ūkininkės, pirkti ateina nuolatiniai pirkėjai.

Prie sūriais prekiaujančio ūkininko nutįso eilė. Žmonės pirko po kelis įvairiais prieskoniais pagardintus baltus sūrius, pagamintus Ukmergės rajone. "Patys šeriame ir melžiame karves, patys spaudžiame sūrius. Miegame po tris valandas per naktį. Toks jau mūsų darbas", – pasakojo sūrius į maišelį dėdamas ūkininkas.

Mugė – ne konkurentas

Nors šeštadienį Žemės ūkio produktų paroda ir mugė vyko Kauno rajone, Žemės ūkio akademijoje, Senamiestyje prekiavę ūkininkai nesiskundė prasta prekyba. Kalbinti prekeiviai sakė, kad ir krizė iš jų turgelio pirkėjų neišbaidė.

"Žmona sūriais prekiauja parodoje, o mudu su sūnumi – čia. Jeigu nevažiuotume į turgų, tada jau mums būtų krizė", – juokavo ūkininkas iš Ukmergės.

Natūralios avies vilnos siūlais prekiavęs Vidmantas prisipažino neseniai stojęs už prekystalio. Anksčiau šiuo verslu užsiimdavo jo tėvas, o dabar studentas Vidmantas ateina į pagalbą. "Dabar ne daug perka, ne sezonas. Rudenį bus geriau", – vylėsi vaikinas. Šeštadienį jis siūlus atvežė į Senamiestį, o jo tėvas prekiavo Žemės ūkio akademijoje.

Kalbinti ūkininkai pastebėjo, kad į jų turgelį ateinantys pirkėjai mėgsta ir pasiderėti, bet tai daro neįkyriai. "Nuleidžiame litą kitą", – sakė rūkytaomis žuvimis prekiaujanti pora iš Rusnės.


Kainos turgelyje

Natūralus pienas – 3,5 Lt už 2 l butelį.

Baltas sūris su įvairiais priedais – 9–11 Lt už vienetą.

Natūralios avies vilnos siūlai – 28 Lt už kilogramą.

Bulvės – 35 Lt už 40 kg maišą.

Rūkytas ungurys – 50–60 Lt už vienetą.

Krienai – 3–4 Lt už indelį.

Obuoliai – 1,5–3 Lt už kilogramą.

Rūkyta sprandinė – 28 Lt už kilogramą.

Kadagio šakelė – 1 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Domantas

Domantas portretas
Nežinau, ar tebegalioja dabar tos taisyklės, galiojusios anksčiau, bet žinau, kad kadagiai pripažinti nykstančiais, saugotinais augalais ir jų skinti nevalia. Gal dabar jau galima?

xl

xl portretas
visada bandau derėtis, bet dar neteko patirti, kad pasisektų. Turginiai tik verkia, kad ir taip mažai ima

vvv

vvv portretas
tikrai labai skanus lietuviski obuoliai uzauginti lenkijoje
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių