Pereiti į pagrindinį turinį

Verslo inkubatorius švenčia dešimtmetį

2008-11-11 09:00
Verslo inkubatorius švenčia dešimtmetį
Verslo inkubatorius švenčia dešimtmetį / Roko Medonio nuotr. Užleido: VVI prieš dešimtmetį įsikūrė buvusios žemės ūkio technikos gamyklos bendrovės "Neris" nenaudojamo administracinio pastato patalpose.

Savo verslą pradėti padedantis Vilnijos verslo inkubatorius (VVI) šią savaitę švęs veiklos dešimtmetį. Per tą laiką jam padedant ant kojų atsistojo kone 150 įmonių.

Ryžtingiausias – jaunimas

Apie savo verslą svajojantiems žmonėms dažniausiai sunkiausi pirmieji žingsniai. Reikia mokėti už patalpų nuomą, įsigyti technikos, skirti lėšų reklamai, ilgai aiškintis procesus, kurie patyrusiam verslininkui būtų jau savaime suprantami. Siekdama paskatinti smulkųjį ir vidutinį verslą valstybė steigia verslo inkubatorius, kuriuose verslo naujokai gali dirbti lengvatinėmis sąlygomis. Vilniuje toks inkubatorius skaičiuoja dešimtuosius veiklos metus.

Nuo pat VVI įkūrimo pradžios jame dirbantis direktorius Eduardas Potašinskas džiaugėsi, kad lietuviai tampa vis drąsesni: "Dabar ateina nauja, ryžtingų žmonių karta, nebeturinti sovietinių laikų baimės pradėti verslą. Jie nori būti ekonomiškai nepriklausomi, nors kartais to net patys nesupranta. Džiugu, kai galime jiems padėti. Kartais net neatsimenu žmogaus veido, bet kai sustabdo gatvėje ir padėkoja, kad padėjome susikurti gyvenimą, suprantu, kad dirbame ne veltui."

Nors Verslo inkubatoriuje nėra jokių amžiaus, išsilavinimo ar kitokių ribojimų, E.Potašinskas teigė, kad verslą kurti ryžtasi vis jaunesni žmonės, kartais net nebaigę mokyklos: "Labai žavus jų jaunatviškas entuziazmas, kartais tenka net pristabdyti.

Sakau, palauk, ne viskas sutvarkyta, apskaičiuota, per daug skubėti gali būti pavojinga. Kalbėdamas apie riziką jauname versle visuomet sakau: įmonė yra kaip vaikas – padaryti galima labai greitai, tačiau ji iškart pradės savo nuosavą gyvenimą. Patinka ji tau, nepatinka, tačiau tu jau turi pareigą ir nebesirūpinti negali."

Padeda ne tik patarimais

Per visą veiklos dešimtmetį VVI savo verslą pradėjo 146 įmonės. Daugiau nei 90 proc. jų vis dar gyvuoja, nors pagal įprastinę verslo statistiką per trejus–penkerius metus paprastai geriausiu atveju išlieka apie 40 proc. įkurtų įmonių. Šiuo metu inkubatoriaus globoje – 24-ios sostinės verslininkų įmonės.

"Toks ir yra didžiausias verslo inkubatoriaus pranašumas. Lengvatinės sąlygos, patarimai, konsultacijos. Padedame vieni kitiems išlikti. Pavyzdžiui, inkubatoriuje gyvuojančiai interneto puslapių kūrimo įmonei labai pritrūktų užsakymų. Galiu jos paslaugas pasiūlyti kitoms inkubatoriaus įmonėms, pabandyti suvesti su jau sėkmingai išplėtusiomis savo veiklą. Baldus, techniką jauni verslininkai gali čia pat nebrangiai išsinuomoti, nereikia po miestą lakstyti ir ieškoti", –  pranašumus vardijo inkubatoriaus direktorius. Inkubatoriaus įmonėms, išsiplėtusioms į užsienį, jis pats dažnai nemokamai vertėjauja bendraujant su partneriais kitose šalyse.

Pirmenybė – inovatoriams

Kreiptis į Naujojoje Vilnioje esantį VVI gali bet kuris norintis. Čia vyksta nemokami seminarai, galima konsultuotis su verslo profesionalais, ieškoti bendraminčių. Kai kurie žmonės į inkubatorių ateina ieškoti idėjų verslui, kiti jų jau turi patys ir prašo padėti įgyvendinti.

Tiems, kurių idėjos pripažįstamos kaip turinčios didžiausią pridėtinę vertę, inkubatoriuje galima lengvatinėmis sąlygomis išsinuomoti biuro patalpas: pirmais metais už 25 proc. vidutinės regiono patalpų nuomos kainos (dabar – 8,7 lito už 1 kv. m), antrais – už 50 proc., trečiais metais nuomos kaina didėja iki 75 proc., o ketvirtais įmonė turi išsikelti iš inkubatoriaus ir užleisti vietą naujoms.

Vienintelis VVI ribojimas – jame nedirbama su prekybos ir finansinio tarpininkavimo įmonėmis. Labiausiai laukiami tie, kurie gali pasiūlyti rinkai naują produktą. "Reikia, kad žmonės būtų kitokie nei visi, mokėtų konkuruoti. Stengiamės padėti jiems tai išsiugdyti", – sakė E.Potašinskas.

Vilnijos verslo inkubatorius

VVI išsivystė tokios bendrovės kaip "Baldų mozaika", "Klasė.lt", "Europos telemetrijos servisas", "Skogran" ir kt. 2000–2008 m. VVI paslaugomis pasinaudojo 146 jaunos įmonės, buvo sukurtos 446 naujos darbo vietos. VVI veikia pirmadieniais–ketvirtadieniais nuo 8 iki 20 val. penktadieniais – nuo 8 iki 18 val.

Adresas: Pramonės g. 97; Tel.: (8 5) 266 0660.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų