Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus gatvių apšvietimo tinklai parduos skolą – sumokės algas

2010-09-24 05:59
Bėda: Vilniaus gatvių apšvietimo tinklų vadovas skundėsi, kad dabar temsta anksti ir reikia apšviesti gatves, o pinigų nėra.
Bėda: Vilniaus gatvių apšvietimo tinklų vadovas skundėsi, kad dabar temsta anksti ir reikia apšviesti gatves, o pinigų nėra. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Parduosim savivaldybės skolą ir sumokėsim darbuotojams atlyginimus. Tokias viltis puoselėja savivaldybės įmonė Vilniaus gatvių apšvietimo tinklai.

Nors specialistai sako, kad parduoti skolą ir dalį pinigų atiduoti tarpininkams ne visada apsimoka, Vilniaus gatvių apšvietimo tinklų vadovas teigia, kad laukti, kol savivaldybė skolą grąžins pati, nebegali. Pinigų reikia dabar.

Rugsėjo 28 d. Vilniaus gatvių apšvietimo tinklai aukcione bandys parduoti 3,53 mln. litų Vilniaus savivaldybės skolą. Po savaitės vyks ir dar vienas tokio pobūdžio aukcionas – spalio 5 d. 3,524 mln. litų miesto savivaldybės skolą aukcione bandys parduoti savivaldybės įmonė "Vilniaus planas". Abiejų skolų grąžinimas garantuojamas mokėjimų sutartimis, kurias pasirašys savivaldybė ir bendrovės.

"O ką reikia daryti? Mums labai striuka, o savivaldybė skolinga milijonus", – sakė Vilniaus gatvių apšvietimo tinklų direktorius Juozas Bartkevičius.

Pasak jo, pardavusi Vilniaus miesto savivaldybės skolą įmonė galėtų atsiskaityti su kreditoriais, darbuotojams išmokėti vėluojančius atlyginimus. J.Bartkevičiaus teigimu, Vilniaus gatvių apšvietimo tinklų darbuotojai atlyginimų laukia jau porą mėnesių.

"Tie pinigai mums labai palengvintų gyvenimą. Be to, jau ir temsta anksti, gatves reikia apšviesti, o pinigų nėra", – guodėsi sostinės gatvių apšvietimą prižiūrinčios įmonės vadovas. Jis tikisi, kad norinčių pirkti savivaldybės skolą atsiras. Tiesa, kol kas šia aukcione siūloma skola niekas nesidomėjo.

"Nėra čia kuo domėtis, viskas ir taip aišku. Manau, kad jei kas norės tą skolą pirkti, atvyks į aukcioną ir jame dalyvaus", – svarstė J.Bartkevičius.

Kreditų biuro "Creditinfo Lietuva" vadovas Andrius Bogdanovičius teigė, kad skolų pardavimo praktika yra normali privačiajame sektoriuje, tačiau jam abejonių kelia, ar tokį skolų administravimo būdą gali efektyviai naudoti ir valstybės įmonės.

"Praktika, kai skola, kurią sunkiai sekasi išieškoti, yra parduodama už tam tikrą procentą nuo skolos sumos, yra įprasta. Tačiau iš patirties galiu pasakyti, kad valstybiniame sektoriuje administravimas dažnai nėra efektyvus. Todėl potencialus tokios skolos pirkėjas turėtų labai gerai išanalizuoti visas sąlygas, susirinkti visą informaciją apie skolą, kurią ketina pirkti.

Yra ir dar vienas niuansas: ar tikrai skolą parduoti yra tikslinga? Gal valstybinės įstaigos susitvarkytų efektyviau viena su kita dirbdamos tiesiogiai", – kalbėjo A.Bogdanovičius.

Pasak jo, aukcionuose skolas dažniausiai perka skolų išieškojimo įmonės, yra keletas išskirtinai šia veikla užsiimančių užsienio bendrovių. Privatūs asmenys skolų pardavimo aukcionuose dalyvauja retai, dažniausiai jie perka įmonių skolas, siekdami perimti bendroves ar norėdami nuvaryti jas į bankrotą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų