Pereiti į pagrindinį turinį

Verslo elito žvaigždės - skolų išieškotojų galvos skausmas

2009-11-21 08:59
Liūdna: finansinių bėdų ir taip kamuojamas T.Blėdis šią savaitę oficialiai išsiskyrė su V.Repčenkaite ir dabar dar turės mokėti alimentus.
Liūdna: finansinių bėdų ir taip kamuojamas T.Blėdis šią savaitę oficialiai išsiskyrė su V.Repčenkaite ir dabar dar turės mokėti alimentus. / Ingos Juodytės nuotr.

Prabangiuose vakarėliuose ir žurnalų viršeliuose šmėžuojantys turtingi verslininkai, pasirodo, gyvena dvilypį gyvenimą, kuriame ne tik turtai, bet ir skolos.

Spindesys virsta skurdu

Bene kasdien iš vadinamojo visuomenės elito kronikomis tapusių žurnalų puslapių į mus žvelgia žmonės, skambiai pristatomi verslininkais. Jie linksminasi prabangiuose vakarėliuose, vilki vardinius ir, be abejo, ne už grašius įsigytus drabužius, gurkšnoja nepigius tauriuosius gėrimus. Dalydami interviu porina apie savo nemažai kainuojančius pomėgius, turiningą laisvalaikį, egzotiškas keliones.

Galėtum pamanyti, kad visų jų gyvenimas – nesibaigianti šventė. Tačiau užtenka vieno skambučio, kad akinamas spindesys virstų skurdu. Sugrįžti į realybę dažną tokį žurnalų viršelių verslininką priverčia iš telefono ragelio atsklindantis skolų išieškotojų balsas: "Laba diena. Kaip reikalai? Norime pranešti, kad turime jums šiokių tokių pretenzijų dėl neapmokėtų sąskaitų."

Tada ir išaiškėja, kad Lietuvos elito atstovai ne daug kuo skiriasi nuo troleibuse kontrolieriaus pagauto zuikio. Prasideda karštligiški pasiteisinimai, pažadai – visai kaip mokykloje neatlikus namų darbų.

"Pasižiūri, žmogus 1962 m. gimęs. Atrodo, turėtų būti suaugęs, tiesa? Tačiau elgiasi kaip vaikas: tai jis ligoninėje gulėjo, tai gimines laidojo. Arba dar geriau: "Atsiprašau, negaliu kalbėti – labai svarbus susitikimas." Keista, susitikimai vyksta, o šimto litų neįstengia sukrapštyti skoloms grąžinti?" – stebėjosi vienoje didžiausių kreditų valdymo ir skolų išieškojimo įmonių "Sergel" dirbantis Mindaugas Nariūnas.

Skolos liko – įmonės ne

Pastarosiomis dienomis M.Nariūno taikiklyje atsidūrė įvairių paslaugų tiekėjams prasiskolinusi įmonė "RG Lounge and Restaurants", valdanti prestižiniame "Vilniaus vartų" kvartale įsikūrusį barą "Liv Lounge" ir restoraną "Avenue". Pagrindinė įmonės akcininkė – bendrovė "Ranga Group".

Įmonės "RG Lounge and Restaurants" skolos iš esmės juokingos: apie 3 tūkst. litų nesumokėta šaldytus maisto produktus tiekiančiai bendrovei, skola vienai telekomunikacijų įmonei nesiekia nė šimto litų – tik 99,38. Mobiliojo ryšio operatoriams už paslaugas ir netesybas priskaičiuota 4221,92 lito. Interneto tiekėjams susikaupė 535,5 lito dydžio skola.

"Paskambinu į restoraną ir klausiu atsiliepusios administratorės, ar čia "RG Lounge and Restaurants"? O ji išdidžiai pareiškia: "Ne, čia "Lounge and Restautants". Ir mes labai nepatenkinti, kad jūsų minėtos bendrovės skolas "kabina" mums." Sakau, ką reiškia nepatenkinti? Dvi raides iš pavadinimo išmetėte ir dirbate toliau: įmonės adresas tas pats, veikla nepasikeitė, pavadinimas irgi beveik identiškas ankstesniam", – pokalbį su restorano "Avenue" darbuotoja prisiminė M.Nariūnas.

Skolų išieškotojui neliko nieko kita, kaip tik skambinti bendrovės valdybos nariams, bet ir iš jų ne ką pešė. "RG Lounge and Restaurants" valdybos narys Darius Pinkevičius pranešė, kad įmonei iškelta bankroto byla. Tuo metu visą jos veiklą, tik ne skolas, perėmė pernai įkurta bendrovė beveik tokiu pačiu pavadinimu.

Tokajaus princo nuodėmė

Juodajame "Sergel" sąraše jau pabuvo ir vengrų restoranų "Csarda" savininkas Darius Katinas. Vynuogyną Vengrijos pietuose, netoli Kroatijos esančiame Vilanio regione, turintis, už nuopelnus populiarinant Vengrijos kultūrą Tokajaus princo titulą gavęs verslininkas į kreditorių akiratį pateko pernai rugpjūtį.

D.Katino bendrovei "Vengriško maisto ir gėrimų ambasada" pretenzijas pareiškė viena virtuvės įranga prekiaujanti įmonė. Su ja D.Katinas vengė atsiskaityti, nors buvo skolingas 20 tūkst. litų. Finansinius įsipareigojimus verslininkas prisiminė tik įsikišus skolų išieškotojams.

"Ir tokiomis sumomis žaidžia kilmingas vynuogynų savininkas, sukaupęs turbūt brangesnę nei 20 tūkst. litų vertės skrybėlių kolekciją. Atsiprašau..." – ironizavo jau septynerius metus su nemokiais verslininkais dirbantis pašnekovas.

Priežastis – parašas

Elitinių verslininkų duetas – kailių magnatės Nijolės Veličkienės sūnūs Povilas ir Liutauras Veličkos taip pat nelinkę išlaidauti. 1300 litų jiems, pasirodo, dideli pinigai.

Istorija beveik penkerių metų senumo, tačiau M.Nariūnas jos neužmiršta iki šiol. "Šitie du – tai nieko sau verslininkai. Kai sutinka ką nors iš mūsų, nudelbia akis ir sprūdina šalin", – sakė "Sergel" skolų išieškojimo specialistas.

2005 m. Veličkų bendrovė "Margio vila" iš laisvalaikio pramogų įrangą nuomojančios įmonės už 1300 litų išsinuomojo sniego motociklus. "Žmonės, kurie buvo užsisakę "Margio vilą", su Veličkomis atsiskaitė – už motociklus irgi. Bet šie gudruoliai motociklų nuomotojams suraitė špygą. Sako, sąskaita faktūra nepasirašyta. Tai ką, klausiu, jums motociklų nebuvo? Taip išeina, kad nebuvo – gūžčiojo pečiais lyg niekur nieko. Man juokas pro ašaras ima, kai per televizorių rodo tokius verslininkus. Jie paprastus žmones apgaudinėja, kuriems tie 1300 litų iš tikrųjų yra pinigai", – apgailestavo M.Nariūnas.

Po "Sergel" didinamuoju stiklu buvo atsidūrusi ir Veličkų įmonė TBP ("Tarptautinių brendų prekyba"). "Sergel" sprendė tris TBP skolų atvejus.

Įkliuvo dėl 148 litų

"Sergel" gėdos lentoje šiemet atsidūrė ir dar du visuomenėje žinomi verslininkai – bendrovės "Innovation Computer Group" direktorius Eugenijus Ivanenka ir neseniai buvusios manekenės Violetos Repčenkaitės paliktas bendrovės "Jamam" savininkas Titas Blėdis.

E.Ivanenkos vadovaujama įmonė už pirktas spausdinimo kasetes vienai IT infrastruktūros paslaugas teikiančiai bendrovei skolinga 148 litus.

"Paskambinęs jam užsiminiau, kad nerimtai atrodo. Sakau, ištraukite iš piniginės ir sumokėkite, juk tokia suma neturėtų kelti problemų. O jis išdidžiai: "Ne, aš jau verčiau darbuotojams algą sumokėsiu", – pašnekesį su E.Ivanenka prisiminė M.Nariūnas.

O T.Blėdis, bendraudamas su skolų išieškotojais, išdidumo nedemonstruoja. Bendrovė "Jamam" į skolų išieškotojų rankas pakliuvo 2009 m. kovą. T.Blėdis įsiskolino vienam sostinės grožio salonui, kai pasišovė jam sukurti interneto puslapį, tačiau gavęs 3554,8 lito avansą savo įsipareigojimus pamiršo.

"Matyt, pinigus panaudojo kitoms skoloms grąžinti – jau ne vieną vekselį pasirašė, bet antstoliams iš jo ką nors išpešti sunku: įklimpęs į skolas ir pats, o ką jau kalbėti apie įmones. O juk verslininkas, vakarėlių liūtas! Koks verslininkas, jei greitųjų kreditų bendrovėms įsiskolinęs, atsiprašant", – svarstė M.Nariūnas.

Su pačiu T.Blėdžiu dienraščiui pasikalbėti nepavyko. Mobiliojo ryšio operatorė informavo, kad numeris, kuris iki šiol priklausė T.Blėdžiui, užblokuotas.

"Kepėjas" G.Klimkevičius

Antstoliai į "trintukų" sąrašą įtraukė ir dar vieną gerai pažįstamą pavardę. "Kepa įmones vieną po kitos, o paskui sėkmingai visus palieka "ant ledo", – taip M.Nariūnas kalba apie verslininką Giedrių Klimkevičių – garsiojo festivalio "Be2gether" tėvą.

Skolų išieškojimo bendrovė "Gelvora" skelbia, kad su kreditoriais atsiskaityti neskuba už festivalio organizavimą atsakinga viešoji įstaiga "Be2gether" ir kita G.Klimkevičiaus įmonė – "Klimkynės parkai".

Į "Sergel" rankas šių metų balandį buvo pakliuvusi G.Klimkevičiaus įkurta viešoji įstaiga "Laisvalaikio parkas", kreditoriams nesigebėjusi už reklamos paslaugas sumokėti 944 litų. Skolų išieškotojams G.Klimkevičius nuolat žadėdavo "šiomis dienomis" atsiskaitysiąs, tačiau žodžio netesėdavo.


Giedrius Klimkevičius

"Klimkynės parkai" jokių skolų neturi, o viešąją įstaigą "Be2gether" iš tiesų kamuoja nemenkos skolos. Tačiau tai – ne mano, o programos "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) kaltė. O dėl kitų skolų yra tam tikrų ūkinių ginčų, todėl nenoriu komentuoti. Dabar visi turi skolų ir reikalų su išieškotojais – tai vyksta pasaulyje, Europoje, Lietuvoje, ar ne taip? Mes irgi daug kam esame iškėlę reikalavimus, bet kas iš to?


Povilas Velička

Seniai nieko netvarkau, kas susiję su įmone "Margio vila". Kiek žinau, ji buvo parduota. Tačiau kiek prisimenu, įmonė aiškino, kad nesumokėjus motociklų negali atvežti. Mums reikėjo skubiai spręsti šią problemą, todėl pinigus sumokėjome grynaisiais vietoje, o sąskaita faktūra liko nepasirašyta. Su vadybininkais viskas buvo išspręsta, o valdžios tie pinigai nepasiekė, todėl kilo nesusipratimas ir įmonė turėjo mums pretenzijų.


Eugenijus Ivanenka

Bendri įmonės "Innovation Computer Group" nuostoliai siekia 17 mln. litų. Jei galiu ištraukti iš kišenės 150 litų, kitam gal pasirodys, kad galiu rasti ir dar 5 mln. Viską sprendžiame kompleksiškai. Dėl 148 litų nemanau, kad kas nors labai smarkiai nukentės.


Darius Katinas

Buvau pakliuvęs į skolininkų sąrašą. Labai nemalonu. Virtuvės įrangą pardavusi įmonė mums atidėjo skolų grąžinimo terminą, tačiau pagal grafiką vis tiek nespėjome. Tačiau greitai atsiskaitėme ir šiandien padėtis stabili. Šiuo laiku kas antras verslininkas yra kam nors skolingas. Jei nesiseka, turi perorientuoti verslą ir su visais atsiskaityti iki galo.


Darius Pinkevičius

Tai yra verslo santykiai, ir jų aš komentuoti nepageidauju. Nesirengiu komentuoti jokių su verslu susijusių klausimų, nes manau, kad viešai atskleisti su verslu susijusių dalykų nereikėtų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų