Pereiti į pagrindinį turinį

Vaizduotė gali pratęsti daikto gyvenimą

2009-07-18 23:59

Visą šį mėnesį vilniečiai kviečiami lankyti sostinės A.Jakšto g. 9 įsikūrusią "Eko laboratoriją", kur vyksta šmaikščiai pavadinta akcija "Pakelk ir prikelk šiukšlę antram gyvenimui".

Vakar čia prasidėjo antroji sesija, kurioje kuriama iš automobilių laužo. Vadovauti jai entuziastingai ėmėsi menininkas Vitalis Čepkauskas, savo kūriniuose dažnai naudojantis senus daiktus, automobilių, elektronikos detales.

"Visuomet sakau, kad pirmiausia kūrėjai turi turėti sumanymą ir stengtis jį įgyvendinti, o ne kurti tikėdamiesi, kad kas nors išeis. Svarbu, kad perdarytas daiktas būtų dar geresnis, o ne tinkamas tik į šiukšlyną pasiųsti. Padėkime vieni kitiems ir stenkimės dėl bendro tikslo", – su patosu į organizatorių atrinktus penkis "Eko laboratorijos" dalyvius kreipėsi V.Čepkauskas.

Mokiniams jis davė užduotį sukurti baldų kolekciją iš neperdirbamų automobilio detalių. Tokias savo kolekcijai, kurią pristatė šiųmetėje "Mados infekcijoje", naudojo ir pats menininkas. Dirbti jiems teks tikrai intensyviai – ši sesija turi baigtis jau šiandien 19 val.

Kol projekto dalyviai rausėsi senienų krūvoje ieškodami savo sumanymams tinkamų medžiagų, V.Čepkauskas susidomėjęs apžiūrinėjo pirmos "Eko laboratorijos" kūrinius – čia buvo kuriama iš savo pirmą misiją jau baigusios elektronikos, buities technikos įrangos. Bene didžiausią įspūdį jam paliko "Žvaigždžių karų" lempa, sumeistrauta iš kompaktinių diskų, ir pufas, perdirbtas iš skalbimo mašinos būgno.

"Eko laboratorijos" talkininkas – koordinatorius Algirdas sukūrė išradingą "studentišką" šašlykinę iš seno kompiuterio dėžės dailiai ją ištapydamas. Tiesa, jo kolegos šaipėsi, kad prie tokio aparato dera tik vadinamosios popierinės prekybos centrų dešrelės.

Tarp pirmo eksperimento eksponatų – originalūs šviestuvai, įspūdingų papuošalų iš mikroschemų kolekcija, spalvinga vaisinė iš skalbimo mašinos langelio, šviestuvų rinkinys "Konservuota šviesa". Projekto dalyviai juokavo, kad įspūdingiausias kolegų darbas – "Kūtvėla" – ant senos reklamos nutapyta moteris, kurios plaukai iš senų laidelių yra tiesiogine žodžio prasme pritrenkiantys.

"Eko laboratorijos" rengėjai aiškina, kad jų svarbiausias tikslas yra parodyti, jog ne visada reikia skubėti atsikratyti senų daiktų – buities atliekos gali tapti tikru lobiu. Tad ir bandoma įkvėpti žmones gaminti iš jų funkcionalius daiktus.

Trečioji "Eko laboratorijos" kūrybinė sesija vyks liepos 24–26 d. Joje tekstilininkė Inga Betuža-Bertuža mokys naujam gyvenimui prikelti nereikalingas skiautes ir atraižas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų