Pereiti į pagrindinį turinį

Vėlinių rimtį sudrumstė vandalai ir šiukšlės

2009-11-02 08:19
Pasiruošimas: nedideles Saulės kapines Vėlinių išvakarėse "puošė" šiukšlės.
Pasiruošimas: nedideles Saulės kapines Vėlinių išvakarėse "puošė" šiukšlės. / Šarūno Černiausko nuotr.

Ne visi artimųjų kapus aplankyti susiruošę vilniečiai Vėlines praleido rimtyje. Sostinės Antakalnio kapinėse nusiaubti menininkų kapai, o Saulės kapinėse Vėlinių išvakarėse puikavosi tuntai šiukšlių.

Į redakciją kreipęsi rašytojo Jurgio Buitkaus (1937–2007 m.) artimieji pranešė, kad nuniokotas Antakalnio kapinėse palaidoto menininko kapas.

"Vandalai išrovė du medelius, išstumdė plokštes. Kiek žinoma, medeliai ar kiti augalai toje pačioje teritorijoje išrauti dar devyniose kapvietėse", – rašė J.Buitkaus našlė Ineza Buitkuvienė.

Tačiau rašytojo artimieji patys ėmėsi tvarkyti J.Buitkaus kapą. Jau sekmadienį popiet vietoj išrautų medelių pastatyti vazonai su gėlėmis, ir tik akylesni praeiviai galėjo pastebėti, kad kai kurios kapą dengiančios plokštės šiek tiek nukentėjo. Ant kitų šalia esančių kapų vandalizmo žymių taip pat jau nebuvo matyti.

Į Antakalnio kapines savaitgalį traukė minios žmonių. Daugelis ne tik tvarkė artimųjų kapus, bet ir lankėsi menininkų kalvelėje. Ypač daug dėmesio sulaukė maestro Vytauto Kernagio kapas, jis sėte nusėtas žvakutėmis ir gėlėmis.

Nedideles Saulės kapines, taip pat esančias Antakalnio mikrorajone, Vėlinių išvakarėse "puošė" šiukšlės. Į kapinaites užėjusius vilniečius pasitiko kalnai neišvežtų atliekų, jos net netilpo į konteinerius.

Netoli Šv. Petro ir Povilo bažnyčios esančios kapinaitės prieš Vėlines aptvarkytos, nugrėbti lapai, nušluoti takeliai. Tačiau susikaupusių plastikinių maišelių, rudeninių lapų ir kitų šiukšlių niekas nesiteikė išvežti. Rami ir savotiškai iškilminga atmosfera, kurią sukūrė šeštadienį artimųjų kapus aplankę sostinės gyventojai, susipynė su ne pačia maloniausia šiukšlių aura.

Atliekos netilpo į konteinerius – šie buvo prigrūsti tiek, kad šiukšlės ropšte ropštėsi per viršų. Likusios atliekos suverstos į krūvą prie pat kapinių vartų.

Į kapinaites atėję vilniečiai, pamatę kalnus šiukšlių, ne juokais nustebo. Nors tai toli gražu nebe pirmas kartas, kai Vėlinių išvakarėse šios ir kitos sostinės kapinės panašesnės į šiukšlyną, o ne į amžino poilsio vietą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų