Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus rajono politikai rengiasi klimato atšilimui

2012-03-29 05:00
Vilniaus rajono politikai rengiasi klimato atšilimui
Vilniaus rajono politikai rengiasi klimato atšilimui / Gedimino Bartuškos nuotr.

Reikia plano, kaip pažaboti klimato kaitą. Taip nusprendusi Vilniaus rajono savivaldybė sumanė užsisakyti specialią studiją ir skelbia konkursą. Už „klimato kaitos prevencijos galimybių studiją“ rajonas pasirengęs atriekti iki 140 tūkst. litų.

Apie tokius kovos su klimato atšilimu planus nežinojo net ilgametė rajono merė Marija Rekst. „Kad mes perkame tokią studiją, sužinojau tik iš jūsų. Gal buvo koks raštas, reiks pasižiūrėti“, – prisipažino Lenkų rinkimų akcijos atstovė.

Apie būsimą kovą su klimato kaita nieko nebuvo girdėjusi ir tarybos opozicija. „Kovoti su klimato kaita, aišku, reikia, o kaip – čia jau kitas klausimas“, – toks buvo daugelio tarybos narių atsakymas.

Artūro Zuoko partijos „Taip“ atstovė rajono taryboje Janina Šimkuvienė spėliojo, kad regione yra labai daug sodų ir šiukšlynų, neva galbūt tai tapo priežastimi ir pretekstu pirkti minėtą galimybių studiją.

Taškus ant i sudėliojo Vilniaus rajono administracijos direktoriaus pavaduotojas Vladislavas Kondratovičius.

„Ar reikia tokios studijos? Mūsų didelis ūkis, didelis rajonas. Turime daug katilinių. Kai reikės pereiti prie alternatyvių energijos šaltinių, kaip reikės aprūpinti tas katilines, kaip bus sutaupoma, kaip renovuoti pastatus?“ – regis, V.Kondratovičius žėrė klausimus, į kuriuos turės atsakyti klimato kaitos ekspertai.

Nusipirkti galimybių studiją rajonas nusprendė dar pernai, o sausio pabaigoje paskelbė konkursą. Tačiau konsultantų, parengsiančių planą, vis dar nerado.

„Kadangi ES viena opiausių probleminių sričių, į kurią plaukia didelės investicijos, yra aplinkosauga, Vilniaus rajono savivaldybė planuoja atlikti išsamią analizę, aprėpiančią visą savivaldybės teritoriją, nusakančią aplinkosaugos priemonių diegimo galimybes siekiant sumažinti CO2 emisiją ir pažaboti kitokį neigiamą poveikį aplinkai“, – toks ambicingas yra galimybių studijos tikslas.

Pasamdyti konsultantai rajono valdžiai turėtų išaiškinti, kaip panaudoti atsinaujinančius energijos išteklius, kaip padidinti energetinį efektyvumą. Taip pat patarti, kaip modernizuoti pačios savivaldybės valdomus pastatus, transportą.

Nurodoma, kad konsultantai minėtą studiją galės ruošti ištisus metus.

„Kiek už studiją sumokėsime, priklausys nuo jos kokybės. Taigi gali būti, kad studija kainuos ir 15 tūkst. litų“, – informavo V.Kondratovičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų