Vilniaus savivaldybė laukia architektūros idėjų keturioms naujoms ugdymo įstaigoms

  • Teksto dydis:

Vilniaus savivaldybė kviečia architektus dalyvauti architektūros idėjų konkursuose keturioms naujoms ugdymo įstaigoms.

Kaip penktadienį informavo savivaldybė, jos įmonė „Vilniaus vystymo kompanija“ ieško geriausių idėjų vaikų darželiams Šnipiškėse ir Balsiuose bei planuojamoms statyti proginmazijoms Pavilnyje ir Perkūnkiemyje.

„Vilniaus vystymo kompanijos“ specialistai kviečia konkursuose dalyvausiančius architektus atsižvelgti ne tik į sostinės švietimo įstaigų architektūros taisykles, technines sąlygas, bet ir į projektų aptarimo metu bendruomenių išsakytus poreikius bei viziją.

Pavilnyje, S. Lozoraičio gatvėje, bus projektuojama maždaug 950 vietų progimnazija su priestatu, jame bus įrengtas 4 takelių 25 metrų ilgio baseinas. Įstaigoje turėtų būti Gamtos mokslų korpusas su laboratorija,  netoliese – STEAM (gamtos mokslų, technologijų, inžinerinio, menų ir matematinio ugdymo) techninės kūrybinės dirbtuvės.

Čia taip pat numatomos ir menų klasės su dailės studija, muzikos bei teatro ir kino klase. Iš viso planuojamos 32 klasės, mokykloje turėtų dirbti apie 65 pedagogai.

Perkūnkiemyje, Pavilnionių g. 25, planuojama progimnazija, kurią galės lankyti apie 650 pirmokų-aštuntokų. Architektams rekomenduojama projektuoti patalpas, orientuotas į gamtos mokslus, transformuojamomis erdvėmis, kuriose būtų galima vykdyti praktines, eksperimentines veiklas. Numatoma, kad mokykloje turėtų būti dvi skirtingo dydžio sporto salės, taip pat renginių salė. Siūloma sklype suprojektuoti ir priestatą su mokomuoju 25 metrų ilgio baseinu. Perkūnkiemio progimnazijoje galėtų dirbti 65 mokytojai.

Balsiuose, Aušrinės gatvėje, laukiama idėjų 280 vietų lopšeliui-darželiui su nedideliu baseinu, kuris būtų pritaikytas naudotis vaikams iki šešerių metų. Projektuotojams siūloma užpildyti bendrąsias darželio erdves  atraktyviomis ir edukuojančiomis priemonėmis, išnaudojant grindis, sienas, lubas, pasitelkiant interjero detales.

Šnipiškėse, Kernavės gatvėje, vaikų darželis atsiras panaikinto garažų masyvo vietoje. Čia bus suformuota  iš dalies uždara darželio teritorija. 2-3 aukštų lopšelį-darželį galės lankyti 280 vaikų nuo 3 metų iki priešmokyklinukų. Projektuotojams siūloma atskirti gatvės ir darželio kiemo erdves, jas pritaikyti vietos gyventojų poreikiams, panaudoti želdynus. Numatoma, kad papildomai gali  būti  suprojektuota  sporto žaidimų aikštelė  su specialia smūgius silpninančia danga, kuria galėtų naudotis platesnė bendruomenės dalis įstaigos ne darbo metu.

Pasiūlymus galima teikti per tris mėnesius, geriausių idėjų autoriai bus apdovanoti premijomis: pirmos vietos laimėtojui skiriama 11 tūkstančių eurų, antros – 9 tūkstančių eurų, trečiosios vietos – 6 tūkstančių eurų premijos.

Pasak savivaldybės, taip pat jau išrinkti ir pirmųjų „Vilniaus vystymo kompanijos“ skelbtų architektūros projekto konkursų nugalėtojai: Konkursą lopšeliui-darželiui Pašilaičiuose, Žemynos gatvėje, laimėjo „Panevėžio statybos trestas“, kartu su jungtinės veiklos partneriais „4 plius“, pristačiusi projekto idėją pavadinimu „Lego“. Bieliūnų gatvėje, Perkūnkiemyje, darželio projekto konkursą laimėjo „Projektų rengimo biuras“ ir architektų studija „Inblum“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaip

siaip portretas
sveikintina..Bet norisi paklaust:kiek Vilniuje per 31 metus pastatyta mokyklu ,darzeliu?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių