Pereiti į pagrindinį turinį

Vicemeras S.Buškevičius Kaune kuria kino studiją

2010-07-02 15:06
Sugalvojo: S.Buškevičius įsitikinęs, kad Menininkų namai – tinkama vieta kino studijai.
Sugalvojo: S.Buškevičius įsitikinęs, kad Menininkų namai – tinkama vieta kino studijai. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Nors mintis Kaune kurti kino studiją skamba utopiškai, vicemerui Stanislovui Buškevičiui ši idėja taip patiko, kad jis be jokių konkursų "išmušė etatą".

Kels kino lygį?

"Jeigu mane išrinko žmonės, negaliu sėdėti ir nieko nenuveikti. Man trūko kantrybė, ir šovė tokia mintis", – prisipažino idėjos autorius vicemeras Stanislovas Buškevičius.

Kaune kurti profesionalią kino studiją S.Buškevičius esą ryžosi pasipiktinęs apgailėtina lietuviško kino situacija ir įkvėptas kitų šalių – Latvijos, Rusijos, Ukrainos, Lenkijos – patriotinio kino pavyzdžių. Vicemeras taip pat porino negalintis suprasti, kodėl Žalgirio mūšio sukakčiai pažymėti, nebuvo sukurtas istorinis filmas "Žalgiris. Geležies diena".

"Tai ne tik skandalas, ne tik Lietuvos pažeminimas. Dėl to turėtų visa Lietuvos Respublikos Vyriausybė atsistatydinti", – rėžė S.Buškevičius. Pasak jo, valstybės nesugebėjimas per 20 metų sukurti nė vieno istorinio filmo rodo visišką impotenciją ir subliūškimą.

S.Buškevičiaus teigimu, kol kas žengiamas pirmas labai mažas žingsnis, kurio iki šiol niekas nedarė. Tuo pirmuoju žingsniu taps naujas kino projektų vadovo etatas Kauno menininkų namuose. Pagal S.Buškevičiaus sumanymą etatas turėtų būti padalytas į dvi dalis. Vienas žmogus eitų vadybininko pareigas, o kitas dirbtų projektų koordinatoriumi. "Jeigu viskas gerai seksis, ateityje taptų tikra kino studija", – svajoja S.Buškevičius.

Filme įamžins kunigą

Paklaustas, ar šiam reikalui numatytas finansavimas biudžete, mero pavaduotojas tikino, kad atlyginimas bus mokamas iš vidinių rezervų. Jis jau išrinko ir kandidatą į kino projektų koordinatorius. Politiko nuomone, tam Kaune geriausia tinka režisierius Vytautas Balsys.

"Jis per tris mėnesius turės parengti projektą. Tai turėtų būti nesudėtingas nekomercinis filmas apie kunigą Antaną Mackevičių", – savo planus dėstė S.Buškevičius. Simpatijos šiai istorinei asmenybei politikas neslepia seniai, todėl ir sumanęs Kaune jam pastatyti paminklą.

Pasiteiravus, ar šiuo atveju nereikėtų skelbti konkurso, S.Buškevičius pyktelėjo. "Žmogus eina ne į direktoriaus postą, o eilinę vietą pusei etato. Jei Menininkų namų direktorius nenorės, galės nesteigti to etato", – atkirto S.Buškevičius.

Jo manymu, kultūros srityje daug kas nenori, kad ši idėja būtų įgyvendinta, nes įžvelgia konkurenciją. "Niekas nieko nenori daryti. Jeigu tik sugalvoju ką nors, turiu pats viską stumti", – skundėsi politikas.

Idėja kabo ore

Menininkų namų direktorius Viktoras Valašinas ir jo pavaduotoja Laima Rainienė šia tema nebuvo kalbūs. L.Rainienė patvirtino, kad savivaldybės administracijos direktoriaus Vyganto Gudėno įsakymu Menininkų namams suteikta teisė nuo liepos 15-osios steigti dar vieną etatą.

Ar kino projektų vadovo pareigas artimiausiu metu kas nors užims, L.Rainienė negalėjo pasakyti ir teigė, kad nieko nežino apie finansavimą. "Niekas nieko man kol kas rimtai nepaaiškino", – teisinosi Menininkų namų direktoriaus pavaduotoja.

"Kas gali atsisakyti kino studijos? Tik iš karto kyla klausimas, iš kur bus pinigai: ar kas nors skirs, ar iš dangaus nukris", – šmaikščiai svarstė pirmą dieną atostogaujantis V.Valašinas. Jis neslėpė nuo pat pradžių prieštaravęs tam, kad būtų įsteigtas dar vienas etatas. Direktorius įsitikinęs, kad tokius dalykus turėtų svarstyti ir tvirtinti miesto taryba.

Savivaldybė turėtų apsispręsti ir dėl projekto finansavimo. "Mes tiek neuždirbame, kad įgyvendintume tokius projektus", – pastebėjo Menininkų namų direktorius.

Vytautas Balsys, kino ir teatro režisierius:

Kūrybinių idėjų nelabai noriu atskleisti. Pirmas darbas – projekto arba filmo scenarijaus sukūrimas. Sukurti istorinį filmą – ilgas procesas, kaip ilgų distancijų bėgimas. Mane tai domina. Esu baigęs kino režisūros studijas pas Vytautą Žalakevičių. Filmas "Autobusas" pagal Julio Cortazaro novelę apkeliavo visą pasaulį ir buvo įvertintas. Dėl to buvau pakviestas į Švedijos kino akademiją. Valstybinis filmas sugriuvo, visos studijos kuriasi Vilniuje. Norint kurti Kaune, reikia tam tikros institucijos, taško, nuo kurio būtų galima atsispirti – kad rašant projektus būtų galima parašą padėti ne nuo bet ko. Kaip kūrėjas valdininkų sluoksniuose aš neturiu paramos. S.Buškevičius yra vienintelis, kuris supranta tą kūrybos grožį ir vertę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų