Pereiti į pagrindinį turinį

Valdiška mafija nemari

2008-11-21 09:00
Valdiška mafija nemari
Valdiška mafija nemari / Roko Medonio nuotr. Apiplėšimas: Kalvarijų turgavietės prekiautojai "Šnipiškių ūkio" direktorių V.Tamulionį kaltina grobstant bendrovės lėšas ir išnaudojant prekybininkus tarsi vergus.

Savivaldybės įmonės "Šnipiškių ūkis" vadovas Vidmantas Tamulionis galbūt neteisėtai pasisavino šimtus tūkstančių litų. Turgaus prekiautojai įtaria, kad grobstyta žinant Vilniaus miesto valdžiai.

Prekiautojai maldauja pagalbos

Praėjusią savaitę Vilniaus miesto tarybos narius pasiekė Kalvarijų turgaus prekybininkų kreipimasis, atskleidžiantis, kad V.Tamulionis savavaliauja Šnipiškių ir Žirmūnų daugiabučius bei Kalvarijų turgų administruojančioje bendrovėje "Šnipiškių ūkis".

Kreipimesi prekiautojai nurodo, kad V.Tamulionis pasisavino šimtus tūkstančių litų, kuriuos sudaro įmokos už namų administravimą ir Kalvarijų turgaus priežiūrą bei rinkliavos.

"Pateikiame 2007 m. keturių mėnesių Kalvarijų turguje surinktų mokesčių suvestines, kuriose akivaizdžiai matomi pinigų srautai V.Tamulionui dirbant turgavietės kontrolierių vadovu ir vėliau, rugpjūtį, jį pašalinus iš pareigų. Be V.Tamulionio per mėnesį surinkta 93 tūkst. litų daugiau. Prašome pamąstyti, kaip jis veikia pastaraisiais metais laikinai eidamas direktoriaus pareigas", – primygtinai prašo prekiautojai.

Vilniečiai taip pat informuoja, kad per vieną dieną V.Tamulionis pasisavina apie 100 tūkst. litų iš rinkliavų už turgaus prekyvietes. Nurodoma, kad iš vienoje zonoje esančių 133 prekyviečių per dieną surenkama apie 30 tūkst. litų, tačiau į kasą patenka vos 2 tūkst. litų. Tokių zonų Kalvarijų turguje – penkios, be to, dar yra rūkytų gaminių bei mėsos ir maisto produktų paviljonai.

Nepaklusnieji net mušami?

Taip pat esą sukčiaujama prekiautojams už surinktus pinigus išduodant čekius. Tikinama, kad sąskaitos už reikiamą sumą atspausdinamos dar ryte, o prekybininkams įteikiamos per pietus. Dalis jų čekių visai negauna.

Dar daugiau, iš pastarųjų esą renkamos duoklės maisto produktais ir kitomis prekėmis, prekiautojai apkraunami neteisėtais mokesčiais, net mušami. Neklusniuosius V.Tamulionis esą baudžia ir 50 litų baudomis.

"Šiemet mėsos gaminių paviljono remontas kainavo 130 tūkst. litų. Visi prekybininkai turėjo pakloti po 8–10 tūkst. litų ir dar susimokėti už nuomą. Kas nesutiko mokėti, buvo išvaryti. Žmonės bijo netekti darbo vietos prekyvietėje", – skundžiasi Kalvarijų turgaus prekiautojai.

Direktoriaus savivalė beribė

V.Tamulionio savavaliavimo įrodymų surinkta ir daugiau. Savivaldybės bendrovei panorus įsigyti prietaisų ar statyti paviljonus, būtina gauti leidimus, skelbti konkursus vykdant viešąjį pirkimą, tačiau esą to nedaroma.

Prekiautojai nurodo, kad Kalvarijų turgavietės garantiniai kasos aparatai buvo pakeisti į naujus, tačiau pastarieji įsigyti be konkurso.

Taip pat be leidimų ir be konkursų turgavietėje kyla nauji garažai – paviljonai, jie tampa nebe savivaldybės, o privačia nuosavybe. Anksčiau teritorijoje stovėjusių keturių garažų esą neliko, nors už juos per mėnesį bendrovė surinkdavo 800 litų nuomą.

"Garažai statomi be leidimų, be konkurso, savavališkai. Statybas organizuoja V.Tamulionis. Jis vėliau pastatus parduoda privatiems asmenims be savivaldybės sutikimo", – teigiama prekybininkų  kreipimesi.

Taip pat prekiautojai tvirtina, kad direktorius spekuliuoja ne tik rinkdamas mokesčius iš turgavietės prekybininkų, bet klastoja ir bendrovės dokumentus.

Esą šių metų spalį su Kalvarijų turgavietės kontroliere Miroslava Jurkova direktorius išvyko atostogauti į Izraelį. Vos grįžęs V.Tamulionis pasirūpino, kad jųdviejų atostogos nebūtų registruotos ir už spalį būtų abiem išmokėta po visą mėnesinį atlyginimą. Vien V.Tamulionio mėnesio atlyginimas siekia daugiau nei 8 tūkst. litų.

Pats V.Tamulionis aplinkybių nekomentuoja motyvuodamas tuo, kad vyksta tyrimas.

Tik dabar sukruto valdžia

Neiškentę prekiautojai dar rugpjūtį apie direktoriaus savivalę pranešė Vilniaus merui, Tvarkos ir teisingumo partijos nariui Juozui Imbrasui bei pačiam Vilnių valdančios partijos pirmininkui Rolandui Paksui.

"Šiuo metu Kalvarijų turguje veikia organizuota nusikalstama grupuotė, kuriai vadovauja V.Tamulionis. Kiekvienais metais į savivaldybės biudžetą nepatenka daugiau nei 1,5 mln. litų. <...> Vien dirbdamas turguje V.Tamulionis sugebėjo pasistatyti namą Balsiuose, Naujojoje Vilnioje, dabar vyksta statybos Ukmergės plente, 36-ame kilometre. Taip pat jis įsigijo tris prabangius automobilius. Dar norėčiau atkreipti dėmesį, kad kiekvieną pirmadienį V.Tamulionis "Hanzabanke" perveda stambias sumas į užsienį ", – rašoma prekiautojų kreipimesi R.Paksui.

Tvarkos ir teisingumo lyderis tikina šio skundo negavęs, tačiau pripažino, kad prieš tris mėnesius jį pasiekė kitas kreipimasis dėl padėties "Šnipiškių ūkyje". R.Paksas esą skundą persiuntęs merui J.Imbrasui.

Meras tikina ankstesnius prekiautojų skundus gavęs ir bendrovės tikrinti nusiuntęs savivaldybės kontrolierę Zitą Švobienę. Kokie patikros rezultatai – J.Imbrasas nežino.
Tačiau po pastarojo skundo, išplatinto visiems miesto tarybos nariams, J.Imbrasas subūrė specialią darbo grupę, tirsiančią galimą spekuliavimą "Šnipiškių ūkyje". Pirmų tyrimo rezultatų Vilniaus valdžia tikisi sulaukti po savaitės.

V.Tamulionio karjera

2007 07 23 Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas pasirašė įsakymą, kad vietoj tuomečio "Šnipiškių ūkio" direktoriaus Vaclovo Januškevičiaus laikinuoju vadovu paskiriamas bendrovės vyriausiasis kontrolierius V.Tamulionis. Oficialus motyvas – esą V.Januškevičius prastai atliko savo pareigas.

Neoficialiai tikinama, kad pavasarį Vilniaus stojusi valdyti Tvarkos ir teisingumo partija panoro milijoninį pelną turinčios bendrovės vadovą pakeisti sau lojaliu žmogumi. Kalbama, kad direktoriumi V.Tamulionis tapo už 300 tūkst. litų kyšį Vilnių valdančios partijos vadovams. Be Tvarkos ir teisingumo partijos narių, "Šnipiškių ūkio" veikla tuomet ypač domėjosi ir socialdemokratė Jūratė Žeimienė, vadovaujanti keturioms miesto daugiabučius administruojančioms bendrovėms. V.Januškevičius savivaldybės sprendimą apskundė teismui.

2007 07 24 V.Tamulionis bandė perimti vadovavimą "Šnipiškių ūkiui". Jį į bendrovę lydėjo savivaldybės Energetikos ir pastatų poskyrio vedėjas Remigijus Jurkevičius bei su bendrove "Naujamiesčio būstas" siejamas Rolandas Klimavičius. Pastarasis šiandien dirba V.Tamulionio pavaduotoju.

2007 07 31 teismas laikinai uždraudė savivaldybės tarybai atleisti V.Januškevičių ir "Šnipiškių ūkio" direktoriaus pareigų.

2007 08 01 nepaisydama teismo nurodymų Vilniaus miesto taryba pradėjo nagrinėti V.Januškevičiaus atleidimo klausimą. Tąkart tarybos salėje posėdį stebėjo pats V.Tamulionis, besišnekučiuojantis su J.Žeimienei priklausančios bendrovės "Naujamiesčio būstas" direktoriumi Sigitu Čirba.

2007 08 14 sergančio V.Januškevičiaus pavaduotojas Algimantas Varžgalys pasirašė įsakymą dėl V.Tamulionio atleidimo iš darbo. Įsiutęs V.Tamulionis pakėlė ranką prieš du įsakymą jam įteikusius "Šnipiškių ūkio" darbuotojus. Kilus konfliktui "Šnipiškių ūkyje" netrukus pasirodė tarybos narė J.Žeimienė. Ji atvyko paties V.Tamulionio kvietimu.

2007 10 04 Vilniaus miesto taryba laikinuoju "Šnipiškių ūkio" direktoriumi paskyrė V.Tamulionį. Pastarasis bendrovėje dirba iki šiol. Per daugiau nei metus savivaldybė nesugebėjo paskelbti konkurso eiti bendrovės direktoriaus pareigas ir neišrinko nuolatinio vadovo. Įtariama, kad konkurso klausimas vilkinamas specialiai. Esą laikinojo direktoriaus atsakomybė už įmonės veiklą mažesnė, todėl atsiveria didesnės galimybės spekuliuoti įmonės pajamomis.

V.Tamulionio užnugaris

Juozas Imbrasas
Vilniaus meras.
Tvarkos ir teisingumo partijos narys.
Buvęs "Naujamiesčio būsto" direktorius.

Jūratė Žeimienė
Vilniaus savivaldybės tarybos narė.
Buvusi "Naujamiesčio būsto" vyriausioji finansininkė.
"Būsto investicijų valdymo" generalinė direktorė. Bendrovei priklauso "Naujamiesčio būstas",  "Žvėryno ūkis", "Viršuliškių būstas", "Karoliniškių būstas", "Antakalnio ūkis".

Rolandas Paksas
Tvarkos ir teisingumo partijos pirmininkas.

Vidmantas Tamulionis
"Šnipiškių ūkio" laikinasis direktorius.

Rolandas Klimavičius
"Šnipiškių ūkio" direktoriaus pavaduotojas.
Buvęs "Naujamiesčio būsto" direktoriaus pavaduotojas.

Rasa Bekišienė
Generalinės prokuratūros prokurorė.
R.Klimavičiaus žmonos sesuo.

Sigitas Čirba
"Naujamiesčio būsto" direktorius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų