Vilniaus gimnazijoje bus atidaryta Knygnešių auditorija

Penktadienį Vilniaus Vytauto Didžiojo pirmojoje lietuvių gimnazijoje minint Lietuvos knygnešio dieną bus iškilmingai atidaroma Knygnešių auditorija.

Ši auditorija pritaikyta mokslo ir edukacinėms švietimo reikmėms. Vardinėje auditorijoje vyks lietuvių kalbos ir literatūros, istorijos, pilietinio ugdymo, geografijos ir kitų mokomųjų dalykų pamokos.

Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos bendruomenė nuo 2015 m. bendrauja su Lietuvos knygnešio draugija. Tais metais padedant draugijai kovo 11-jąją gimnazijoje buvo atidaryta Biržiškų biblioteka. Šiemet draugija gimnazijos bendruomenei padovanojo įvairios metodinės medžiagos ir istorinių leidinių apie Lietuvos knygnešius ir knygnešystės istoriją. Atsižvelgiant į gautą vertingą dovaną, įprasminant Lietuvos knygnešių atminimą, gimnazijoje nutarta įsteigti vardinę Knygnešių auditoriją.

Lietuvos knygnešio draugija įkurta 1988 m. Vilniuje. Vienija knygnešių palikuonis ir visus norinčiuosius prisidėti prie draugijos veiklos. Lietuvos knygnešio draugija renka knygnešystės dokumentus, prisiminimus ir išlikusius knygnešių daiktus. Rengia „Knygnešio dienos“ minėjimą, konkursus, parodas, vaidinimus, seminarus apie knygnešius, tvarko jų kapus, stato paminklus arba inicijuoja jų statymą, sodina ąžuolų giraites.

Vytauto Didžiojo gimnazija įsteigta 1915 metais Vilniuje, jos steigimu rūpinosi būsimi 1918 metų Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarai, būsimi šalies prezidentai, Vyriausybių ir Seimų nariai. Gimnazijoje per visus jos 104 gyvavimo metus dėstomoji kalba yra tik lietuvių. Gimnaziją yra baigę daug iškilių Lietuvos asmenybių, garsinančių jos vardą Lietuvoje ir už jos ribų.

Vytauto Didžiojo pirmosios lietuvių gimnazijos pagrindu buvo įsteigta: 1939 metais Kunigaikštienės Birutės mergaičių - Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazija, 2002 metais Vilniaus Vytės Nemunėlio pradinė mokykla, 2005 metais Vilniaus Antano Vienuolio progimnazija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių