Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus savivaldybėje solidūs priedai dalijami tik išrinktiesiems

2009-12-08 09:16
Krizė: solidūs 60 proc. priedai prie algos savivaldybėje dalijami tik išrinktiesiems.
Krizė: solidūs 60 proc. priedai prie algos savivaldybėje dalijami tik išrinktiesiems. / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

Meras Vilius Navickas įvedė taupymo režimą: tarnautojams nebeskiriami priedai už viršvalandžius, griebtasi ir nemokamų atostogų.

Tačiau jo patarėjų ir savivaldybės tarybos sekretoriaus piniginės, atrodo, neplonėja – jiems kas mėnesį skiriami 60 proc. algos dydžio priedai.

Byra solidžios išmokos

Vilniaus savivaldybės tarnautojai, dirbdami su vidine dokumentų valdymo sistema, šiurpsta matydami, kaip iš tikrųjų atrodo mero V.Navicko paskelbtas visuotinis taupymas. Darbuotojai niršta regėdami mero įsakymus dėl solidžių, 60 proc. algos dydžio, priedų, kiekvieną mėnesį skiriamų administracijos direktoriui, trims jo pavaduotojams, tarybos sekretoriui, šešiems mero patarėjams ir padėjėjai.

"Politinio pasitikėjimo pareigūnams skiriama 60 proc. dydžio priemoka, kuri nustatoma priimant į pareigas. Vidutinis mero patarėjo atlyginimas su 60 proc. priedu siekia 5800 litų su mokesčiais. Į rankas jie gauna apie 4,4 tūkst. litų", – teigia savivaldybės Rinkodaros ir viešųjų ryšių skyrius.

Savivaldybės svetainėje oficialiai skelbiama, kad administracijos direktorius Vytautas Milėnas per mėnesį uždirba apie 7 tūkst. litų neatskaičius mokesčių. Jo pavaduotojams Virginijui Dastikui, Jonui Urbanavičiui ir Gerardui Aidigintui Jurkoniui skiriama 6,7 tūkst. litų alga neatskaičius mokesčių. Tarybos sekretorius Arūnas Totoraitis uždirba 5,2 tūkst. litų neatskaičius mokesčių.

Be šių, dar yra šeši mero patarėjai: Larisa Dmitrijeva, Gediminas Švilpa, Darius Indriūnas, Aurelija Jakaitienė, Povilas Tamošauskas ir Kęstutis Binkauskas. Pastarasis į darbą priimtas tik šį lapkritį. Patarėjai per mėnesį uždirba apie 6 tūkst. litų neatskaičius mokesčių. Mero padėjėjos Patricijos Sruogienės alga kiek kuklesnė – siekia apie 4 tūkst. litų neatskaičius mokesčių.

Kitiems sumažino vasarį

Taupymo režimas labiausiai slegia eilinių tarnautojų pečius. Pirmasis kirtis – vasario pradžioje išleistas buvusio Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus Gintauto Palucko įsakymas. Juo savivaldybės tarnautojams uždrausta prie algos skirti priedus tiek už viršvalandžius, tiek už papildomą darbą.

"Ar gauname priedus? Žiūrint, kokius. Tuos, kurie priklauso už ištarnautą laiką, savivaldybės darbuotojai gauna, o personalinių jau nėra. Tik tiems, kurie mažai uždirba, bet jie ne valstybės tarnautojai, o dirbantys pagal darbo sutartis, jiems skiriami 50 proc. priedai prie atlyginimo", – sakė savivaldybės Finansų valdymo ir apskaitos departamento direktorius Edmundas Kačkus.

Panaikinus priedus tarnautojams, savivaldybėje išnyko tokios sąvokos kaip "viršvalandžiai" ir "papildomas darbas". Išnyko tik sąvokos, nes kiekvieną vakarą savivaldybėje galima rasti ir po oficialių darbo valandų jau už dyką plušančių darbuotojų.

Aria tarsi vergai

Eilinių tarnautojų padėtį dar pablogino valdžios sumanyta reorganizacija. Spalį, prisidengiant visuotiniu taupymu, iš darbo buvo atleista apie 200 savivaldybės tarnautojų. Likusiems 710 tarnautojų darbo krūvis išaugo trečdaliu, tačiau alga – nė kiek. Valdžia gyrėsi sutaupiusi 8 mln. litų. Mat po reorganizacijos tarnautojų algoms šiemet reikia nebe 42 mln. litų, o 34 mln. litų.

Tačiau jau po poros savaičių paaiškėjo, kad sutaupytų 8 mln. litų per mažai. Lapkritį pasirodė V.Navicko rekomendacija visiems savivaldybės darbuotojams kartą per mėnesį išeiti dviem ir daugiau dienų nemokamų atostogų. Nors dokumente buvo paryškintas žodis rekomendacija, visiems buvo aišku, kad nemokamų atostogų išvengti nepavyks. Tai reiškia, kad tarnautojų mėnesio alga nuo šiol bus dar 300–500 litų mažesnė.

Tą patį lapkritį meras pasiūlė darbuotojams nuo Kalėdų iki Naujųjų metų savo noru išeiti nemokamų atostogų. Taip tikimasi sutaupyti apie 300 tūkst. litų. Nuo Kalėdų iki Naujųjų metų dirbti liks tik Interesantų aptarnavimo, Metrikacijos, Miesto viešosios tvarkos, Buhalterijos skyriai. Kiekviename departamente planuojama palikti tik po vieną du budinčius darbuotojus.

"Mus laiko šiukšlėmis. Jie nevertina čia dirbančių žmonių. Kai pasižiūri dokumentus valdymo sistemoje, net bloga darosi. Mes nebegauname priedų, mus veja nemokamų atostogų, o patys algas didinasi, priedus skirstosi. Tai apie kokį taupymą čia galima kalbėti?" – piktinosi savivaldybės darbuotoja. Moters pavardė redakcijai žinoma.


Priedus gauna tik kompetentingi

Kodėl politinio pasitikėjimo tarnautojams 60 proc. priedai skiriami nuo pat pirmos jų darbo dienos savivaldybėje, o likę 710 darbuotojų verčiami taupyti, "Vilniaus diena" teiravosi miesto mero Viliaus Navicko.

– Savivaldybės politinio pasitikėjimo tarnautojams su kiekviena alga išmokamas ir 60 proc. dydžio priedas. Ar neketinate jo panaikinti?

– Ne, neketiname.

– Kodėl?

– Neketiname.

– Tačiau savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu eiliniai savivaldybės tarnautojai priedų nebegauna.

– Neketiname.

– Mere, kodėl? Juk taip jūs diskriminuojate likusius savivaldybės darbuotojus.

– Daugiau komentarų nebus. Jūs savo bendrovės atlyginimus visus susiskaičiuokite ir komentuokite. Aš į svetimų žmonių kišenes nelendu.

– Ar tai reiškia, kad jūs negalite paaiškinti, kodėl savivaldybėje jūsų aplinkai artimi žmonės priedus gauna, o visi kiti taupo?

– Tam tikrose įstaigose, įmonėse kompetentingi žmonės už tokį atlyginimą nedirba. Mes nebegalime surasti žmonių. Labai paprastas atsakymas. Turi dirbti kompetentingi žmonės, jiems reikia mokėti atlyginimus.

– Tuomet būtų teisinga, kad priedus prie algų gautų ir likę savivaldybės tarnautojai. Ar likę 710 darbuotojų nėra kompetentingi?

– Daugiau komentarų nebus. Viso gero.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų