Pereiti į pagrindinį turinį

Valdovų rūmai kyla toliau

2009-04-07 09:00
Valdovų rūmai kyla toliau
Valdovų rūmai kyla toliau / Gedimino Bartuškos nuotr. Tyla: nei į Valdovų rūmų, nei į jų dalies atidarymą šiemet šaukliai dar nekvies.

Iškilmingas Valdovų rūmų atidarymas liepą jau nebeplanuojamas, tačiau kol kas rūmų statybos konservuoti neketinama.

"Rūmai – ne agurkas"

"Jokio konservavimo, statybos vyksta normaliai. Pinigų yra, tai darbai vyksta. Bus padaryta iki tokio lygio, kad bus beprasmiška konservuoti juos. Tik tiek, kad nebus inžinerinės įrangos, apdaila nebus baigta, o tai neleidžia eksploatuoti normaliai", – pirmadienį sakė valstybės įmonės Vilniaus pilių direkcijos vadovas Saulius Andrašūnas.

Vilniaus pilių direkcija vykdo Valdovų rūmų atkūrimo darbų užsakovo funkcijas.

"Rūmai – ne agurkas, kad taip greitai imtum ir užkonservuotum", – šmaikštavo S.Andrašūnas.

Jo teigimu, jokie oficialūs renginiai liepą rūmuose negalės vykti, nes pastatas iki tol dar nebus pripažintas tinkamu naudoti.

Supažindinimas – liepą

Šiemet Lietuvai švenčiant vardo paminėjimo tūkstantmetį planuota liepos 6-ąją, dalyvaujant kai kuriems užsienio šalių monarchams, iškilmingai atidaryti Valdovų rūmus.

"Oficialių renginių iš principo negalėtų būti nepriduotuose rūmuose. Planuojamos parodos turės vykti Arsenalo gatvėje, nes jau dabar turėtų būti mikroklimatas padarytas. Pagal parodų rengimo taisykles metus patalpose turi būti atliekami temperatūros, drėgnumo ir kiti matavimai, kad aukšto lygio parodas būtų galima rengti", – aiškino S.Andrašūnas.

Pasak jo, liepos mėnesį gavus atitinkamų institucijų leidimus visuomenei tikimasi pristatyti nuveiktus darbus.

"Dar pernai skaičiavome, kad jeigu būtų 70 mln. litų, – čia gal ne visiškai tiksliai, – būtų galima pusę rūmų atidaryti. Dabar nebus atidaroma, bet normaliai statyba toliau vyksta. Liepos mėnesį iš viso sustabdysime statybą. Manome, kad mums pavyks suderinti su visokiomis tarnybomis, kad leistų paruošti žmonėms saugiai porą savaičių ar mėnesį vaikščioti ir susipažinti, kas yra padaryta", – dėstė S.Andrašūnas.

Vyriausybė pinigų neskirs

Premjeras Andrius Kubilius kovo pabaigoje paskelbė, kad Vyriausybė neketina skirti papildomų 20 mln. litų Valdovų rūmų statybai. Pasak Valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties klausimų komisijos pirmininko, kadenciją baigusio prezidento Algirdo Brazausko, šie pinigai būtini norint atidaryti bent dalį rūmų.

A.Brazauskas tikina, neva tvirtinant šių metų biudžetą 20 mln. litų buvo nubraukti nuo Valdovų rūmams žadėto finansavimo. Nors 2009 m. biudžete konservatoriaus A.Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė rūmams atkurti numatė 44 mln. litų – beveik 12 mln. daugiau nei socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovautos Vyriausybės anksčiau parengtame biudžeto projekte (šiame buvo 32,6 mln. litų).

Valdovų rūmų atkūrimas yra vienas didžiausių kultūros srities investicinių projektų nepriklausomos Lietuvos istorijoje – jiems pastatyti, eksponatams įsigyti ir administruoti jau išleista 176 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų