Pereiti į pagrindinį turinį

Vestuvių įžadams – daugiau laisvės

2009-02-21 09:01
Vestuvių įžadams – daugiau laisvės
Vestuvių įžadams – daugiau laisvės / Redakcijos archyvo nuotr. Paklausa: Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojos dažnai sulaukia klausimų, ar ceremonija negalėtų vykti kitur.

Vestuvių ant Neries kranto ar upe plukdomų plaustų vilniečiams dar teks palaukti. Tačiau laisvės, kur sumainyti žiedus, ruošiamasi palikti daugiau. Pageidautumėte tuoktis Rotušėje? O gal Valdovų rūmuose?

Vietas tvirtins savivaldybės

Planuojate vestuves, tačiau nenorite tarti įžadų pilkame Vilniaus civilinės metrikacijos skyriaus pastate, žmonių vadinamame tiesiog Santuokų rūmais? Tuomet turėtumėte luktelėti, kol bus patvirtinta nauja tvarka, leidžianti tuoktis ir kitose Vilniaus vietose. Tokį siūlymą Teisingumo ministerijai pateikė buvęs miesto meras Juozas Imbrasas.

Dabar Civiliniame kodekse įrašyta, kad galima tuoktis civilinės metrikacijos įstaigose arba konsulinėse įstaigose. Senoji Vilniaus valdžia ragino prie to pridėti sąlygą "arba savivaldybių tarybų patvirtintose reprezentacinėse vietose".

Tiesa, naujajam Vilniaus merui Viliui Navickui, atrodo, ne vestuvės galvoje. "Dar visiškai nesigilinau į tai, pasitarsime ateityje tokiais ir panašiais klausimais", – sakė jis.

Tikslaus reprezentatyvių vietų sąrašo taip pat dar nėra: tai gali būti miesto Rotušė, Verkių rūmai, kitos vilniečių pamėgtos vietos. Teisingumo ministerija ruošiasi sudaryti darbo grupę, kuri svarstys galimus pakeitimus. Jei Civiliniame kodekse bus padaryti pakeitimai, naujas vietas registruoti santuokai galės pasitvirtinti ne tik sostinė, bet ir kiti Lietuvos miestai.

Bet kur tuoktis neleis

Romantiniuose filmuose dažnai rodomos vestuvės netikėčiausiose vietose. Vis dėlto rinktis vestuvių vietos visiškai laisvai jaunavedžiams Lietuvoje nebus leidžiama. "Savivaldybė siūlyme prašo įrašyti "Savivaldybių tarybų patvirtinta reprezentatyvi vieta". Tai tikrai nebus kokia nors pieva, parkas ar plaustas", – sakė Vilniaus civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė.

Teisinių reikalavimų, kur būtų galima įrengti civilinės metrikacijos skyrių, kuriame būtų galima tuoktis, nedaug: turi būti atitinkama patalpa, kurioje privalo kabėti valstybės herbas ir vėliava. Todėl atradus tinkamų vietų daug pakeitimų nereikėtų daryti.

Daugiau vestuvių savaitgaliais

Tvarkos pakeitimas leistų koreguoti ne tik vestuvių vietą, bet ir laiką. "Daugiausia vestuvių būna vasarą. Visi nori tuoktis savaitgaliais, tačiau fiziškai tai neįmanoma, todėl kai kuriems tenka nori nenori kelti vestuves į paprastą savaitės dieną. Jei būtų tuokiama keliose vietose, galėtume geriau patenkinti žmonių poreikius", – kalbėjo I.Jurgutienė.

Kada bus priimti pakeitimai, kol kas nežinoma. Savivaldybės siūlymą gavusi Teisingumo ministerija šio klausimo dar nesvarstė. "Netrukus sudarysime darbo grupę, paskelbsime atsakymą, bet, manau, jog procedūros nevyks taip greitai, kad žmonės kitose vietose galėtų tuoktis jau šią vasarą", – sakė Teisingumo ministro padėjėja Vaida Vincevičiūtė.


Nuomonės


Aktorius Romas

Pritarčiau idėjai, leisti vilniečiams tuoktis ir kitose vietose. Senasis "zaksas", kuriame teko tuoktis man, buvo tikresnis, mielesnis, dabartinis nelabai patinka. Galėtų imti kokį nors mokestį, norintiems susituokti iškilmingiau, bet žmonės galėtų laisviau rinktis.


Studentė Edita

Pritarčiau šiai idėjai. Vieniems patinka Rotušė, gal sukelia daugiau sentimentų, kiti rastų kitų vietų. Man labai gražu būtų vestuvės Verkių parke.


Architektė Sigita

Nežinau, aš su vyru susituokiau dabartiniame "zakse", bet gal būtų smagu, jei būtų kitų vietų. Tačiau dabartinio pastato architektūra man patinka. O nenorintys tuoktis Civilinės metrikacijos skyriuje gali rinktis tuoktis tik bažnyčiose.


Teisininkas Ričardas

Puikus dalykas. Kodėl turėtų būti tik ta viena vieta, kuri jau nebepopuliari? Kadangi tai civilinės metrikacijos reikalas, puiku. Būtų labai gražu, jei santuokos ceremonijai galėtų vadovauti meras. Kaip rodo amerikiečių filmuose, daug kas gali. O dėl pastato, reikėtų, kad tai būtų ne tie seni tarybiniai kampuoti rūmai, o tikri rūmai. Kodėl Valdovų rūmų nepanaudojus šitam reikalui?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų