Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus Tymo turgelis dirbs ir šeštadieniais

2014-04-29 19:00
DMN inf.
A. Ufarto/BFL nuotr.

Tymo turgelis – ekologiškų, pačių ūkininkų pagamintų ar užaugintų produktų prekyvietė. Tai medinis, labai jaukus turgelis, pastatytas dar 2007 metais, netoli Užupio, prie Vilnelės, Maironio bei Aukštaičių gatvių sankirtoje. Pradžioje jis buvo vienintelis ekologiškų prekių turgelis visame mieste. Šiuo metu jis skaičiuoja savo 7- uosius metus, tačiau yra išlaikęs savo dvasią ir idėją. Čia iki šiol kiekvieną ketvirtadienį aktyviai vyksta prekyba ūkininkų nuoširdžiai ir su meile užauginta bei pagaminta produkcija.

Turgelis turi ištikimą pirkėjų ratą, pardavėjai ir pirkėjai dažnai yra geri pažįstami. „Būtent tokių turgelių Vilniuje nėra daug, o ir jų idėja, ir vizija yra visiškai kitokia nei mūsų“, – apie Tymo turgelį su meile pasakojo administratorė Lina, dirbanti čia jau ilgą laiką, – „žmonės čia ateina ne tik pirkti prekės, bet ir pabendrauti, čia jie gauna asmeninį dėmesį, skirtingai nei prekybos centruose“.

Turgelio prekeiviams gamta, žemė yra labai didelė vertybė. „Jei vyksta aplinkosaugos, gamtą tausojančios akcijos, tai turgelis visuomet yra nr. 1 vieta,  kur renkami parašai, skleidžiamos gamtai draugiškos idėjos“, – atviravo Lina, – „aš čia jaučiuosi savam kailyje. Pažįstu daugumą čia prekiaujančių ūkininkų, žinau kai kurių džiaugsmus ir  rūpesčius“. Nemažai ūkininkų prekiauja Tymo turgelyje nuo pat jo įkūrimo, vienas kitą pažįsta ir puikiai sutaria, todėl jame visuomet maloni atmosfera.

Tymo turguje yra prekiaujama daugybe įvairių produktų. Kai kurie iš jų itin autentiški, turintys savo unikalią istoriją. Pavyzdžiui, išskirtinė ir viena iš įdomesnių gėrybių, kurią galima rasti turguje  – tai „Vyrų duona“, kuri kepama Ukmergės rajone. Ją kepa tėvas ir sūnus -  Mindaugas ir Nerijus Kriaučiūnai. Duona yra gaminama pagal seną močiutės receptą, kepama senovinėje krosnyje, maišoma ir raugiama kubiluose, nenaudojant jokios technikos. Pagal senovines šeimos tradicijas ant duonos įspaudžiamas kryžius, o šonuose – įdubėles pagal tai kiek šeimoje yra vaikų. Taip pat ji ypatinga tuo, kad yra tinkama ir diabetikams, mat į ją nededama cukraus.

2013 m. pabaigoje Tymo turgeliui buvo iškilusi dilema, kaip Šekspyro Hamlete „būti ar nebūti“ jam tokiam koks jis yra, nes buvo paskelbtas konkursas naujam turgaus administratoriui. Kad išliktų tokie kokie yra ir būtų sau šeimininkai, turgelio prekiautojai susibūrė į asociaciją ir laimėjo Vilniaus miesto savivaldybės paskelbtą konkursą, kurio vienas iš įsipareigojimų - investuoti 50 tūkst. litų sumą į grindinio renovaciją, nes situacija jau buvo kritiška - grindys įlūždavo, kartais būdavo slidu. Ūkininkai neslepia, kad šiemet laukia išbandymų metas, jie prisiėmė didelę atsakomybę, bet tiki, kad viskas klostysis sklandžiai.

Renovacija jau vykdoma, planuojama darbus baigti artimiausiu metu.

Tymo turgelis ne tik atsinaujina, bet ir keičia savo darbo laiką. Nuo šių metų gegužės 1 dienos turgus dirbs ne tik kaip įprasta - kiekvieną ketvirtadienį 11 –17 val., bet ir kiekvieną šeštadienį 9 –12 val., kad žmonės prieš pabėgdami iš Vilniaus galėtų užsukti ir apsipirkti. Taip Tymo turgelis siekia tapti prieinamas platesnei auditorijai, tuo pačiu ir tiems, kuriems ketvirtadieniais tarp dienos darbų ne visada atsiranda laiko apsilankyti turguje.

Gegužės 1 dieną Tymo turgelyje vyks šventė, kurios metu gros gyva muzika, bus pristatyta gatvės maisto idėja, o to Vilniuje dar nėra buvę, taip koncertuos Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto tautinių šokų ansamblis „Vingis“, o turgaus svečių lauks įvairūs siurprizai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų