Pereiti į pagrindinį turinį

Vilijampolė: auga nauja nusikaltėlių karta?

2009-03-27 09:00
Vilijampolė: auga nauja nusikaltėlių karta?
Vilijampolė: auga nauja nusikaltėlių karta? / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Statistika: Veršvų vidurinės mokyklos direktorė J.Gulbinienė aiškino, kad buvo atlikta mokinių apklausa, kuri esą patvirtino, kad jokių nusikalstamų grupuočių nėra.

Keliasdešimt agresyvių jaunuolių įsiveržia į privačią valdą Vilijampolėje. Tai ne trilerio siužetas, o realybė. "Kauno diena" pasidomėjo, ar Veršvų vidurinėje mokykloje siautėja įžūli gauja.

Apie konfliktą direktorė žino

"Kauno diena" rašė, kaip prieš keletą savaičių Vilijampolėje keliasdešimt jaunuolių įsiveržė į privataus namo teritoriją, sudaužė čia stovėjusį BMW automobilį ir sumušė šeimininką bei jo sūnų.

Nukentėjusieji tuomet prasitarė, kad tarp užpuolikų buvo ir Veršvų vidurinės mokyklos auklėtinių. Ar Vilijampolėje, pagarsėjusioje kaip daktarų tėvonija, siautėja paauglių gaujos? "Jaunimas nesikabinėja prie čia gimusių ir užaugusių vilijampoliečių. Jie juos pažįsta ir apeina. Nesvarbu, kad mes senukai, bet dar mokėtume apsiginti. Apie konfliktus tarp jaunimo šiame rajone nieko negirdėjau. Galbūt po diskotekų pakvailioja, bet juk mes ir patys tai esame perėję", – "Kauno dienai" aiškino vienoje rajono gatvelių sutiktas Algimantas.

Prie Veršvų vidurinės mokyklos kalbinti moksleiviai taip pat iš pradžių teigė, kad jaučiasi saugūs.

"Jokių grupuočių pas mus nėra. Gal kam nors ir nesaugu, bet mums saugu. Kai kurie vaikšto susigūžę, atrodo, kad jiems baisu. Mes nieko nebijom, nes brolius turime. Jei prisikabina, gauna atgal", – aiškino grupė moksleivių.

Veršvų vidurinės mokyklos direktorė Jolanta Gulbinienė pasakojo, kad po nuskambėjusio konflikto išsiaiškino, jog tarp nukentėjusiųjų ir užpuolimo dalyvių buvo du mokykloje konfliktais garsėjantys mokiniai ir jų tėvai.

"Konflikte nukentėjęs paauglys mokyklos beveik nelanko. Tik dėl mokytojų humanizmo buvo perkeltas į dešimtą klasę. Nepatvirtintomis žiniomis, užpuolime dalyvavo ir kitas mūsų mokyklos auklėtinis kartu su tėvu. Abu moksleiviai ir jų šeimos yra konfliktiškos. Apie grupuotes mokykloje nieko nežinau. Tai tėra gandai", – tikino direktorė.

J.Gulbinienės teigimu, mokyklos psichologė atliko tyrimą, kuris nepatvirtino, kad moksleiviai buriasi į gaujas. Atvirkščiai, daugelis mokinių savo mokyklą įvertino kaip ramią, neišsiskiriančią iš kitų.

Smurtauja ir gatvėse

Apgaulingą įspūdį, kad šioje mokykloje viskas gerai, sugriovė netoliese įsikūrusio prekybos kioskelio pardavėjos pasakojimas.

"Aktyviausi 15–16 metų paaugliai. Jie nuolat ieško priekabių. Tai, kad šio rajono paaugliai dalyvavo konflikte, nestebina. Mes taip pat išvystame įvairių vaizdų. Ne kartą matėme, kaip gatvėje spardomi senukai. Jaunuoliai nevengia alkoholio, o išgėrę ieško nuotykių. Galime tik stebėtis, kodėl jiems parduodami gėrimai. Naktį tokių paauglių kur nors atkampioje vietoje nenorėčiau sutikti", – pasakojo jauna moteris.

Kad mokytojai ne visada kontroliuoja situaciją ir žino, kas vyksta mokykloje, patvirtino ir sutiktos dvyliktos klasės moksleivės. Jos nenorėtų, kad ateityje jų vaikai mokytųsi Veršvų vidurinėje mokykloje.

"Mokykloje visada buvo vadinamųjų "šustriakai". Mūsų jie neliečia, tačiau lėtesnius ir mažesnius vaikus skriaudžia. Kokie tėvai – tokie ir vaikai. Juk čia Vilijampolė. Agresyvių moksleivių yra ne vienas. Nestebina, kad jie savo santykius aiškinasi už mokyklos ribų. Jie gali ne tik apiplėšti vidury dienos, bet ir per galvą trinktelėti. Tai labai agresyvūs vaikai. Direktorė norėtų mokykloje tvarką įvesti, tačiau kiti mokytojai patys bijo mokinių", – aiškino Eglė ir Jolita.

Mokinės nustebo išgirdusios, kad buvo atlikta apklausa, pagal kurią nustatyta, kad mokykloje santykiai tarp moksleivių yra normalūs.

"Nieko nesame girdėjusios apie jokius tyrimus. Nieko gero iš jaunesnės kartos negalima tikėtis, viskas tik blogėja. Džiaugiamės, kad mokomės paskutinius metus", – pasakojo Veršvų vidurinės mokyklos moksleivės.

Policija atlieka tyrimą

Policijos pareigūnai, kol vyksta ikiteisminis tyrimas, nelinkę komentuoti prieš keletą savaičių įvykusio konflikto priežasčių. Su nepilnamečiais dirbantys Kauno Santakos policijos komisariato Vilijampolės nuovados policininkai neigia, kad rajone siautėja jaunimo grupuotės.

"Vilijampolė yra šiek tiek aktyvesnis rajonas nei kiti, tačiau jokių ypatingų įvykių nėra. Veršvų vidurinėje mokykloje taip pat ramu, negauname jokių nusiskundimų. Kaip ir kiekvienoje mokykloje, yra padaužų", – teigė nepilnamečių inspektorė Viktorija Šmokovaitė.

Vilijampolės policijos nuovados vyresnysis tyrėjas Raimundas Baltrušaitis žino apie "Kauno dienos" aprašyto konflikto aplinkybes, tačiau atmeta versiją, kad rajone auga jaunųjų nusikaltėlių karta.

"Dėl nepilnamečių nusikaltimų Vilijampolės negalima išskirti iš kitų Kauno rajonų. Kiek leidžia kompetencija, negaliu teigti, kad auga pamaina, išsiskirianti savo įžūlumu iš kitų jaunų kauniečių", – tvirtino R.Baltrušaitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų