Pereiti į pagrindinį turinį

Velykos pagal turgaus receptą

2010-04-02 07:09
Velykos pagal turgaus receptą
Velykos pagal turgaus receptą / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno turgavietės alsuoja Velykomis: prieigose pasitinka margučių, pataisų puokštelių ir kiaušinių dažų pardavėjai, o dažyti tinkamesni kiaušiniai baltu lukštu ir vėl pabrango.

Balto lukšto paieškos

Net ir nusiteikusieji kukliai paminėti Kristaus Prisikėlimo šventę išleis nemažai. Vien kiaušiniai patiekalams ir margučiams išvilioja iš pirkėjų dešimtis ir daugiau litų. Likus kelioms dienoms iki Velykų, Žaliakalnio turgavietėje žmonės pirko bent po kelias dešimtis šių vištų produktų.

Kaip ir ankstesniais metais, pirkėjų akys labiau ieško baltų kiaušinių, kurių lukštas imlesnis spalvotiems dažams. Tačiau nemažai pirkėjų vis dėlto perka ruduosius, nes baltieji prieš Velykas gerokai brangesni: 10 vienetų "Vievio" paukštyne padėtų didelių baltų kiaušinių kainavo 4,7 lito, tai yra, maždaug 0,5 lito brangiau nei anksčiau. Rudieji "Plungės" kiaušiniai taip pat šiek tiek praaugo įprastas jiems kainas.

Pardavėjai, paklausti, kodėl balti kiaušiniai brangesni už ruduosius, stebėjosi dėl tokio klausimo. "Deficitas", – populiarų sovietmečio žodį prisiminė vienas prekiautojų.

Savas vištas Kaišiadorių rajone auginanti Elvyra krepšelyje turėjo nedidelių baltų kiaušinių be antspaudų. Moteris prašė 5,5 lito už dešimtuką, nes kiaušiniai – kaimiški. Vis dėlto kiauto tvirtumo moteris negarantavo.

Ieškantieji egzotikos gali įsigyti ančių arba žąsų baltos spalvos kiaušinių. Tačiau jų negraibsto – ančių kiaušinių dešimtukas kainuoja 7 litus, o už vieną didelį žąsies kiaušinį prašoma 5 litų.

Pristigę laiko, kantrybės ar meninių gebėjimų, turguje gali nusipirkti ir išmargintų velykinių atributų. Antai žolelėmis ar vašku dekoruoto kiaušinio kaina – 2 litai. To paties braižo margučių buvo galima matyti keliose turgaus vietose – kažkas juos margina, o prekiautojai realizuoja. Viena prekiautoja prisipažino, kad jai gražiausi – skutinėti kiaušiniai, bet šiemet tokių niekas nesiūlo, matyt, prie jų per daug darbo.

Baltarusiški dažai – natūralūs?

Turbūt nė vienos Velykos turguje nepraeina be buteliukų, kuriuose supilti ryškiaspalviai dažai. Jais marginti bene paprasčiausia – imi teptuką ir pieši, kaip moki.

Vis dėlto turgaus prekiautojai parūpina dažų ir labiau patyrusiems margintojams. Iš mados neišeina medvilnei dažyti skirti dažai, nors perspėjama, kad jais nudažytų kiaušinių geriau nevalgyti. Tačiau būtent jie kiaušinio lukštą nudažo geriausiai.

Žaliakalnio turgavietėje taip pat gausu specialiai kiaušiniams skirtų dažų pakuočių, atkeliavusių iš Baltarusijos. Prekiautoja Genutė tikino, kad šie dažai – natūralūs, jei kiaušinis ir suskils, valgyti jais nudažytą kiaušinį – jokio pavojaus sveikatai. Tačiau negali žinoti, ar tai tiesa, nes ant dažų pakuotės viskas parašyta baltarusiškai. Pasitelkus rusų kalbos žinias galima iššifruoti, kad tai – maistiniai dažai.

Nenorintiesiems terliotis su dažais, prekiautojai pasiūlys iš tos pačios Baltarusijos atkeliavusių lipdukų kiaušiniams, imituojančių marginimą. Gal kam slaviški ornamentai ir piešiniai prie širdies?

Tie, kurie tiki, jog gamykliniai dažai kenkia sveikatai, turguje gali rasti ir gamtinių pakaitalų. Antai už kelis litus įsigijęs ąžuolo žievės ryšelį gali ne tik įvairias ligas vaikyti, bet ir kiaušinius rudai nudažyti.

Draudžiamų žalumynų nestinga

Greta margučių atributikos siūlomi ir papuošalai. Žinia, skinti į Raudonąją knygą įrašytus pataisus draudžiama, bet jų puokštelių ir nupintų vainikėlių – pilnos turgaus prieigos. Už litą ar du taip pat galima įsigyti vadinamųjų kačiukų ar puokštelę pirmųjų žibučių.

Apie Velykų pramogas galvojantys auksarankiai nesnaudžia. Jie prigamino medinių lovelių margučiams ridenti, už vieną prašoma 7 litų.

Besirūpinantieji vaišių stalu užsuka ir į mėsos halę. Prie kainų dažnas užrašas "Akcija". Vieni pirkėjai tiki, kad kai ką išties galima įsigyti pigiau, kiti aiškina, kad prieš artėjančią didžiąją metų šventę nei kainos kito, nei pirkėjų daugiau priplūdo.

Antra pagal populiarumą prekė po kiaušinių – krienai. Turguje galima įsigyti ir netarkuotų šaknų, ir valgyti paruoštos aštrios masės prie kiaušinių. Už nedidelį indelį prašoma 3,5–4 litų.

Prekiautojai tikino, kad Velykų išvakarėse kainos turguje nebedidės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų