Pereiti į pagrindinį turinį

Už kyšininkavimą teisiami pareigūnai tebedirba Kauno policijoje

2013-03-20 08:25
Už kyšininkavimą teisiami pareigūnai tebedirba Kauno policijoje
Už kyšininkavimą teisiami pareigūnai tebedirba Kauno policijoje / Tomo Raginos nuotr.

Už kyšininkavimą teisiami pareigūnai toliau dirba Kauno policijoje ir, prokurorų teigimu, tęsia nusikalstamas veikas. Jau teisiamas pareigūnas nuo pareigų buvo nušalintas tik tuomet, kai už tą patį nusikaltimą buvo sulaikytas antrą kartą.

Teisiamieji dirba toliau

Kai prokurorai prieš pusantrų metų į teismą nutempė net septynis Kauno miesto ir rajono patrulius, atrodė, kad nesąžiningai dirbančių pareigūnų dienos Kauno policijoje kaip reikiant apkars. Vis dėlto iš esmės niekas nepasikeitė. Per pusantrų metų byla teisme nepajudėjo iš mirties taško, o didžioji dalis kyšininkavimu, piktnaudžiavimu ir dokumentų klastojimu kaltinamų patrulių tebedirba.

Maža to, vienas jų – Tomas Valinčius – dar kartą įkliuvo su įkalčiais ir tuo pačiu metu yra teisiamas antroje kyšininkavimo byloje. Antra byla iškelta ir į pensiją išskubėjusiam Artūrui Buckiūnui.

Visi septyni kaltinamieji įklimpo pasiklausius jų telefoninių pokalbių.

Nesusirenka pusantrų metų

„Situacija komiška. Jau pusantrų metų jie suserga vienas po kito. Tai kelia įtarimų. Įtarimų kelia ir paskutinė gydytojos pasirašyta pažyma, nes data yra taisyta“, – vakar Kauno apylinkės teisme pastebėjo prokuroras.

Septynis buvusius ir esamus patrulius į teisiamųjų suolą pasodinusi byla teisme pradėta nagrinėti 2011 m. spalį, tačiau iki šiol tesugebėta atlikti pirmąjį žingsnį – prokuroras perskaitė kaltinamąjį aktą.

Nei liudytojai, nei teisiamieji dar neapklausti, nes į posėdžius nesugeba susirinkti visi proceso dalyviai. Bergždžiai teismo pastato duris daugybę kartų varstę liudytojai net liovėsi vaikščioti į teismą.

Susirgo išvakarėse

Vakar procesas taip pat nepajudėjo į priekį, nes šįkart teisme nepasirodė kaltinamasis Dainius Matulis. Advokato teigimu, jo klientas išvakarėse skundėsi rotaviruso požymius atitinkančiais simptomais.

„Išties jau nebejuokinga. Imkite kolegą už parankių ir atveskite. Patiems bus geriau: greičiau baigsime bylą ir baigsis ta nežinomybė“, – teisiamuosius ragino nebepraleisti posėdžių Kauno apylinkės teismo teisėja.

Regis, išties trūko teisėjos kantrybė laukti, kol teiksis susirinkti visi teisiamieji. Jos priimta nutartimi, D.Matulis į kitą teismo posėdį bus atvesdintas. Jei ir tai nepadės, kaltinamojo laukia bauda ir areštas.

Taip pat į teismą turės atvykti pažymą apie D.Matulio sveikatos būklę pasirašiusi medikė, bus patikrinti įrašai gydymo įstaigos dokumentuose.

Teisiamas antrą kartą

Dėl nenormaliai ilgai užsitęsusio teismo proceso labiausiai nervinasi teisėja. Didžioji dalis teisiamųjų ir toliau su ginklais ir visais pareigūnų įgaliojimais patruliuoja gatvėse.

Ne tik patruliuoja, bet ir toliau tampa nemalonių istorijų veikėjais.

Už kyšininkavimą teisiamas T.Valinčius praėjusį spalį buvo sučiuptas su įkalčiais kišenėje. Žiemą į Kauno apygardos teismą perduotos bylos duomenimis, šis patrulis su porininku Edvinu Blauzdžiu Raudondvaryje sustabdė automobilį „Audi“, kurį vairavo vyras, nuo kurio sklido alkoholio kvapas.

Policininkai jam po nosimi kyštelėjo nematytos formos prietaisą, į kurį papūtus, jis ėmė mirksėti. Vairuotojas teigia, kad prietaisas nebuvo panašus į pareigūnų naudojamus alkoholio matuoklius, todėl abejojo, ar apskritai jo paskirtis – matuoti alkoholio kiekį kraujyje.

Pasak vairuotojo, patruliai teigė, kad jo kraujyje rastas alkoholio kiekis viršija leistiną normą, ir liepė važiuoti namo atvežti tūkstantį litų, jei nori išlipti sausas iš balos.

Dokumentus policininkams palikęs vyras grįžo namo, paėmė šešis 50 eurų banknotus, užsirašė jų numerius ir tuos pinigus perdavė patruliams. Vėliau jis paskambino į policiją ir pranešė apie kyšininkavimo atvejį.

Tą patį vakarą patruliai buvo sulaikyti su eurais. Jų numeriai sutapo su tais, kuriuos padiktavo vairuotojas.

Nuo pareigų nenušalino

Po sulaikymo spalį T.Valinčius buvo nušalintas nuo pareigų ir dabar į teismus vaikšto kaip į darbą. Vakar – Kauno apylinkės teisme, šiandien – Kauno apygardos teisme.

Kodėl už kyšininkavimą teisiamas pareigūnas nuo pareigų nušalintas tik tuomet, kai už tą patį nusikaltimą buvo sulaikytas antrą kartą?

Pareigūnų nušalinimas nuo pareigų – prokurorų rūpestis. Niekas iš dabartinių prokurorų nė negali pasakyti, kodėl nušalinimas nuo pareigų netaikytas Kauno apylinkės teisme teisiamų septynių kaltinamųjų byloje.

Bylą rengęs Generalinės prokuratūros prokuroras Adas Laurikėnas pats atsidūrė teisme už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir dokumento klastojimą. Jis prokuratūroje dabar nebedirba.

Antra byla – smūgis vadovybei

Antroji byla T.Valinčiui turėtų būti itin skaudus smūgis policijos vadovybei, kuri vis garsiau deklaruoja, kad nesąžiningiems pareigūnams policijoje – ne vieta.

Susitepusiems pareigūnams persekioti metamos didelės pajėgos, į teismus tempiama vis daugiau nusikaltusių policininkų, sudaromas įspūdis, kad pareigūnai net dreba iš baimės, išgirdę Imuniteto tarnybos pavadinimą.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pateiktais duomenimis, praėjusiais metais pradėta 19 ikiteisminių tyrimų, kuriuose įtarimai galėjo būti pareikšti VPK pareigūnams.

Kai kurios bylos buvo nutrauktos, nes prokurorai nepatiko nusikaltimų požymių. Iš viso per metus įtarimai pareikšti aštuoniems pareigūnams. Teismams perduotos trys bylos, kuriose keturi kaltinamieji – policininkai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų