Ministras: pataisos įstaigose kaliniams siekiame sudaryti orias sąlygas

  • Teksto dydis:

Vilniaus pataisos namuose baigiama pertvarkyti iš uždaryto Lukiškių kalėjimo perkelto tardymo izoliatoriaus infrastruktūra. Rekonstruotos patalpos nuteistiesiems užtikrins aukščiausius tokioms įstaigoms taikomus higienos, sanitarijos, buitinių sąlygų standartus.

Modernizuojant pataisos įstaigas, laipsniškai atsisakoma didelių bendrabučio tipo gyvenamųjų erdvių, kuriose bausmę atlieka po keliolika ar net dešimtis asmenų, gerinamos pareigūnų darbo sąlygos. Šiemet bus įrengta apie tūkstantį naujų kamerų, sakoma Teisingumo ministerijos pranešime.

„Bausmių vykdymo sistemoje kaliniams siekiame sudaryti orias, socialinius ir buities poreikius atitinkančias sąlygas ir atsisakyti praeities paveldo. Žmogus yra skatinamas keisti savo elgesį, pasiruošti naujam gyvenimui laisvėje, ir šiame procese ne mažiau svarbi aplinka, kurioje jis praleidžia bausmės laiką, galimybė palaikyti ryšį su šeima, artimaisiais, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Nedidelėse kamerose asmenys yra geriau izoliuoti vieni nuo kitų bei galimos pašalinės įtakos. Pareigūnai ir psichologai gali veiksmingiau dirbti nuteistaisiais, įtraukti juos į resocializacijos programas.“ 

Bausmių vykdymo sistemoje kaliniams siekiame sudaryti orias, socialinius ir buities poreikius atitinkančias sąlygas ir atsisakyti praeities paveldo.

Rekonstravus Vilniaus pataisos namų pastatą, bendrabučio tipo patalpos pertvarkytos į kamerinio tipo patalpas. Perplanuotas patalpų išdėstymas, pertvarkytos sienos (8 cm monolitinė gelžbetonio konstrukcija), kad kamerose vienam asmeniui būtų garantuota nuo minimalaus 3,6 kv. m iki 5 kv. m ploto.

Visose patalpose įrengta moderni rekuperacinė vėdinimo sistema, apsauginė ir priešgaisrinė signalizacijos bei dūmų šalinimo sistemos. Kad kaliniai galėtų skaityti ir dirbti esant natūraliam apšvietimui, kamerose įrengtas dienos ir naktinis apšvietimas, kamerų langai pritaikyti vėdinimui.

Siekiant operatyviai reaguoti į nuteistųjų bei suimtųjų asmenų iškvietimus ar įvykus nelaimingam atvejui, visose kamerose įrengtos iškvietimo, pasikalbėjimo sistemos, kurios suteikia galimybes nedelsiant susisiekti su personalu.

Atnaujintas inventorius trumpalaikių ir ilgalaikių pasimatymų kambariuose, įrengta virtuvėlė.

Užtikrinant geresnes ir saugesnes pareigūnų darbo sąlygas, sumontuota pagalbos iškvietimo sistema su greito reagavimo pagalbos mygtukais pareigūnų saugumui užtikrinti. Darbo vietos aprūpintos visomis būtinomis techninėmis buitinėmis priemonėmis.

Metų pabaigoje užbaigus visus darbus, Vilniaus pataisos namų tardymo izoliatoriuje bus įrengtos 54 kameros 177 asmenims. 

Šių metų pradžioje Vilniaus pataisos namuose jau pradėjo veikti naujas Priėmimo ir paskirstymo skyrius.

Vilniaus pataisos namų teritorijoje nugriovus du nenaudojamus gamybinius pastatus, jų vietoje planuojama pastatyti naują korpusą, kuriame bus įrengtos 2–3 vietų kameros 200 asmenų. Čia bus įkurtas nuteistųjų užimtumo centras ir pareigūnų praktinio mokymo centras. Korpuso statybai bus panaudotos lėšos iš Norvegijos suteiktos finansinės paramos.

Šiemet valstybės investicijų projektams pataisos įstaigų sistemoje skirta 2,8 mln. eurų ir dar 2 mln. eurų remonto išlaidoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nordland

nordland portretas
iskrypusi politine sistema. niekados nebalsuokite uz sorosinius, nes tai is ju lenda visos tos liberastijos ir tolerastijos, kurios uzkraunamos ant normaliu zmoniu sprando.

tu

tu   portretas
,,,ministeri,,, sudaryk ORIAS salygas gydytis ,atsigaut nuo streso , ir nuo netekciu --banditu nuskriaustoms aukoms ....o ne banditams sudarinek orias salygas banditaut toliau ....... ne ministras ,o banditu angelas sargas....

visi einam

visi einam portretas
balsuoti ir gadinam biuletenius.Konservatorių, liberalų ir kitų brudų dėka lietuva pavirto į parodiją o žmonės į beteisius vergus. Pasižiūrėkit kas valdžiai rūpi, ką jie daro kiekvieną dieną? Ogi užsiiminėja va tokia huinia kaip čia aprašytas kaliniu gyvenimo salygų gerinimas. Cirkas be pinigų...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių