Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus miesto taryba taisys klaidas

2013-05-03 05:00
Vilniaus miesto taryba taisys klaidas
Vilniaus miesto taryba taisys klaidas / T. Lukšio/BFL nuotr.

Kitos savaitės trečiadienį posėdžiauti susirinksianti Vilniaus miesto taryba koreguos biudžetą, spręs mikroautobusų vežėjų parinkimo problemas, taip pat nustatys oranžinių dviračių nuomos kainas.

Vieni aktualiausių

Kaip teigė Vilniaus miesto tarybos sekretorius Miroslavas Monkevičius, vienas svarbesnių kitos savaitės tarybos klausimų yra miesto savivaldybės 2013 m. biudžeto tvirtinimo pakeitimo sprendimas. Atsižvelgiant į pajamas bus atliekamos pirmos šiemet biudžeto korekcijos.

Kitas svarbus klausimas, kurį svarstys taryba, pasak jos sekretoriaus, – dėl nekilnojamojo turto mokesčių tarifų tvirtinimo.

Kitą savaitę taryba baigs svarstyti praėjusiame posėdyje pradėtą klausimą dėl Santariškių gatvėje esančio vaikų lopšelio-darželio. Bus baigiamas svarstyti ir klausimas dėl viešosios įstaigos „Japoniškas sodas“ steigimo.

Į tarybos darbotvarkę, M. Monkevičiaus teigimu, įtrauktas ir svarstymas dėl Modernaus meno centro detaliojo plano.

Dar viena viltis vežėjams

Bus svarstomas naujas projektas dėl vežėjų parinkimo konkurso organizavimo. „Jis buvo svarstomas praėjusioje taryboje ir buvo priimtas neigiamas sprendimas. Bet pabaigoje protokoliniu nutarimu buvo nuspręsta parengti naują projektą. Jis bus pateiktas svarstyti šioje taryboje“, – informavo M. Monkevičius.

Primename, kad per praėjusį tarybos posėdį opozicijos raginimų įkvėpta Vilniaus miesto taryba nepritarė naujo vežėjų konkurso organizavimui – pagal jį privatūs vežėjai taptų Vilniaus viešojo transporto sistemos dalimi, čia būtų galima naudotis ir vilniečio kortele. Mero Artūro Zuoko nuomone, ši situacija reiškia, kad nuo liepos sostinėje apskritai neliktų mikroautobusų.

Dviračių nuomos kainos

Kitą savaitę tarybos posėdyje bus svarstoma, kokios turėtų būti oranžinių dviračių nuomos kainos. Projekte už naudojimąsi automatine dviračių nuomos sistema siūloma pirmąjį nuomos pusvalandį leisti dviračiu naudotis dykai, antrąjį įvertinti 1,5 lito, trečiasis pusvalandis kainuotų 5 litus, o ketvirtasis ir visi vėlesni pusvalandžiai – po 12 litų.

Taip pat siūloma nustatyti ir automatinės dviračių nuomos sistemos kortelės ar terminuotojo bilieto išdavimo kainas: 3 parų (72 valandų) terminuotasis bilietas kainuotų 10 litų, sezoninė automatinės dviračių nuomos sistemos kortelė iki šių metų pabaigos – 20 litų, visiems 2014-iesiems – 69 litai.

Konkursą laimėjusios ir šią sistemą diegiančios įmonės „JCDecaux“ vadovės Žanetos Fomovos teigimu, dviračių nuomos sistema, kaip numatoma, turėtų pradėti veikti antroje šios vasaros pusėje. 36 miesto vietose bus įrengti nuomos punktai, turintys 300 dviračių.

Sostinėje įrengtuose dviračių nuomos punktuose dviratį pasiimti galės bet kas, turintis banko arba vilniečio kortelę. Numatoma, kad sukūrus visą sistemą kasmet dviračiais bus galima naudotis nuo kovo 15 d. iki spalio 15 d. arba kol leis oro sąlygos.

Tokia dviračių sistema jau veikia Briuselyje, Paryžiuje, Dubline, Vienoje, Liuksemburge, Geteborge, Liublianoje, kituose Europos ir pasaulio miestuose.

Planuoja sujungti mokyklas

Į tarybos darbotvarkę įtrauktas ir Dvarčionių pradinės mokyklos reorganizavimo klausimas. Jei klausimas bus priimtas ir patvirtintas, Vilniaus Dvarčionių pradinė mokykla iki vasaros pabaigos turėtų būti prijungta prie sostinės Mikalojaus Daukšos vidurinės mokyklos.

Savivaldybės atstovų teigimu, po reorganizacijos vaikai ir toliau galės lankyti pradinę mokyklą, esančią Dvarčionyse. Tiesa, ji taps Vilniaus Mikalojaus Daukšos vidurinės mokyklos skyriumi, kuris vykdys priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas.

Reorganizuoti mokyklas svarstoma dėl Vilniaus Dvarčionių pradinėje mokykloje sparčiai mažėjančio mokinių skaičiaus. Esą dauguma Dvarčionyse gyvenančių tėvų savo vaikus veža mokytis į Vilniaus Mikalojaus Daukšos vidurinę ir kitas mokyklas.

„Mokyklų sujungimo tikslas, kaip konstatavo savivaldybė, – kad išliktų maža mokykla, visas finansavimas jau bus iš bazinės mokyklos. Nebebūsime atskiras juridinis vienetas“, – paaiškino Dvarčionių pradinės mokyklos direktorė Raminta Jakučionienė ir pripažino šito sprendimo nesitikėjusi.

Pasak jos, nors grėsmių įlįsti į skolas ir nebeišsilaikyti atskirai pradinei mokyklai yra, šiandien ji laikosi puikiai ir skolų neturi, pinigų jiems visiškai pakanka.

„Į skolas galime įlįsti, jei pradės mažėti vaikų. Praėjusiais metais tokia tendencija buvo, bet finansavimo mums užteko. Dabar nuo rugsėjo 1-osios pagal tėvų paduotus prašymus priimti į pirmą klasę 2013–2014 m. vaikų skaičius padidėjo. Taigi jei dar nebūtume jungiami, ateinančiais mokslo metais nėra jokios rizikos, kad galėtume neišsilaikyti“, – sakė R. Jakučionienė.

Kalbėdama apie pokyčius, pašnekovė teigė, jog savivaldybė yra pažadėjusi, kad komanda nebus judinama, keisis tik pačios direktorės pareigos – ji taps mokyklos skyriaus vadove.

Sujungiant šias dvi mokyklas, Mikalojaus Daukšos vidurinė mokykla įgytų teisę naudoti ir valdyti Vilniaus Dvarčionių pradinės mokyklos patikėjimo teise valdomą nekilnojamąjį turtą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų