Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus Senamiesčio ir Naujamiesčio rajonus skiria šabakštynas

2010-10-13 06:59
Pavojai: šiuos laiptus įveikti pavyksta ne visiems. Vilnietis Algis neseniai matė, kaip nuo jų nusirito senutė.
Pavojai: šiuos laiptus įveikti pavyksta ne visiems. Vilnietis Algis neseniai matė, kaip nuo jų nusirito senutė. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Vietoj išpuoselėto skvero su šaltiniais – griūvantys laiptai ir šabakštynas. Taip atrodo sostinės Senamiesčio ir Naujamiesčio rajonus skirianti kalva.

Neūkiškumas bado akis

"Ketverius metus dirbu netoli ir kiekvienais metais tas pats – visiškas balaganas. Tie laiptai padaryti visiškai ne taip, kaip reikia, todėl nuolat byra, jais vaikščioti pavojinga. Neseniai mačiau, kaip senutė žemyn riedėjo tarsi kamuolys. Gerai, kad nieko nesusilaužė", – piktinosi kasdien nuo buvusio "Lietuvos" kino teatro iki Mindaugo "Maximos" vedančiais laiptais lipantis vilnietis Algis.

Jis pasakojo, kad ne kartą kreipėsi į savivaldybę su prašymu laiptus suremontuoti, bet rezultatas kiekvieną kartą būdavo toks pat – kol valdininkai prisiruošdavo pradėti kokius nors darbus, ateidavo žiema, ir darbininkų pastangos nueidavo veltui.

"Nuolat tas pats per tą patį. Jie pradeda dirbti, kai lauke jau būna 5–10 laipsnių šalčio, o betonas nestingsta. Niekaip nesuprantu, kodėl tų darbų negalima atlikti vasarą. Juk savivaldybėje yra koks nors žmogus, kuris už tai atsakingas. Tai už ką jis gauna atlyginimą?" – valdininkų neūkiškumu stebėjosi Algis.

Pasak jo, prastai įbetonuotos laiptų trinkelės ne tik greitai išbyra, bet ir tampa lengvu grobiu vagišiams. Kelios plytelių eilės nuluptos ir dabar.

Vilnietį piktina ne tik yrantys laiptai, bet ir aplink juos esančiame skvere tvyranti netvarka – kalvos papėdėje mėtosi šiukšlės, o aplinkiniuose krūmynuose glaudžiasi valkatos. "Vasarą čia dar suželia dilgėlės ir nuodingieji Sosnovskio barščiai. Niekam tai nerūpi. Kai paskambini į savivaldybę, tai po savaitės ką nors atsiunčia nušienauti", – pasakojo vilnietis.

Skvero projektas įstrigo

Prieš keletą metų savivaldybė buvo suplanavusi atidengti šalia šių laiptų esančius Vingrių šaltinius, o aplink juos įrengti skverą, kuris turėjo tapti ir turistų traukos centru. Vingrių šaltiniai, senoji sostinės vandenvietė, yra kultūros paveldo vertybė. Vingrių šaltinių skvero su prieigomis teritorijoje, kurios plotas siekia 1,44 ha, buvo norima sukurti jaukią poilsio erdvę ir taip akcentuoti šaltinių istoriją, reikšmę miesto raidai.

Šią teritoriją buvo norima sutvarkyti taip, kad čia užsukę žmonės galėtų susipažinti su šaltinių ir senojo miesto vandentiekio istorija. Skvere buvo planuojama eksponuoti autentiškas vandentiekio liekanas, įrengti demonstracinį gravitacinio vandentiekio modelį ir informacinį stendą.

2006-ųjų pabaigoje savivaldybė net buvo paskelbusi, kad visi norintys gali susipažinti su siūlomais Vingrių skvero teritorijos tvarkymo projektais, tačiau vėliau šis projektas sustojo.

"Ten buvo labai gerų projektų, pagal kuriuos ir laiptai būtų uždengti stogeliu, ir skveras gražiai sutvarkytas. Labai įdomu, kodėl niekas nieko nebedaro", – stebėjosi Algis.

Pasiūlymai neįtiko

Vilniaus miesto savivaldybės Miestovaizdžio skyriaus vedėja Vaiva Deveikienė dienraščiui pasakojo, kad prieš ketverius metus valdininkams nepavyko nuspręsti, kaip turėtų atrodyti Vingrių šaltinių skveras.

"Konkursas tada kaip ir neįvyko, nes buvo gauti tik du pasiūlymai. Vienas projektas buvo pernelyg paprastas, nieko toje teritorijoje labai neišsprendžiantis, o kitas – labai futuristinis. Todėl komisija nesiryžo skirti pirmos vietos", – teigė V.Deveikienė.

Pasak jos, dabar savivaldybės valdininkai iš naujo kalbasi su istorikais, įvairiais specialistais ir ieškos sprendimo. V.Deveikienės teigimu, bus rengiamas naujas techninis skvero projektas, tačiau ar bus skelbiamas ir naujas konkursas, neaišku.

"Tikrai negaliu tvirtinti, kad bus konkursas. Vienam konkursui kone neįvykus, kyla abejonių, ar verta skelbti dar vieną", – svarstė valdininkė.

Kada galėtų pradėti bent ryškėti Vingrių šaltinių skvero kontūrai, neaišku. Anot V.Deveikienės, dar šiemet teritoriją rengiamasi aptvarkyti – išpjauti kai kuriuos menkaverčius želdynus, o rimtesni darbai nukeliami į ateitį.

"Dabar ta teritorija labai apleista, tik laiptai neblogi", – teigė Miestovaizdžio skyriaus vedėja. Išgirdusi, kad laiptai vis dėlto byra, V.Deveikienė sakė, kad tai reiškia, jog darbo atsirado savivaldybės Komunalinio ūkio departamentui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų