Pereiti į pagrindinį turinį

Vairuotojai raginami būti atidesni: keliuose – varlės

2012-04-23 17:20
Vairuotojai raginami būti atidesni: keliuose – varlės
Vairuotojai raginami būti atidesni: keliuose – varlės / Shutterstock nuotr.

Pavasario šiluma pažadino ne tik drugelius, bites bei augalus, bet ir varliagyvius. Šokuojančios šaltakraujės jau pabiro į kelius, todėl vairuotojai raginami būti atidesni ir saugoti kurkiančias pievų bei kūdrų gyventojas – kasmet keliuose jų žūsta tūkstančiai.

Kaip teigiama Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos pranešime, jeigu ant kelių matome šokuojančių varlių, rupūžių, šliaužiančių tritonų, galime būti tikri, kad jų migracijos tomis pat vietomis vykdavo dar tuomet, kai žmonės nebuvo nutiesę kelių.

Varliagyvių nerštas – atsakingas laikas. Subrendusios varlės naktimis, kai daugiau drėgmės ir mažiau plėšrūnų, energingai šokuoja ir skuba. Jos pilnos ikrų, todėl yra sunkios. Pavasarinės migracijos joms labai pavojingos.

Daug keliaujančių varlių žūsta įkritusios į duobes, kitas sumedžioja gyvūnai. Begalės varliagyvių žūsta deginamose pievose. Tačiau daugiausia varlių, rupūžių ir tritonų žūsta keliuose. Sunku reikalauti, kad vairuotojai (ypač naktį) apsaugotų važiuojamojoje dalyje šokuojančias ar prigludusias ir prastai matomas varles. Joms padėti gali prie kelių statomos apsauginės užtvaros.

Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija varliagyvių migracijos takuose kasmet įrengia apsaugines užtvaras. Šį pavasarį, kaip ir anksčiau, apsauginė užtvara įrengta Pavilnių regioniniame parke, Pūčkoriuose.

Direkcija maloniai prašo parko lankytojų ir parko svečių neardyti, neniokoti ar kaip nors kitaip nenaikinti įrengtų užtvarų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų