Pereiti į pagrindinį turinį

Verslo milžinai kibo į atlapus

Naujos atominės jėgainės projekte dalyvausiančios „NDX energijos“ valdybos narys Žilvinas Marcinkevičius pirmadienį tiesioginėje televizijos laidoje viešai apkaltino kitos didelės verslo grupės „MG Baltic“ pagrindinį akcininką Darių Mockų ryšiais su Rusijos slaptosiomis tarnybomis ir siekimu griauti jėgainės projektą. Kaltinimus išklausęs D.Mockus telefonu teigė niekaip negalintis pakomentuoti melo.

„Man yra žinomi faktai apie D.Mockaus ilgalaikį bendradarbiavimą ir veikimą kartu su Rusijos rezidentais iš saugumo tarnybų, tų rezidentų Lietuvoje įkurtomis kompanijomis“, – prieš televizijos kameras pareiškė Ž.Marcinkevičius.
Jo teigimu, nacionalinio investuotojo griovimo planas buvo ruošiamas „MG Baltic“ įmonėse, juo neva siekta šantažuoti valstybę, kritikos taikiniu padaryti „Vilniaus prekybą“. Ž.Marcinkevičius prilygino „MG Baltic“ prieštaringos reputacijos koncernui „Status“, nes „MG Baltic“ neva siekia kontroliuoti žiniasklaidą ir nori imtis teisinio šantažo. Vakar Ž.Marcinkevičius nebebuvo toks kalbus.

– Ar turite įrodymų, kad D.Mockus yra susijęs su Rusijos slaptosiomis tarnybomis?

– Daugiau nieko nekomentuosiu. Tai nenaudinga mūsų kompanijai ir apskritai deryboms.

– Ar nepasikarščiavote tiesioginio eterio metu?

– Ne. Aš visada žinau, ką kalbu, ir visada pasveriu savo žodžius. Žinoma, derybų karštis jaučiasi, bet komentarų šia tema daugiau nebus.

– Esat tikras, kad teisme apgintumėt savo žodžius?

– Taip. Kalbėjau pagalvojęs.

– Ar nemanote, kad tokie vieši kaltinimai kompromituoja visą Lietuvos verslą, ypač stambųjį?

– Ne man spręsti.

Aplink projektą – migla

– Ar neatsisakėte ketinimų kreiptis į teismą dėl televizijos laidoje nuskambėjusių kaltinimų? – paklausėme D.Mockaus.

– Į teismą būtinai kreipsimės, teisininkai analizuoja situaciją. Jeigu nesikreiptume, atrodytų, kad vieno labai teisingo žmogaus pasakyti žodžiai yra teisingi.

– Ar anksčiau nieko panašaus neteko girdėti iš konkurentų pusės?

– Tokių negražių užuominų teko girdėti ir anksčiau. Tačiau nuskambėję pareiškimai, ištraukti kaip kiškiai iš fokusininko dėžės, atrodo negarbingai. Po šito triuko matau visai kitus tikslus.

– Kokius?

– Šie tikslai susiję su pagrindiniu projektu. Manau, kad siekiama nukreipti dėmesį nuo pagrindinių įvykių, susijusiu su nacionalinio investuotojo kūrimu.

– Ar nevertėjo dviem stambioms verslo struktūroms išsiaiškinti tarpusavyje be viešų kaltinimų?

– O dėl ko mes turėjome aiškintis? Energetinį projektą, vadinamą trigalviu slibinu, vysto viena verslo grupė. Tas projektas yra viešas, o visuomenės dėmesys jam – didelis. Matome, kad projektas visuomenėje nėra labai gerai vertinamas, todėl prireikė sukurti priešą. Sukūrus priešą, dėmesys nukreipiamas kita linkme. Tam tokie vieši aiškinimai ir vyksta. Tam ir reikia kažką apkaltinti per televiziją nebūtais dalykais. Tai, kas apie mane skleidžiama, yra antraeiliai dalykai. Taip bus laimima laiko ir sukeliama daugiau miglos aplink pagrindinį projektą.

– O kodėl šio apsižodžiavimo objektu tapote jūs?

– Na, galėjau užkliūti, nes paviešinau puslapius su filosofu mintimis apie tobulą valstybę ir taip išreiškiau savo nuomonę apie atsakomybę dėl projekto, kuris svarbus Lietuvos ateičiai. Matyt, susierzinimą sukėlė tai, kad projektas nėra mano reikalas ir yra kam priimti sprendimus. Esą, ach, jeigu jau lendi, tai tuoj gausi ragus.

– O atominės elektrinės statybos projektas „MG Baltic“ koncerną domina?

– Ne. Energetika nėra tarp mūsų kompanijos krypčių. Net galimybė dirbti su tą projektą derinančiais ponais mums neatrodo patraukli.

– Ar nemanot, kad šis apsižodžiavimas pakenkė visam Lietuvos verslo įvaizdžiui?

– Nemanau. Tokie išsiaiškinimai yra sveika. Visada maniau, kad ginčuose gimsta tiesa. Man nepriimtina, kai visi tyli, o kažkas kažką blogai daro. Demokratinėje valstybėje ginčai visada buvo ir bus. Tik dabar vienam ponuliui, atlikusiam pavedimą, teks pasivaikščioti iki teismo ir įrodyti savo žodžius.

Žmonės pradėjo muštis

Bronislovas Lubys, „Achema grupės“ prezidentas:

– Kaip vertinate viešus stambaus verslo atstovų kaltinimus? – paklausėme Bronislovo Lubio, „Achemos grupės“ prezidento.

– Nenoriu komentuoti to, kas dabar vyksta ir kokia taktika pasirinkta. Vakar (pirmadienį – red. past.) klausiau ir stebėjau tą veiksmą, kuris vyko, bet nenoriu vertinti. Žmonės pradėjo muštis, kodėl reikia kištis? Aš neturiu duomenų, kaip vienas sako, kad kitas dirba su Rusijos specialiosiomis tarnybomis. Jei turi (Ž.Marcinkevičius – red.past.) tokių duomenų, vadinasi, įsiveržė į kažkokias valstybines institucijas, nes niekas tokių dalykų nežino. Klausimas, kaip gauti tokie duomenys, kokiu legaliu ar nelegaliu būdu.

– Pastaruoju metu kaltinimai dėl sąsajų su Rusijos energetikos įmonėmis ir specialiosiomis tarnybomis buvo išsakyti ir „Lietuvos energijos“, ir „MG Baltic“ atžvilgiu. Ar, Jūsų nuomone, tokios grėsmės Lietuvos energetikos sistemai ir būsimam nacionaliniam investuotojui yra realios?

– Dėl Lietuvos energetinės priklausomybės nuo Rusijos – taip, tai yra, nes iki šiol nėra padarytos jungtys su vakarų Europos sistemomis. To priežastys yra aiškios. Du mėnesius šiemet šviesą jungėme, gavę elektros energijos iš Rusijos. Tas pats, kai kalbama, kad atominės elektrinės statyba turi būti privati iniciatyva. Taip nėra. Tai yra valstybės klausimas. Dėl nacionalinio investuotojo formavimo galiu pasakyti tik tiek, kiek buvau anksčiau pasakęs: šiame projekte turi dalyvauti privatus kapitalas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų