Pereiti į pagrindinį turinį

Už valstybinę vėliavą – netikėta rinkliava

2010-03-26 11:30
Rinkliava: K.Paulauskienė piktinasi, kad "Žaidas" liepia pirkti paslaugą, kuri architektams nereikalinga.
Rinkliava: K.Paulauskienė piktinasi, kad "Žaidas" liepia pirkti paslaugą, kuri architektams nereikalinga. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Valstybės atkūrimo šventės rytmetį susirengęs iškelti trispalvę Architektų sąjungos Kauno skyriaus ūkvedys apstulbo: vėliavos laikiklyje buvo įsmeigtas kitos vėliavos kotas. Mintyse padėkojęs geradariui, architektų vėliavą jis sulankstė ir nunešė į sandėlį.

"Gavę sąskaitą už vasarį supratome, kodėl mūsų vėliava tapo nereikalinga, – kalbėjo Architektų sąjungos Kauno skyriaus atsakingoji sekretorė Snieguolė Surblienė. – Namo administratorius "Žaidas", nė nepasiteiravęs, ar mes turime vėliavą, nupirko mums naują ir dar skyrė mokestį už tai, kad ją iškėlė."

Architektų sąjungos Kauno skyriaus vyriausioji buhalterė Kristina Paulauskienė stebisi, kodėl "Žaido" atstovai liepia pirkti paslaugą, kuri yra nereikalinga. Esą kasmet per šventes architektų būstinę puošia trispalvė: ji pakabinama ir nuleidžiama laiku.

"Atsisakėme daugybės paslaugų, nes taupome. Mes vos gyvuojame, o čia naują rinkliavą sugalvojo", – piktinosi K.Paulauskienė. Ji atkreipia dėmesį, kad naujoji rinkliava pavadinta "remonto darbais". Sąskaitos apačioje smulkiomis raidėmis paaiškinta, kad tie darbai yra valstybinės vėliavos pirkimas, iškėlimas ir priežiūra. Paslauga už vasarį architektams atsiėjo 56,94 lito su PVM.

K.Paulauskienė išsiaiškino, kad naujoji rinkliava pagrįsta. Mat nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojo naujas daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų nuolatinės techninės priežiūros eksploatavimo darbų sąrašas. Jo paskutinis punktas – valstybės vėliavos iškėlimas pagal valstybės vėliavos ir kitų vėliavos įstatymų reikalavimus, jos laikymas ir priežiūra.

"Mums nereikia papildomų paslaugų. Kai kuriuos darbus galime ir patys atlikti", – kalbėjo S.Surblienė. Jai apmaudu, kad, užuot lengvinusi mokesčių naštą, savivaldybė ją didina.

Iki šiol kasmet dvi vėliavas – Lietuvos ir Kauno – per šventes iškelti skubėdavo Naujamiesčio gyventojas Vladas Talandzevičius.

"Iškelti trispalvę man yra savotiškas malonus ritualas, kurį atėmė namo prižiūrėtojas", – piktinosi K.Būgos gatvės gyventojas. Prieš penkerius metus jis įsigijo trispalvę už 150 litų. Kaskart po švenčių ją išvalo ir, kruopščiai sulankstęs, padeda į sandėliuką.

"Kovo 11-ąją prieš 8 val. išėjęs pakabinti vėliavos pamačiau, kad jau kabo sena, nublukusi, ant aptriušusio koto pririšta vėliava", – pasakojo V.Talandzevičius. Namo administratorius jam paaiškino, kad nuo šiol jis pats rūpinsis vėliavos reikalais. Pasipiktinęs V.Talandzevičius savąją vėliavą tądien iškėlė balkone.

"City Service" atstovas Nerijus Mikalajūnas:

Administravimo nuostatose aiškiai parašyta, kad administratorius privalo pasirūpinti, jog vėliava būtų iškelta per šventes. Todėl iš lėšų, kurias gyventojai skiria administravimui, įsigijome 1,4 tūkst. vėliavų. Viena kainavo apie 70 litų. Visos vėliavos yra namo nuosavybė.

Jeigu gyventojai pageidauja patys kelti vėliavą per šventes, jie tokią galimybę turi. Susitaręs su kaimynais, namo įgaliotas gyventojas, kuris nori prisiimti šią garbę ir atsakomybę, turėtų užsukti pas mus į būstinę ir pranešti apie savo valią. Kadangi esame įstatymų įpareigoti iškelti vėliavas, negalime domėtis, kas kokiame sandėliuke turi vėliavą, todėl pasirūpinome, kad kiekvienas namas Kaune trispalvę turėtų. Kauniečiams nebereikia nerimauti, kad per valstybinę šventę namas nebus papuoštas valstybine vėliava.

Šiemet Vasario 16-ąją ir Kovo 11-ąją kėlėme ir naujas, ir dėvėtas vėliavas. Tų namų, ant kurių buvo iškeltos senesnės vėliavos, gyventojams išsiųstos mažesnės sąskaitos. Šaunu, kad kai kurie kauniečiai yra patriotiškai nusiteikę. Lygiai tokie patys patriotai esame ir mes. Džiaugiuosi, kad K.Būgos gatvėje gyvena žmogus, kuris visada pats rūpinasi vėliava. Galbūt kaimynai žino, kad jis prisiėmė atsakomybę iškelti vėliavą, bet namo administratorius to nežinojo. Puiki pilietinė iniciatyva, apie kurią gyventojas turėtų pranešti mums. Apmaudu, kad žmonės nepranešė, jog administratorius nebesirūpintų.

Neiškėlusiesiems gresia baudos

Lietuvos valstybės vėliava ant valstybės ir savivaldybės institucijų, įstaigų, kitų įstaigų, įmonių ir organizacijų pastatų, gyvenamųjų namų turi būti iškelta nuo 7 iki 22 val. valstybinių švenčių dienomis: Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną; Kovo 11-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną; Liepos 6-ąją – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta atsakomybė už vėliavos iškėlimo tvarkos pažeidimus. Gyventojai ir įstaigų vadovai įspėjami arba baudžiami nuo 10 iki 30 litų bauda. Jei pažeidimas padaromas antrą kartą, gresia bauda nuo 30 iki 60 litų.

Valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų administracijos vadovams, neiškėlusiems valstybės vėliavos, gresia įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 60 litų. Jeigu pažeidimas padaromas antrą kartą, gali būti skirta bauda nuo 60 iki 120 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų