Pereiti į pagrindinį turinį

"Vilniaus troleibusai" išeina piketuoti

2009-05-06 09:00
Danuta Iljina
Danuta Iljina / Mindaugas Ažušilis

Papiktinti nesąžiningos diržų veržimosi politikos "Vilniaus troleibusų" profesinės sąjungos atstovai šiandien rengia piketą po savivaldybės langais.

Praraja tarp darbuotojų ir vadovų

"Vilniaus troleibusų" darbuotojų profesinės sąjungos atstovai tikisi, kad piketu pavyks atkreipti valdžios dėmesį į pagrindines bendrovės problemas: striuką finansinę padėtį, nesąžiningai kerpamus atlyginimus ir netinkamas darbo sąlygas.

Šiandien, prieš pat tarybos posėdį, piketuojanti grupelė ketina įteikti valdžiai sąrašą su pagrindiniais reikalavimais. Savivaldybės prašoma padengti skolas, kurių suma šiandien siekia apie 47 mln. litų, sumažinti pernelyg išpūstą administracijos aparatą ir solidarizuoti atlyginimų karpymo politiką. Pasak "Vilniaus troleibusų" darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Danutos Iljinos, šiandien atlyginimai labiausiai karpomi jautriausiam darbuotojų sluoksniui – vairuotojams.

"Vairuotojų atlyginimai vidutiniškai iki krizės siekė 1,8 tūkst. litų, dabar suma sumažėjo 300 litų. Lieka 1,5 tūkst. Papildomai uždirbama dar iš troleibusuose parduodamų važiavimo bilietų. 16, 5 maršrutų troleibusuose, kurie važiuoja į stotį, parduodama daugiau bilietėlių.

O direktorių atlyginimų mažinimas atrodo juokingai. Mano skaičiavimais, direktoriai per mėnesį, atskaičius mokesčius, gauna per 9 tūkst. litų. Generalinis direktorius į rankas gauna ir apie 10 tūkst. litų per mėnesį. Įsivaizduokite, per praėjusius metus penki įmonės direktoriai "suvalgė" apie 810 tūkst. litų", – piktinosi profesinės sąjungos pirmininkė.

Taip pat piketu siekiama atkreipti valdžios dėmesį į netinkamas vairuotojų darbo sąlygas. Anot D.Iljinos, per pusantros valandos trunkančią pietų pertrauką vairuotojai neturi net kur tinkamai pavalgyti. Esą pietūs organizuojami 5 kv. m patalpoje, kurioje trūksta elementariausių patogumų. Pavyzdžiui, nėra kur nusiplauti rankų.

Piketas darbo nesutrikdys

"Vilniaus troleibusų" generalinis direktorius Jonas Bagdonavičius profesinės sąjungos organizuojamam piketui nelinkęs teikti pernelyg daug reikšmės. Esą nuotaikos įmonėje gana neblogos. Nors spaudžia sunkmetis, apie masinius protestus darbuotojai nekalba. Ir šiandien dėl organizuojamo piketo nė vienas vairuotojas nežadėjęs streikuoti. Mat vidurdienį piketuoti prie savivaldybės renkasi vos devyni žmonės, likusieji kibs į darbus. J.Bagdonavičius įsitikinęs, kad šiandien troleibusai po miestą važinės įprastu grafiku.

Generalinis direktorius pabrėžė, kad profesinė sąjunga, kritikuodama atlyginimų mažinimo politiką, gerokai perdeda. Esą dauguma vairuotojų per daug nesipiktina ir dėl sumažėjusių atlyginimų, mat nė vienas jų per krizę nenori prarasti darbo. Dar daugiau, šiandien "Vilniaus troleibusai" esą gauna kur kas daugiau prašymų priimti į darbą nei prieš krizę.

Be to, algos karpomos ne tik vairuotojams. Apie 15 proc. sumažėjo ir pačios administracijos mėnesio pajamos.

"Mažėjant vairuotojų atlygiui, mažėja ir mūsų. Mano atlyginimas asmeniškai sumažėjo nuo 9 tūkst. iki 7,8 tūkst. litų. Balandį, jau matau, gausiu dar mažiau. Jei vairuotojas negauna 100 litų, vadovybei algos iš karto mažėja 400–500 litų. Kol kas nelietėme tik cechų viršininkų ir dispečerių atlyginimo, nes čia dirba specialistai ir nuo jų gero darbo tiesiogiai priklauso, ar laiku bus suremontuoti troleibusai ir užtikrinta paslaugų kokybė", – tikino J.Bagdonavičius.

Tiesa, vadovybės požiūris į patį administracijos aparatą, atrodo, sutampa su profesinės sąjungos nuomone. Jau šiandien renkasi "Vilniaus troleibusų" valdyba, kuri svarstys vadovybės etatų mažinimo klausimą.


Romas Adomavičius, Vilniaus miesto vicemeras

"Vilniaus troleibusuose" yra aibė problemų, tačiau didžiausia, kad vienoje bendrovėje veikia dvi profesinės sąjungos. Mes nusprendėme sudaryti specialią savivaldybės komisiją, kuri išsiaiškintų, kas ten iš tiesų vyksta. Dabar aišku viena – jaučiamas nepasitenkinimas bendrovės direktoriumi, darbų organizavimu, lėšų skyrimu. Bet reikia viską detaliai išsiaiškinti.


Vilius Navickas, Vilniaus miesto meras

Jeigu "Vilniaus troleibusų" darbuotojų profesinė sąjunga nori taip išreikšti savo nuomonę – normalu. Kai buvo geresni laikai, visi tylėjo, kai blogesni – žmonės kelia problemas. Visame pasaulyje vyksta piketai. Mes gerbiame jų norus ir teises.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų