Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus valdžia STT taikinyje

2009-01-16 09:00
Vilniaus valdžia STT taikinyje
Vilniaus valdžia STT taikinyje / Tomo Raginos nuotr. Nekaltas: J.Imbraso pavardė net neminima teisėsaugos pradėtame tyrime dėl tyčia vilkinto projekto ir net su juo susijusių dokumentų klastojimo.

Vilniaus valdžia įtariama tyčia pusantrų metų vilkinusi patvirtinti Pupinės-Kuzmiškių teritorijos konceptualiąją dalį. Specialiosios tarnybos pradėjo tyrimą dėl politikų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir galimo dokumento klastojimo.

Permainos atnešė chaosą

Praėjusių metų gruodį Vilniaus apygardos teismas nutarė pradėti tyrimą dėl mero Juozo Imbraso ir kitų aukštų savivaldybės tarnautojų galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, pareigų nevykdymo ir dokumentų klastojimo.

Tyrimas pradėtas gavus bendrovės "Saulės dovanos" direktoriaus Vytauto Rusakevičiaus skundą. Mat įmonė Pupinės kaime turi žemės, tačiau kol nepatvirtinta konceptualioji dalis, pusantrų metų sklype nieko statyti negalėjo.

V.Rusakevičius teismui nurodė, kad Pupinės-Kuzmiškių teritorijos koncepciją savivaldybės specialistai pradėjo rengti 2006 m. pabaigoje, tačiau pasikeitus valdžiai Vilniuje, projektas nejučia įstrigo.

"Koncepcija buvo parengta ir pateikta Vilniaus miesto tarybai 2007 m. gegužę. Klausimo pateikimui taryba pritarė, dokumentą nuspręsta nagrinėti trijuose savivaldybės komitetuose. Koncepciją taryba turėjo patvirtini kitame posėdyje, 2007 m. liepą, tačiau sugriovus tarybos narių kvorumą šis klausimas taip ir liko neapsvarstytas", – pirmus nesklandumus prisiminė V.Rusakevičius.

Klastojami posėdžių protokolai

Nuo 2007-ųjų vasaros teritorijos klausimą imta tyčia marinuoti. Pirmiausia opozicijai neįtikusi koncepcija atiduota savivaldybės specialistams pakoreguoti. Tik po pusmečio dokumentas grąžintas į tarybą. 2008 m. sausį naujame koncepcijos variante, reikalaujant politikams, visos žemės daugiaaukštės ir mažaaukštės statybos paskirtis pakeista į komercinę, pramoninę ir sandėliavimo. Dokumentas tarybai turėjo būti teikiamas 2008-ųjų vasarį, tačiau anot V.Rusakevičiaus, miesto meras tyčia neįtraukė šio klausimo į posėdžio darbotvarkā.

Neiškentusios opozicinės savivaldybės frakcijos pradėjo žygius prieš Vilniaus merą. 2008 m. balandį opozicija septyniolikos politikų prašymu bandė į posėdžio darbotvarkę papildomai įtraukti Pupinės-Kuzmiškių koncepcijos klausimą. Bandymas pavyko – naujam dokumentui pritarta, tačiau pagal galiojančią tvarką koncepciją vėl turėjo svarstyti savivaldybės komitetai.

Dokumentas privalėjo būti patvirtintas artimiausiame tarybos posėdyje, 2008 m. gegužę, tačiau vėl dėl neaiškių priežasčių įstrigo. Kodėl? Neva klausimo svarstymą iš darbotvarkės išbraukė patys rengėjai.

"Ši informacija neatitinka tikrovės. Klausimo rengėjai tokius teiginius paneigė", – tvirtino "Saulės dovanų" direktorius. Jam įtarimų kelia ir prieš posėdį vykusi seniūnų sueiga, kurios susirinkimo protokolas esą buvo suklastotas.

Spaudė atsiimti parašus

Vilniaus valdžios savivalė esą tęsėsi toliau. Mat klausimas dėl Pupinės-Kuzmiškių vietovės koncepcijos neįtrauktas nei į 2008 m. birželį, nei liepos pradžioje vykusių posėdžių darbotvarkes. Aštuoniolikos opozicijos narių prašymu klausimą liepos viduryje vėl bandyta įtraukti į darbotvarkę, tačiau nesėkmingai.

"Prasidėjus posėdžiui meras paskelbė, kad du parašai atsiimti, o likusių parašų nepakanka. Balsuoti dėl klausimo įtraukimo į darbotvarkę negalima. Tik vėliau telefonu Vanda Kuzmina (Lenkų rinkimų akcijos frakcijos narė – red. past) patvirtino, kad parašą atsiėmė ne savo valia", – teigė V.Rusakevičius.

Tą pačią vasarą prie savivaldybės piketus ėmė rengti Pupinės-Kuzmiškių teritorijoje sklypus turintys gyventojai.

Vienintelė viltis – prokurorai

Apraiškų, kad buvo tyčia vilkinama, apstu ir vėlesniuose veiksmuose. 2008 m. rugsėjį vėl vyko seniūnų sueiga, vėl buvo nuspręsta tarybos posėdyje svarstyti koncepcijos klausimą ir vėl esą buvo suklastotas posėdžio protokolas. Po poros dienų tarybos posėdyje neapsikentusi opozicija vėl bandė klausimą įtraukti kaip papildomą. Balsavimas rezultatai, pareiškėjo nuomone, taip pat imti klastoti.

Šis balsavimas buvęs paskutinis lašas, pakirtęs bendrovės "Saulės dovanos" kantrybę. Įmonės direktorius apskundė tarybą ir jos vadovą prokurorams. Vilniaus pirmasis apylinkės teismas atsisakė nagrinėti bylą, esą per mažai nusikalstamos veikos įrodymų. "Saulės dovanų" pakartotinį skundą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas nusprendė pradėti tyrimą. Sutapimas: vos prieš parą miesto taryba galiausiai patvirtino Pupinės-Kuzmiškių vietovės koncepciją.

Meras niekuo dėtas?

Pagal "Saulės dovanų" skundą ikiteisminį tyrimą pavesta atlikti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnams. Tačiau STT atstovė spaudai Julija Antanaitienė patikino, kad įtarimai kol kas niekam nepareikšti. Dar daugiau, esą šiame tyrime J.Imbraso pavardė nė nešmėžuoja, nors būtent meras vadovauja klausimą vilkinusiai miesto tarybai ir seniūnų sueigos posėdžiams, kurių protokolai galbūt buvo klastojami.

"Tyrimas, liečiantis Pupinę, "Saulės dovanas" yra atliekamas, bet jis su meru neturi nieko bendra. Jo apklausti niekas neketina. Kodėl? Todėl! Visi čia kelia triukšmą, bet iš tikrųjų nieko nėra. Tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra, bandykite jų klausti", – pasiūlė J.Antanaitienė.

Su tyrimą kuruojančiu Vilniaus apygardos prokuroru "Vilniaus dienai" susisiekti nepavyko. Telefono ragelio nekėlė ir Vilniaus miesto meras J.Imbrasas.


Algimantas Vakarinas

Savivaldybės tarybos opozicinės Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas

Viena versijų: prasidėjo asmeniniai valdančiosios koalicijos ir "Saulės dovanų" nesutarimai ir valdžia piktybiškai pradėjo blokuoti dokumentą. Netaisytos koncepcijos sprendiniai buvo nei į tvorą, nei į mietą. Buvo neįmanoma padaryti to, ko norėjo "Saulės dovanos". Ten buvo daugiaaukščiai užpaišyti, 10–11 aukštų namai, intensyvumai milžiniški, oro uosto triukšmo zonoje statybos užpaišytos. Tačiau bendrovė rėmė Tvarkos ir teisingumo partiją, matyt, tikėjosi, kad partija patvirtins tokį dokumentą. Matyt, šitie nepadarė, to ką pažadėjo. Koncepcijos sprendiniai buvo pakeisti. "Saulės dovanos", matyt nusisuko, o valdžia už tai pradėjo keršyti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų