Pereiti į pagrindinį turinį

Užplūdusi šiluma staiga pakeitė Kauno veidą

2013-05-09 10:26
Užplūdusi šiluma staiga pakeitė Kauno veidą
Užplūdusi šiluma staiga pakeitė Kauno veidą / Tomo Raginos nuotr.

Kaitri pavasario saulė pagaliau paskelbė šiltojo sezono pradžią. Kauno gatves ir parkus užplūdo šilumos ir saulės išsiilgę žmonės.

Saulė išviliojo iš namų

Ką rinktis – pavažiuoti porą stotelių viešuoju transportu ar pereiti Laisvės alėja? Vakar miestiečių pasirinkimas buvo aiškus. Prioritetas – Laisvės alėjai. Ši centrinė Kauno gatvė staiga pakeitė savo veidą. Dar ne taip seniai buvusi apytuštė, per kelias saulėtas ir šiltas dienas ji tapo sausakimša.

Iš esmės čia niekas nepasikeitė, tačiau ir vėl, kaip kasmet, taip gera matyti jaunimo nusėstus Laisvės alėjos fontano kraštus, kavinėse per pietų pertrauką šiek tiek ilgiau užtrunkančius centre įsikūrusių bendrovių darbuotojus ir valstybės tarnautojus.

Visi kiek labiau atsipalaidavę, linksmesni. Ilgametė ledų pardavėja vasaros pradžios Laisvės alėjoje dar neskelbia. „Nuo praėjusio ketvirtadienio ledų vežimėliai jau stovi, tačiau antplūdžio nėra. O dienos juk vasariškos“, – stebėjosi šešiolika metų alėjoje ledais prekiaujanti Ramutė Pratapavičiūtė.

Pilni parkai

Šiluma vilioja visus iš patalpų, kuriose nuo šalčio slėptasi kone pusę metų. Gimnazistai pertraukas tarp pamokų jau leidžia ne koridoriuose, o spardo kamuolį prie įėjimo į gimnaziją. Jų pavyzdžiu seka Kauno technologijos universiteto studentai. Prie dar neveikiančio fontano šalia universiteto daugelis suoliukų vakar buvo užimti.

Miesto parkai pastarosiomis dienomis dar pilnesni žmonių. Drąsesnės saulės vonių išsiilgusios moterys Draugystės parke atidarė paplūdimio sezoną. Mamos su kūdikiais vežimėlyje suka ratus, senjorų kalbos prie bendro stalelio parke sukosi nuo sveiko maisto iki pasilinksminimų.

Artimiausiomis dienomis sinoptikai prognozuoja dar aukštesnę temperatūrą, galima sakyti – vasarišką karštį. Visuomenės sveikatos specialistai ragina nepulti mėgautis staiga stojusiu karščiu. „Mūsų organizmas nepasirengęs tokiam temperatūrų kontrastui. Dėl to organizmas patiria stresą ir sumažėja imunitetas“, – taip lauktų šiltų orų įtaką mūsų organizmui komentavo Visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos specialistė Asta Gricienė.

Erkės ir kiti pavojai

Pasak specialistės, dar visai neseniai išbridome iš gripo epidemijos, o prasidėjus šiltiems orams pastebimas peršalimo ligų padidėjimas. Atokaitoje – karšta, pavėsyje – dar šalta. A.Gricienė pataria ne mažiau kaip mėnesį save pasaugoti. Pamažu konservuotų daržovių produkciją išstumiančios šviežios daržovės turėtų padėti sustiprinti nusilpusį imunitetą.

„Nereikia drąsiai gultis ar sėdėti ant žemės, nes ji dar neįšilusi“, – patarė A.Gricienė. Sekant protėvių patarimais, maudynių sezoną galima atidaryti tik po pirmosios perkūnijos.

Gulinėti kol kas nepatariama ir dėl dar vieno pavojaus – išalkusios erkės laukia savo kraujo donorų. „Erkės labiau mėgsta drėgnas, pavėsingas vietas, tačiau niekas negali garantuoti, kad jos nenuropos ir tolėliau saulėtoje vietoje įsitaisiusio poilsiautojo link“, – perspėjo Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos skyriaus specialistė Irina Bulsienė.


Specialistai pataria

Sveikatos sergėtojai ragina žmones skubiau šiltus drabužius keisti vasariškesniais drabužiais. Ypač artėjančiomis dienomis patariama dėvėti šviesesnius medvilninius ar lininius drabužius.

Pirmųjų saulės spindulių patariama saugotis nėščioms moterims, senoliams, sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Ypač reiktų saugoti mažylius. Vanduo ir gaivieji gėrimai karštą vasaros dieną turėtų būti visada, kaip sakoma, po ranka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų