Pereiti į pagrindinį turinį

Vaikų namuose padvelkė Europa

2009-06-19 08:55
Virsmas: atnaujintas Kauno savivaldybės vaikų globos namų korpusas spindi švara.
Virsmas: atnaujintas Kauno savivaldybės vaikų globos namų korpusas spindi švara. / Tomo Raginos nuotr.

Tėvų globą praranda vis mažiau vaikų, o jiems suteikiamos gyvenimo sąlygos gerėja. Kauno savivaldybės vaikų globos namų nutriušusios patalpos netrukus virs jaukiu būstu.

Beglobių kasmet mažėja

Pastaruoju metu pasigirsta būgštavimų, kad sunki ekonominė padėtis privers vis daugiau tėvų atsisakyti savo vaikų. Šiuos nuogąstavimus niekais verčia statistika. Pastaraisiais metais tėvų globą praradusių vaikų mažėjo. Priešingų tendencijų nepastebėta ir per penkis šių metų mėnesius.

Per praėjusius metus Lietuvoje teisę į globą prarado beveik 2,7 tūkst. vaikų tėvai. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistų teigimu, šis skaičius kasmet po truputį mažėja. Tokios tendencijos pastebimos ir Kaune.

Kartu su tėvais gyventi negalintys vaikai ugdymo įstaigose užsibūna vis trumpiau. Tačiau visos vaikų globos institucijos vis dar pilnos, kiekviena atsiradusi laisva vieta kone akimirksniu užpildoma.

Patys mažiausi, iki trejų metų, kūdikiai dažniausiai iki pusės metų apgyvendinami Kauno vaiko raidos klinikoje "Lopšelis". Vėliau tėvų globos netekę kauniečiai nukreipiami į Kauno savivaldybės vaikų globos namus.

Gyvenimo sąlygos gerėja

Daugiau nei 20 metų veikiančiuose Kauno vaikų globos namuose – radikalios permainos. Praėjusiais metais atliktas kapitalinis I korpuso remontas, o šiuo metu statybininkai darbuojasi antrajame. Statybininkai keičia šildymo, vėdinimo sistemas, sanitarinius mazgus, langus, duris, grindis. Iki šiol dideliuose vaikų ugdymo namų kambariuose turėdavo gyventi po 7–9 vaikus. Dabar vyresni vaikai I korpuse gyvena po du. Dėl renovacijos namuose galės gyventi maždaug dešimčia vaikų mažiau, tačiau globos namų direktorė Elena Trimonienė permainomis džiaugiasi.

"Vaikams labai trūko privatumo. Įsivaizduokite į vieną patalpą suvarytus septynis paauglius. Dabar ir pykčių sumažėjo, ir mokytis lengviau, ir pasikalbėti su atėjusiais aplankyti artimaisiais yra kur", – džiaugėsi direktorė.

Kainą sumažino konkursas

II korpusui atnaujinti, inventoriui pirkti ir pedagogams apmokyti iš Norvegijos finansinio mechanizmo gauta apie 2 mln. litų. 15 proc. prie šios sumos pridėjo Kauno savivaldybė.

Statybos darbų konkurso nugalėtojai pasiūlė visus darbus atlikti už beveik keturis kartus mažesnę sumą. Įstaiga likusių pinigų panaudoti negalės, bet aktyviai rašo naujus projektus ir tikisi naujos finansinės injekcijos.

"Tie, kurie netingi, stengiasi ir dalyvauja įvairiuose projektuose, krizės nejaučia", – juokiasi direktorė.

Globos namai tikisi gauti pinigų ir III korpusui remontuoti. Jame vaikai negyvena, bet dirba specialistai.

Iš viso ugdymo namuose dabar gyvena 68 vaikai. Maždaug dešimt vaikų lankosi įstaigoje veikiančiame dienos centre. Kol vyksta statybos, pusė vaikų išvažiavę. Vieni laikinai pas globėjus, kiti poilsiauja Kulautuvoje, dar aštuoni vaikai stovyklauja Šalčininkų rajone.

Likusieji didesni vaikai dieną ugdymo namuose beveik nebūna. Jie aktyviai dalyvauja popamokinėje veikloje, važinėja į įvairius renginius.

Ne visur gerai

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyr. specialistės Rūtos Pabedinskienės teigimu, renesansą išgyvena ne tik Kauno miesto savivaldybės vaikų ugdymo namai.

Per 2007–2008 m. tokiose institucijose gyvenančių vaikų gyvenimo sąlygoms pagerinti iš Valstybės investicijų programos skirta beveik 25 mln. litų. Lėšų gauta ir iš ES struktūrinių fondų, Norvegijos finansinių mechanizmų bei privačių rėmėjų.

Globos namų atstovai teigia, kad kol kas pinigų pakanka ne tik maistui, bet ir išvykoms. Žinoma, ne viskas rožėmis klota. Pavyzdžiui, maždaug 80 vietų vaikams turintys Kauno apskrities globos namai "Atžalynas" nebepriima vaikų, nes Kauno savivaldybė dėl krizės nesugeba vykdyti finansinių įsipareigojimų. Dėl to vaikus tenka siųsti į kitas globos įstaigos, kurios neretai yra toli nuo namų.

"Man sako, kad aš elgiuosi nehumaniškai, bet jei priimsime daugiau vaikų ir negausime pinigų, jų pradės stigti net maistui", – sakė "Atžalyno" direktorė Kazimiera Motiejaitienė.


Skaičiai

265 – tiek be tėvų globos kauniečių vaikų liko 2008 m.

275 – tiek 2007 m.

Šaltinis: Kauno vaiko teisių apsaugos tarnyba

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų