Pereiti į pagrindinį turinį

Už kenksmingą ir pavojingą darbą – špyga

2010-02-18 08:42
Už kenksmingą ir pavojingą darbą – špyga
Už kenksmingą ir pavojingą darbą – špyga / Tomo Raginos nuotr.

Kenksmingomis sąlygomis dirbantys darbuotojai sausį sulaukė gerokai mažesnių pašalpų. Mažindama pensijas valdžia pastebimai nurėžė ir šias išmokas.

Sumažėjo tris kartus

Kauno termofikacijos elektrinėje ketvirtą dešimtį dirbantis Algis sausį lauktosios kompensacijos už darbą kenksmingomis sąlygomis negavo. Nuvykęs atsiimti išmokos vyras vietoj 540 litų gavo 162 litus. Darbuotojai jam paaiškino, kad nuo sausio, mažinant pensijas, buvo pakeisti ir šių išmokų dydžiai.

"Pasijuokė valdžia iš mūsų, labiausiai pažeidžiamų žmonių, – apmaudo neslėpė 58-erių kaunietis. – Ne pinigai svarbu, bet vis tiek šitaip elgtis, visiškai negerbti savo piliečių, dirbančių sudėtingomis sąlygomis, yra neetiška."

Paklaustas, kam naudodavo gautą pašalpą, Algis pradėjo pasakoti apie suprastėjusią sveikatą. Esą pastaraisiais metais vis labiau ryškėja profesinės ligos simptomai: spengia ausyse, nemenką laiko dalį tenka praleisti ligoninėse.

"Nieko kito tikėtis ir negalima, nes dirbu kaitroje, triukšmingoje patalpoje, kurioje nuolat juntama vibracija", – paaiškina Algis.

Trūksta informacijos

Įprasto dydžio kompensacijos už darbą kenksmingomis sąlygomis nesulaukusios dvi vienos gamyklos darbuotojos bandė apie tai teirautis Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje. Esą ten joms paaiškinta, kad pašalpos už darbą kenksmingomis sąlygomis yra sumažintos.

"Klausau "Lietuvos radijo" kiekvieną rytą, skaitau laikraščius, bet niekur neteko girdėti apie mažinamas kompensacijas, – piktinosi Angelė. – Buvo kalbama apie mažinamas pensijas, bet dėl kompensacijų nieko negirdėjau."

Jos kolegė Ona stebisi, kad tokie sprendimai mūsų valstybėje priimami vienašališkai, neatsižvelgiant į dirbančiųjų poreikius ir nuomonę.

Ji džiaugiasi, kad kol kas bent atlyginimas yra palyginti geras – kas mėnesį moteris uždirba apie 2,6 tūkst. litų.

Kaunietė Angelė guodėsi, kad išlaidos šeimoje pastaruoju metu tik didėja: suprastėjo nepagydoma liga sergančio vyro sveikata, kaimynai ragina prisidėti prie daugiabučio renovacijos, o Vilniuje studijuojantys vaikai dar nesusirado darbų ir juos reikia remti.

Mažino dirbantiesiems

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo ir kaupimo pensijų skyriaus vedėjo pavaduotoja Inga Buškutė pasakojo, kad nedirbantiems kompensacijų už darbą kenksmingomis sąlygomis gavėjams pašalpos nebuvo mažinamos.

"Kompensacijų dydis siejamas su bazinės pensijos dydžiu, o bazinė pensija nebuvo mažinama", – teigė specialistė. Tačiau dirbantiems kompensacijų gavėjams, kurie turi draudžiamųjų pajamų, pašalpos mažėjo nuo 1,5 bazinės pensijos iki 1,2 bazinės pensijos. Bazinė pensija sudaro 360 litų. Vadinasi, iki šiol dirbantys kompensacijų gavėjai gaudavo 540 litų, o sumažinus kompensaciją išmoka sumažėjo iki 432 litų.

Paklausta, kodėl Kauno termofikacijos elektrinės darbuotojams išmokos smuktelėjo žymiai daugiau, I.Buškutė negalėjo paaiškinti.

"Jiems reikėtų nueiti į "Sodrą" ir kreiptis į darbuotojus, turinčius jų bylas. Negaliu pasakyti, kodėl jų kompensacijos taip labai sumažėjo", – sakė I.Buškutė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų