Pereiti į pagrindinį turinį

Vaišvydavoje tebeieškoma kaltųjų

2008-01-15 00:00

Savivaldybėje stabtelėjo tyrimas dėl skandalingojo Vaišvydavos vidurinės mokyklos teritorijos grąžinimo privatiems asmenims. Kauno apskrities viršininko administracija nesutinka su jai mestais įtarimais.

Savivaldybėje stabtelėjo tyrimas dėl skandalingojo Vaišvydavos vidurinės mokyklos teritorijos grąžinimo privatiems asmenims. Kauno apskrities viršininko administracija nesutinka su jai mestais įtarimais.

Atidavė mokyklos žemę

„Kauno diena“ rašė, kad miesto apylinkės teismas 2005 metais panaikino miesto tarybos patvirtintą Vaišvydavos vidurinės mokyklos detalųjį planą. Pagal jį šalia mokyklos esantys 3 hektarai žemės 99 metams panaudos sutartimi buvo perduoti mokyklai. Kauno savivaldybė neskundė šio teismo sprendimo.

Pernai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas mokyklos teritoriją atidavė Gražinai Elizabeth Meilus (jai mirus, žemė atiteko jos giminaitei Daliai Gruodis). Teismas nutarė, kad niekas neįrodė, jog mokyklos teritorija yra būtina visuomeniniams poreikiams. Kauno apskrities viršininko administracija įteisino mokyklos žemę buvusių savininkų palikuonims.

Pernai tyrimą dėl šio žemės perdavimo pradėjo Kauno miesto savivaldybės kontrolieriaus įstaiga. Kontrolierius Gediminas Raudonis kreipėsi paaiškinimo į Aplinkos ministeriją, o netrukus gavo Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos raštą.

Apskritis nesilaikė procedūrų

Nacionalinės žemės tarnybos atsakyme primenama, kad žemėtvarkos projektą rengiantys projektuotojai turėjo iš naujo nustatyti mokyklos pastatams, įrenginiams eksploatuoti reikalingą žemės sklypą bei esamos namų valdos žemės sklypą. Projektas turėjo būti svarstomas su visuomene, su savivaldybės administracijos direktoriumi, tačiau reikiamos rengimo ir derinimo procedūros nebuvo atliktos.

„Kauno apskrities viršininkas, esant tokiems teisės aktų pažeidimams, negalėjo priimti sprendimo atkurti Gražinai Elizabeth Meilus nuosavybės teisę į žemės sklypo dalį kartu su Kauno miesto Vaišvydavos vidurine mokykla“, – rašoma Nacionalinės žemės tarnybos rašte.

Iki šiol Kauno apskrities viršininko administracija dėl šios istorijos visą kaltę vertė miesto savivaldybės administracijai.

Savivaldybės tyrimas įstrigo

Kauno apskrities viršininkas Romualdas Morkevičius Nacionalinei žemės tarnybai nusiuntė raštą, kuriame atsikerta, kad teismuose buvo nustatyta, kad nėra kliūčių atkurti nuosavybes teises natūra į 3 hektarų žemės sklypą, kad neva nėra realaus ir pagrįsto visuomenės poreikio, kuris būtinas atsisakant grąžinti žemę natūra.

„Ar Kauno apskrities viršininko administracija turėjo galimybę nevykdyti įsiteisėjusio Kauno apygardos administracinio teismo sprendimo?“ – klausia R.Morkevičius.

„Mūsų tyrimas tebevyksta. Lauksime atsakymo iš Nacionalinės žemės tarnybos. Prieš tai ji labai operatyviai sureagavo į mūsų prašymą, todėl tikimės greitai sulaukti tarnybos reakcijos į R.Morkevičiaus laišką“, – sakė G.Raudonis. Vakar jis turėjo pateikti tyrimo išvadas.

Kontrolieriaus tyrimas turėtų atsakyti į svarbų klausimą: kodėl Kauno miesto savivaldybė sureagavo į skandalą tik po to, kai apie jį aprašyta spaudoje, tačiau nebuvo jokios reakcijos, kai buvo gautas teismo sprendimas dėl žemės grąžinimo?

Suklaidino atsiųsti dokumentai

Kauno miesto savivaldybės administracijos Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius teigė, kad jį suklaidino apskrities administracijos pateikti dokumentai.

Jis aiškino, kad teritorija aplink Vaišvydavos mokyklą Bendrajame plane pažymėta kaip visuomeninės paskirties. O iš apskrities atsiųstame rašte buvo teigiama, kad grąžinamos žemės paskirtis yra gyvenamoji teritorija mažaaukščiams gyvenamiesiems namams statyti.

Kauno miesto savivaldybės Teisės skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė aiškino, kad po to, kai Kauno apygardos administracinis teismas nutraukė bylą dėl įpareigojimo savivaldybei atkurti nuosavybės teises į tuos pastatus, savivaldybei neliko būtinybės dalyvauti teisme, nes žemės grąžinimo klausimus sprendžia apskritis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų